Křehký koláč s kaštanovým pyré

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: pippiva

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg kaštany jedle, 1 kg v syrovem stavu neuvarene, po uvareni a oloupani 480 g
    • 80
      g hnědý cukr
    • 200
      ml smetana ke šlehání
    • 2
      lžička kakao
    • 1
      ks bílek
    • 4
      lžíce pomerančová marmeláda pripadne jina pikantni marmelada
    • 40
      ml likér Grappa, pripadne vodka
  • Testo
    • 150
      g hladká mouka
    • 150
      g polohrubá mouka
    • 170
      g máslo
    • 60
      g cukr krupice
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      lžička prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z uvedených surovin (plus špetka soli) vypracujeme hladké těsto, zabalíme a dáme do lednice na minimálně 30 minut.
2
Kaštany uvaříme po dobu 30 minut a více, musí být hodně měkké. Ještě teplé oloupeme (hrubou i tenkou slupku). Vložíme do mixéru, přidáme cukr, grappu, bílek, šlehačku, kakao a rozmixujeme do hladkého krému - pyré.
3
Z těsta si odebereme malou část na pozdější zdobení. Větší část těsta vyválíme na pečícím papíře. I s papírem přeneseme do koláčové formy (28 cm), zarovnáme okraje, dno propícháme vidličkou a naneseme rovnoměrnou vrstvu marmelády. Dále po malých lžičkách naneseme pyré, děláme kopečky těsně vedle sebe, opatrně rozmažeme a vytvoříme stejnoměrnou vrstvu (marmeláda je měkkčí než pyré, tudíž se pyré hůře nanáší). Ze zbytku těsta vytvoříme klasickou mřížku nebo jinou ozdobu a upečeme v předehřáté troubě na 180-200°C po dobu cca 40 minut (podle trouby). Necháme vychladnout a podáváme.
Zařazení: Moučníky Koláče Řezy

Komentáře k receptu

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    2. 6. 2014 08:53

    Dobrý den, vaše hodnocení bylo vymazáno, můžete recept ohodnotit znovu. :-)

  • hana6619
    hana6619 |

    31. 5. 2014 22:02

    Omlouvám se za hodnocení. Myslela jsem že hodnotím plný počet bodů a ne, že jde o známkování. =-O Recept je super a zařadím ho mezi mé nejoblíbenější!!! Miluju jedlé kaštany (pyré polité čokoládou, s kandovanými třešněmi a šlehačkou) a tento recept je opravdu něco pro mě. Trochu jsem si ho vylepšila. Použila jsem 150gr špaldové mouky a 150gr celozrnné. Na místo likéru mi příjde chutnější rum. Šlehačky jsem dala jen 100ml + 100ml mléka. Zbytek šlehačky jsem ušlehala a dozdobila. S jostovo-rybízovou marmeládou to nemá chybu. Ještě teď mlaskám..