Koláč z oříškových šnečků

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      lžička sůl
    • 1
      ks vejce
    • 1
      kostka droždí
    • 125
      g máslo
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 3
      lžíce cukr 2-3
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová kůra
  • Náplň
    • 200
      g lískové oříšky
    • 80
      g máslo
    • 3
      lžíce cukr
    • 1
      dl mléko
    • 100
      g rozinky
  • Poleva
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy dáme mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, máslo a olej. Z přísad uhněteme těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a vložíme jej do mísy se studenou vodou. Za 5 minut vyjmeme. Do těsta přidáme cukr, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru a vše ještě jednou důkladně prohněteme.
2
Nastrouhané oříšky, změklé máslo, cukr, mléko a rozinky promícháme v misce. Těsto dotenka vyválíme na lehce pomoučeném válu, potřeme oříškovou směsí a svineme do rolády. Roládu nakrájíme na plátky silné asi 3 cm. Rozevírací formu o průměru 28 cm vymažeme tukem a narovnáme do ní plátky řeznou stranou nahoru. Necháme 30 minut odpočívat. Pečeme 35-40 min. v troubě vyhřáté na 200 °C.
3
Na polevu smícháme cukr s citronovou šťávou. Upečený koláč vyjmeme z trouby a ještě horký jej polijeme polevou.
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • ZzC
    ZzC |

    4. 11. 2007 10:02

    Koláč jsem zkusila kvůli jeho zajímavému vzhledu a pochvalované chuti a skutečně je moc dobrý, možná jsem to trochu přepekla,protože mi vyšla sušenková konzistence:) Doporučuji nechat v troubě jen těch 30 minut. Jedinou výtku mám k velkému množství másla v receptu, to trochu kazí chuť - věřím, že varianta s tvarohem chutná ještě lépe!

  • Petra Seibertová
    Petra Seibertová |

    29. 1. 2007 06:49

    Včera jsem upekla a kláč je výborný,jen jsem musela přidat mouku,těsto se lepilo.

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    8. 6. 2006 10:50

    Zlatá slova. Já už ty své labužnické 3 syny mám ve světe, takže se rozhoduju podle svých chutí, ale až přijedou, tak se samozřejmě budu chtít blejsknout.

  • ELA
    ELA |

    7. 6. 2006 11:34

    Díky moc, už se na tom pracuje. Paní Aleno, to není "šikulky", ale pragmatičky- on pohled do lednice a na hladové chlapy, kteří významně vrčí cosi o masu, dokáže divy :))

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    7. 6. 2006 11:13

    Elo už se na to těším a držím palce. Sama jsem neměla čas experimentovat. Holky jste šikulky!

  • Zuza
    Zuza |

    7. 6. 2006 10:27

    Ela, už sa tešíme na ten recept so slanou variantou, sladký je výborný.

  • ELA
    ELA |

    7. 6. 2006 08:32

    dobrá, díky za důvěru :)) pokusím se nezklamat. držte mi palce, peču celkem často, ale recept budu vkládat poprvé :))

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    6. 6. 2006 19:52

    Já bych to nechala na Vás Elo, je to Váš nápad. :o)

  • ELA
    ELA |

    6. 6. 2006 10:10

    to jsem moc ráda, že se osvědčilo! jak to uděláme? "přiznáte" se i ke slané variantě? ta báječná pochoutka vychází z Vašeho receptu!

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    5. 6. 2006 23:54

    Elo, recept jsem vložila já, ale autorem nejsem, mám jej od své německé tchýně. V žádném případě se nemusíte omlouvat, je fajn, když každý připojí k receptu nějaký dobrý nápad. Nechala jsem se vámi inspirovat a dnes jsem koláč upekla se slanou nádivkou. Z těsta jsem udělala dvě roládky, jednu s fetou a olivami, druhou se slaninou a strouhaným ementálem. Nic nezbylo. Možná by ale bylo dobré, vložit vaši variantu jako samostatný recept, takto spoustě lidí unikne a to by bylo škoda.

  • ELA
    ELA |

    5. 6. 2006 14:57

    slaná varianta (omlouvám se autorovi, vlastně to sem nepatří) - byla dělaná podle poměrů tohoto receptu (malinko míň tuku), roládek se dá dělat, kolik chcete, já jsem je ale podle autora nakrájela na cca 3 cm silné šnečky - přesně se vešly do velké dortové formy.Nahoře jsem je jen pomastila, klidně by šly i potřít vejcem.

  • Marie
    Marie |

    5. 6. 2006 14:43

    Na slanou variantu ste dali i nejakou polevu,anebo jste len vrch pomazali vajíčkem nebo pomastili?

  • Hana
    Hana |

    5. 6. 2006 14:42

    Kolik roládek z tehle dávky udeláte, jednu nebo více? Moc se mi to líbi.A tu slanou nadívku, to delate více roládek, nebo jak ste to delali?

  • ELA
    ELA |

    5. 6. 2006 11:55

    Gabrielo, co dům dal :)) - niva +eidam, šunka+nějaký tvrdý sýr s dírami :)), trvanlivý salám + eidam. Koření byla "směs na bylinkové máslo", ale snese to téměř cokoliv, k nivě by určitě byly fajn oříšky, neměla jsm moc čas..

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    5. 6. 2006 11:33

    Elo, jakou jste použila náplň?

