Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 9
10 minut
4
porce
neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 2
      ks cibule nadrobno nakrájená
    • 1
      kg dýňová dužina nakrájená, bez semínek
    • 700
      ml zeleninový vývar
    • 150
      ml smetana ke šlehání
    • sůl na dochucení
    • pepř mletý na dochucení
    • bylinky na dochucení
    • muškátový oříšek (případně) na dochucení
    • šlehačka (trocha) k podávání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Olej rozehřejte v hrnci a zlehka na něm osmažte nakrájenou cibuli. Smažte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky dýně a za občasného promíchání smažte ještě asi 10 minut, až začně měknout. Vlijte vývar, povařte ještě 10 minut, přidejte smetanu a polévku pak tyčovým mixérem rozmixujte.
2
Dochuťte a podávejte, případně doplněnou kopečkem šlehačky, ale i chlebovými krutony, praženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným výraznějším sýrem.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dana
    Dana |

    14. 10. 2013 21:16

    Já ji dělám takto na oleji s cibulkou přidám nakrájenou mrkev a petržel orestuji.Předem si předpeču posolenou dýni i se slupkou pak ji jenom lžičkou vyškrábnu do základu a přidam asi 2 brambory a vodu.po rozvaření rozmixuji.přidám smetanu . , může se dát i česnek a kapka dýnového oleje.je výborná a není tak dýnová když to někdo nemá rád.nakonec opečené rohlíkové krutony.

  • hweirova
    hweirova |

    27. 8. 2013 12:26

    Co dodat, v jednoduchosti je krása. Na cibulový základ jsem přidala ještě trochu petržele a pak dýni; smetanu stačí kápnout až do polévky v talíři - vypadá to fantasticky a chutná ještě lépe <3