Autor:

Koláč z podmáslí

60 minut PT0H60M
Obtížné
Porce: 8
Ingredience
Máslo 175 g
Cukr krupice 200 g
Pomerančová kůra
najemno nastrouhaná, z 1 pomeranče
 
Pomerančová šťáva
ze dvou pomerančů
 
Vejce
středně velká, žloutek a bílek zvlášť
4 ks
Mouka 200 g
Prášek do pečiva 1/2 ks
Sůl 1 špetka
Mandle
mleté
50 g
Podmáslí 150 ml
Na ozdobu:
Pomerančová kůra
hoblinky na ozdobu
 
Na jahodový kompot:
Jahody
400–450 g
400 g
Mučenka
3-4 plody
 
Pomerančová šťáva
1-2
1 lžíce
Créme fraiche
nebo zakysaná smetana k podávání
 
Koláč z podmáslí

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo se 175 g cukru vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Přidejte pomerančovou kůru a pak jeden po druhém žloutky. Mouku prosejte se solí a kypřicím práškem a promíchejte s mandlemi. Asi třetinu této směsi opatrně vmíchejte do máslového základu spolu s polovinou podmáslí. Postupně přidejte zbytek mouky i podmáslí. Přimíchejte šťávu z jednoho pomeranče. Nakonec opatrně vetřete sníh z bílků. Vlijte do pečicím papírem vyložené dortové formy, povrch uhlaďte a pečte 40 až 45 minut, nebo až těsto na dotek zpevní. Nechte asi 5 minut chladnout ve formě.

Smíchejte zbylou pomerančovou šťávu s citronovou, cukrem a směsí potřete ještě teplý povrch koláče. Nechte vsáknout a pak ozdobte hoblinkami pomerančové kůry, omočené v moučkovém cukru.

Jahody omyjte, pokrájejte, smíchejte s dužninou mučenky, přidejte trochu pomerančové šťávy s cukrem a nechte asi hodinu stát při pokojové teplotě. Podávejte ke koláči spolu s crème fraîche nebo zakysanou smetanou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Reklama
Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčku Jarní menu dozelena Články z

Komentáře k receptu: Koláč z podmáslí

Komentáře

  1. květa   22.02.2012 | 0:11 | reagovat |

    zkusím, jistě to bude výborné :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web