  • ELA
    ELA |

    5. 6. 2006 10:40

    Vážení, slaná varianta (asi to znáte všichni, pátek odpoledne - generální úklid zbytků v lednici) je NAPROSTO geniální, jen jednotlivé šnečky je dobré promastit, protože jsme je nakonec odlupovali jako buchty. Vřele doporučuji a díky za super inspiraci

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    5. 6. 2006 09:33

    Jirko, kostka droždí má 42g. Jednotlivé šněčky skládáme řeznou stranou nahoru, to znamená, ne tak jak byli v roládě, ale v podstatě je položíme na bok, tak aby byla vidět mozaika ve stočených ruličkách, přesně jak popsala Jitulka. Skládáme do kulaté formy, nevadí, že jsou mezi nimi mezery, v troubě krásně nakynou a spojí se v koláč. Při servírování pouze oddělujeme jednotlivé kousky.

  • Jirka
    Jirka |

    4. 6. 2006 20:08

    Kostka droždí, kolik je to gramu na 250 g mouky?

  • Jitulka
    Jitulka |

    4. 6. 2006 17:18

    Myslím, že v tom hledáte moc velkou vědu :o)jednotlivé šnečky bych vedle sebe naskládala tak, aby byla vidět mozajka ve stočených ruličkách (= strana, která vznikne odříznutím ze základního hada) Doufám, že jsem to pochopila i vysvětlila správně :o)

  • Vlasta
    Vlasta |

    4. 6. 2006 15:55

    Prosím vysvetlíte mi to, písané je řeznou stranoju nahoru, neni myšleno, že nepokládané bokem nahoru - príspevok od luckymili, ale práve ja si myslím, že je to práve bokom nahoru, veď keď rozrežen roladu, tak práve tým bokom reznej strany dávam nahor, čiže je to ten šnek a nie ako buchta? Myslím to správnealebo zle? Môžte ma usmerniť, ďakujem.

  • ivanka
    ivanka |

    4. 6. 2006 13:46

    vyborny recept,mnam mnam...akorat nadivku jsem delala tvaroh a na to puding s rozvarenymi broskvemi a skoricovy cukr...voni to krasne,je to dobroucke a nadherne barevne...dekuju a doporucuji!!! nedavala jsem do vody.

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    4. 6. 2006 13:28

    Ivano, já důvod ponoření do vody také nechápu. Poprvé jsem nad tím váhala, ze stejného důvodu jako vy, neboť u cukroví kynutého pod vodou se těsto nechává ve vodě aspoň hodinu. Nicméně takto je to uvedeno v originálním receptu a tak jsem to i tak přepsala. Záleží na každém jak si to upraví. Vykoušela jsem oba způsoby, jak s vodou tak bez, a pokaždé byl koláč výborný.Elo, díky za super nápady. Příště vyzkouším vaši slanou variantu se sýrem a salámem a dám vědět jak nám chutnalo.Jinak děkuji ze vaše komentáře. Tento recept patří u nás k těm oblíbeným.

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    2. 6. 2006 14:27

    Občas mě někdo vyhecuje a pak peču jako o život, možná že se do toho pustím také, ta slaná varianta bude asi přijatelnějsí, protože co máme internet (2měsíce) tak už nikdo o sladkém pečení nechce ani slyšet. Myslím, že autorka receptu bude mít radost.

  • ELA
    ELA |

    1. 6. 2006 10:36

    milá Aleno, díky, spíš blázen :)). A to se o víkendu chystám na slanou variantu (sýr, salám, niva) pro chlapy na oslavu. Držte mi palce, dám vědět

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    1. 6. 2006 10:21

    Milá Elo, vy jste hračička. Představit si to dovedu, ale to je vše.

  • Lucie
    Lucie |

    1. 6. 2006 08:48

    Ivanko, koláč jsem pekla poprvé v dortové formě a byl pěkně vysoký. Podruhé jsem ho pekla ke kamarádce na mejdan a z praktických důvodů jsem ho pekla v alobalovém pekáčku, který ale byl trochu větší, takže se mi "šnečci" trochu roztáhly do šířky. Ale chuťově to nevadilo, jen v té dortové formě koláč vypadá hezčí, takový kompaktnější.

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    31. 5. 2006 12:06

    Výborný koláč. Do nádivky jsem žádný tuk nedala a nevadilo to, ořechy jsou mastné samy o sobě. en jsem šneky neměla dost vysoké.Taky nechápu důvod ponoření do vody, Protože těsto na cukroví kynuté pod vodou (potápky), kyne mnohem déle.Takže jsem ho do vody nedala vůbec.Přsto nebo proto ?! byl naprosto vynikající a má krásný vzhled.

  • luckymili
    luckymili |

    24. 5. 2006 15:04

    Nejsem sice autor, ale podobné šneky také dělám. Ano rozevírací forma je dortová s odnímatelným dnem. A řeznou stranou je myšleno, že kousky nepokládáte bokem nahoru, ale řezem.

  • Sísa
    Sísa |

    24. 5. 2006 13:58

    Rozevírací forma to je dortová? Co znamená řeznou stranou nahoru. Řezná strana je dole i nahoře ne? Dík S.

  • ELA
    ELA |

    23. 5. 2006 10:17

    Geniální recept! podobně se dělá makový beránek -A teď si ještě představte kombinaci více náplní, tj složení šnečků více barev a příchutí!

  • Lucie
    Lucie |

    23. 5. 2006 10:06

    Koláč jsem hned včera zkusila a je opravdu moc dobrý. Jen jsem měla trochu problém s máslem, vytékalo mi z formy do trouby, což se mi normálně nestává. Taky jsem pekla koláč trochu kratší dobu, cca 30 minut. Ale znovu opakuju, je výborný.