Koláče z Čejkovické laťky s tvarohem

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      ks droždí
    • 0,3
      ks máslo 1/3 balíčku
    • 120
      g cukr krystal
    • 1
      dl rostlinný olej
    • sůl
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 250
      g hladká mouka
    • citronová kůra
  • Drobenka
    • 1
      balíček máslo použijeme které zbylo z těsta
    • 1
      balíček hladká mouka
    • 1
      balíček moučkový cukr
  • Náplň A
    • 500
      g tvaroh
    • 2
      ks žloutek
    • 3
      lžíce cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 2
      lžička citronová kůra
    • 5
      lžička rozinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rozdrobíme droždí s troškou cukru, vlažné mléko, necháme kvásek v hrnku vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo (vlažné), olej, cukr, vlejeme kvásek, mléko, promícháváme.
2
Zpracujeme hladké, poměrně husté těsto, které necháme v teple přikrytou utěrkou vykynout.
3
Zpracujeme drobenku a tvarohovou náplň nebo ořechovou.
4
Vykynuté těsto lžičkou odkrajujeme a na pomoučeném vále upravíme.
5
Přidáme náplň z tvarohu, rozinky, kousky upravíme, uzavřeme, namáčíme v rošlehaném vejci a v drobence, klademe na plech s pečícím papírem.
6
Náplň B: mleté vlašské ořechy smícháme s mlékem, cukrem, troškou rumu, citronové šťávy, vanilkovým cukrem v hustou kaši
7
Na plechu necháme opět vykynout, poté pečeme.
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • Eva Kolčavová
    Eva Kolčavová |

    13. 9. 2009 18:17

    Dnes jsem upekla s mákem, moc dobré, jen se po nich zaprášilo. Doporučuji a dávám 1

  • Jana
    Jana |

    5. 3. 2006 09:19

    Koláčům dávám 1s hvězdičkou.Chutnají ke všempříležitostem,hodí se i dobrému vínu.Pánové ,kteřítzv."nemusí" moučník neodolají!Doporučuji.

  • Jarmila
    Jarmila |

    5. 3. 2006 09:16

    Odkrojený kousek těsta/malou lžičkou/z mísy,rozdělám dám náplˇ a hrozinku,uzavřu,tj.spojím naplněné těsto a namáčím v rozšlehaném žloutku s troškou mléka.Navlhčený koláček ze žloutku stále držím v ruce / ve spoji těsta/ a lehce jej přitisknu do připravené máslové drobenky,které se na namočený koláček ve žloutku přitiskne,drží.Spojeným těstem/spodkem koláčku posadím na plech a nechám v teple nakynout.V dobře předehřáté troubě pečeme do zlatova,povychladnutí lehce pocukrujeme mletým a vanil.cukrem.

  • Anonym
    Anonym |

    4. 3. 2006 19:26

    Prosím, ten koláček se tedy nepotírá celý vejcem?

  • Hanka
    Hanka |

    4. 3. 2006 13:35

    Tyto koláče dělám na všechny rodinné oslavy,narozeniny,svátky,svatby,křtiny,takéhostiny po pohřbu.Vždy se podaří,pěkně naskočímají tzv."duši".Dávky podle počtu osob pak je dobré navýšit,např.z 0,5 l ze 3/4l,atd.Je třeba více plechů,prostoru ,dobrou pečící troubu a nejlépe 2-4 páryšikovných ručiček.

  • Hanyška
    Hanyška |

    3. 3. 2006 19:37

    Evino dík

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    26. 2. 2006 14:55

    Díky za vysvětlení, z receptu to není vůbec jasné. A já nejsem vševěd. Možná by stálo za to ho upravit ve smyslu, že náplň zabalíme jako do buchtiček....

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    26. 2. 2006 11:46

    Evino, děkujeme moc za vysvětlení. Teď už to všechny chápeme !! Jinak koláčky vypadají celkem zajímavě, určitě vyzkouším.

  • Evina
    Evina |

    25. 2. 2006 19:31

    Odkrojený kousek-kuličku roztáhneš prstama a do ní dáš náplň, vytvoříš opět kuličku, tu potřeš vejcem a tu potřenou stranu posypeš drobenkou, ještě lépe, když to přímo obtiskneš do té drobenky a dáš na plech. Samozřejmě drobenkou nahoru a ten koláček malinko na ten plech přitlačíš. To je celé!! Už to chápete? Podobné koláčky dělám také.

  • marie krejzarova
    marie krejzarova |

    25. 2. 2006 14:46

    Ani já.Co s těmi odkrojenými kousky?Balit jako buchty?

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    25. 2. 2006 13:37

    Nepochopila jsem, jak se to dělá.