Knedlíčky z mletého masa v omáčce na dva způsoby

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g mleté maso - míchané
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks cibule malá
    • 3
      lžíce strouhanka
    • 2
      lžíce voda
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      l hovězí vývar nebo z kostky
  • Jíška
    • 5
      lžíce olej
    • 1
      ks cibule malá
    • 4
      lžíce hladká mouka
  • Omáčka
    • 1
      ks polotovar - halali
    • 2
      dl smetana
  • Omáčka 2.
    • 300
      g kečup - jemný
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      dl smetana
  • Dochucení
    • sůl
    • citron
    • skořicový cukr jen do druhé omáčky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vodu a strouhanku smícháme a vytvoříme zhruba 28 kuliček velikosti vlašského ořechu. Vhodíme do vařícího, dostatečně slaného vývaru a vaříme 12 minut. Pak vyjmeme, vývar ponecháme na zalití jíšky. Na oleji do sklovita osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme vlažným vývarem a trochou vody, podle druhu vybrané omáčky přidáme polotovar "Halali", nebo kečup s bobkovým listem.
2
Necháme provařit, ke konci zjemníme smetanou, procedíme, přidáme kuličky a ještě krátce povaříme. Nakonec dochutíme - sůl, citronová štáva, cukr, do rajčatové omáčky můžeme přidat trochu skořicového cukru.
3
**Poznámka** Na omáčku č.1: polotovar, který je zde vložený pod názvem ""Halali"" + 2 dcl smetany nebo si uděláme omáčku vloženou pod názvem ""Falešná svíčková omáčka"", kde využijeme vývar z vaření kuliček a do hotové omáčky přidáme kuličky

Komentáře k receptu

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    28. 10. 2010 16:57

    Opravdu krasne napsane ingredience, vsechna cest. :'( :'( :'(

  • Iva Rácová
    Iva Rácová |

    23. 10. 2007 22:03

    Velmi chutné, povedlo se i dceři (začátečnici), dělala s rajskou omáčkou, příště zkusím druhou variantu. děkuji za recept

  • Eva Konečná
    Eva Konečná |

    29. 12. 2006 10:05

    Velmi dobré, já tyto kuličky dělám ale v bílém zelí (přidávám rajský protlak nebo kečup). Kuličky mohu předvařit nebo přímo dát do zelí a dusit v něm. Je to změna a rodině moc chutná. Dá se jíst i za studena, podáváme chleba.

  • Anonym
    Anonym |

    11. 8. 2006 13:52

    Kuličky z meltého masa dělám i do rajské omáčky.Způsob je stejný,jen do vývaru,ve kterém kuličky vařím,přidám . bobkový list a nové koření.Jsou pikantnější.Jinak je tento recept znám jako sekaná svíčková.

  • Maruš
    Maruš |

    11. 8. 2006 12:45

    Paní Veselá,nemusíte se omlouvat,nebyla jsem uražená.Spíš jsem to brala tak,že jsem se v receptu špatně vyjádřila.Ale od toho jsou komentáře,že si vše můžeme vysvětlit,navzájem poradit a to je fajn. :-)))

  • F. Veselá
    F. Veselá |

    10. 8. 2006 17:40

    Dekuji, ted jsem to pochopila. Prominte, nechtela jsem Vás urazit.

  • Aninka
    Aninka |

    29. 7. 2006 17:50

    Receptu rozumím dobře,ale je tost pracný.

  • Maruš
    Maruš |

    28. 7. 2006 13:41

    Je to myšleno tak,aby byl vývar slaný tak akorát a ne planý a přesolený taky ne,aby kuličky měly dobrou chuť.Asi jsem to špatně napsala.Po přidání všech ingrediencí z toho rozhodně Slané knedlíčky nemám,většinou ještě trošku dosoluji.Když je v receptu uvedeno -dochutíme,tak já to chápu tak,že se dochucuje,když je třeba.Když je omáčka slaná dost,tak tam samozřejmě už žádnou sůl nepřidávám.

  • F. Veselá
    F. Veselá |

    28. 7. 2006 12:28

    Proc má být ten vývar dostatecne slaný? Nakonec dochutit opet solí. Nemel by se recept jmenovat Slané knedlicky...?