Krémové rizoto s čekankou a zrajícím sýrem

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g rýže parboiled
    • 200
      g čekanka - červená cca
    • 2
      ks šalotka
    • 700
      ml zeleninový vývar cca
    • 100
      ml bílé víno
    • 200
      g měkký sýr zrajici, napr.: Romadur, Hermelin, Brie
    • máslo
    • olivový olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Čekanku omyjeme, odřežeme košťál a nakrájíme na tenké proužky, hrstku si ponecháme bokem na ozdobení porcí. Ze sýru odkrojíme okraje a nakrájíme na kostičky.
2
V hrnci necháme rozpustit kousek másla a lžíci oleje, přidáme na drobno nakrájené šalotky. Necháme zesklovatět, přidáme nepropláchnutou rýži a necháme ji osmahnout. Přilijeme víno, necháme odpařit a pak rýži zalijeme trochou vařícího vývaru, promícháme a za stálého míchání přidáváme po troškách horký vývar (vždy, když rýže zhoustne, přilijeme trochu vývaru). Zhruba po 10 minutách přidáme i nakrájenou čekanku, osolíme (pokud použijeme vývar z kostky tak nesolíme) a pokračujeme v mícháni a přilévání vývaru, dokud rýže není měkká a má krémovou konzistenci. Odstavíme z ohně, vmícháme sýr a lžíci másla, promícháme dokud se sýr nerozpustí. Necháme chvíli odpočinout a můžeme podávat. Porce zdobíme proužky syrové čekanky, případně můžeme ještě posypat strouhaným parmezánem.
3
Rizoto má specifickou, mírně nahořklou chuť čekanky.

Komentáře k receptu

  • KH
    KH |

    19. 9. 2016 19:34

    Rizoto je opravdu hořké. Děti (i dospívající) jíst odmítly. Já bych si přidala víc sýra, jen manžel byl spokojený, prý mu opravdu chutnalo.