Klasické žloutkové řezy

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Základ
    • 2
      balíček listové těsto
    • 1
      sklenice zavařenina pikantní - na potření
  • Krém
    • 1
      l mléko
    • 2,5
      balíček vanilkový pudink
    • moučkový cukr dle vlastní chuti
    • 1
      ks vanilka
    • 250
      g máslo
  • Poleva
    • 2
      ks citronová šťáva ze
    • 2
      lžíce moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z obou balíčků vyválíme stejné pláty, propícháme vidličkou a dáme péct (asi na 160 °C cca 15 minut - dokud nezačne těsto růžovět). Mezitím si připravíme hustý pudink, který dáme vychladit. Celé máslo vyšleháme s vanilkou a cukrem (množství záleží na vaší chuti) a postupně přidáváme pudink. Krém rovnoměrně rozetřeme na těsto a přikryjeme druhým plátem. Navrch rozetřeme malou vrstvu zavařeniny a polijeme citronovou polevou, která nám vznikla smícháním citronové šťávy s moučkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky Zákusky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Petra
    Petra |

    19. 9. 2015 16:11

    Výborné, dnes jsem upekla a už bude snědeno... :-)

  • Petra
    Petra |

    19. 9. 2015 16:10

    Výborné, dnes jsem upekla a už bude snědeno... :-)

  • Jitka
    Jitka |

    21. 3. 2015 08:49

    Perfektní komentář!! :-)

  • Pája
    Pája |

    7. 4. 2014 11:00

    Proč nejsou v receptu na žloutkové řezy žloutky? :-\

  • recepty 73
    recepty 73 |

    4. 2. 2009 16:17

    jsou dobré i bez žloutků a zavařeninu nedáváme

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    4. 2. 2009 10:19

    zkuste pokračovat spíš tady: http://forum.recepty.cz/viewtopic.php?p=1292#1292

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    4. 2. 2009 09:19

    Marie, Vy si pletete překlepy, které se mohou stát opravdu každému, a neúctu k češtině a vzdělání. NIKDO nejsme neomylný, chybu udělá každý, ale jen člověk, který to ví a je náležitě pokorný, dokáže chybu uznat a poučit se z ní. A ne vyskakovat jako čertík z kabičky na oprávněné upozornění.

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    4. 2. 2009 08:46

    Di dějiny jsou super, ty mám taky moc ráda, je ale moc velká škoda, že nejíte syrečky :-))))

  • Di -
    Di - |

    4. 2. 2009 08:34

    Marie, zapomněla jste, že mám ráda dějny a že nejím syrečky!

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    4. 2. 2009 08:22

    Budu reagovat naposledy-jelikož dle pořekadla:čím víc se do..... šlape,tím víc smrdí,je v tomto případě vcelku trefné.Už o vás vím dost z komentářů a je mi jasné,že hned tak něco někomu nedarujete,že vaříte na zepter nádobí,doporučujete mazat některé recepty,bytˇnesrozumitelné,že se vám nelíbí ten či onen název receptu,že nepečete vánočky,a že vám vadí ,když se někdo překlepne a napíše člehačka místo šlehačka/ostatním to zřejmě došlo/.A mohla bych pokračovat dál...No ale jste zvyklí s manželem,který nemusí sladké,jíst v restauracích v Chorvatsku-to se dá pochopit,že my ,,chudáci ,,na vás nemáme.Hlavně,že si pochválíte svoje vdolky,ze kterých uděláte druhý den buchtičky se šodo´. Jen abyste nespadla z těch výšek ,ve kterých žijete.protože také nejste neomylná.27.1.2009 jste se překlepla zrovna tak,jako se to stane kdekomu.Mě to nevadí,vám to ale zřejmě VYDÍ! Ještě,že nejste pánbůh-nebo snad jo!My si nechodíme na komentáře léčit mindráky.ale pouze hodnotíme,pomáháme,doporučujeme...

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    4. 2. 2009 08:06

    Nikdo nejsme neomylný, proto by se asi víc hodilo říct "dík za upozornění" a požádat o opravu hrubky a ne se vztekat. Bylo by vše rychlejší, jednodušší a bez zbytečných komentářů.

  • Di -
    Di - |

    4. 2. 2009 07:28

    Ne, nejsme profesoři Čj, ale jsme Češi, tedy alespoň většinou. Doporučuji k přečtení: http://forum.recepty.cz/viewtopic.php?p=1284#1284

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    4. 2. 2009 07:14

    Hluboce se omlouvám těm,kteří ze žlouDků nemohli spát.Diskutuji s kuchtičkami,ne s profesory Čj a čas od času si přečtu v komentářích i větší volovinu.Tak pardon.

  • Di -
    Di - |

    4. 2. 2009 07:01

    To není rýpání, ale suché konstatování. Ještě že jsme se o tom včera bavili s Kovářovýma a dalšími na fóru!

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    4. 2. 2009 06:57

    Á,další rýpal...

  • Di -
    Di - |

    4. 2. 2009 06:05

    Žloutek je žlutý, ne žludý. Hlavně, když je to hustý.....

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    3. 2. 2009 21:12

    tak už po třetí se snažim vložit komentář! grr! Klidně si zkuste do toho přidat ty 4 žloutky - já jsem rozhodně proti používání vajec takhle "syrových". ilis ilis> to se vůbec neomlouvejte, kvůli tomu tedy ty komenty jsou! A jinak děkuji Apině za osvětlení žloutkových řezů bez žloutků - nějak jsem se nad tím nikdy nepozastavila .)Rada Majky je uričtě zajímavá - já jsem jí teda ještě nikdy nepotřebovala, těsto se mi vždycky krájí dobře - možná používám jiný druh.

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    3. 2. 2009 19:54

    Tady je to hůůstýý!žloudkové-nežloudkové,ale dobré.Manžel také říká žloudkové,a o tom,že tam žádný žloudek není,nemá ani páru.Jestli bazírujete na žloudkách,zkuste nejnovější recepty z 16.1.2009.Po těch se taky může utlouct.A nejen on. Jo a to pokrájení vrchní placky rádýlkem podle rady Majky je fakt dobrý-odzkoušené! Niobe,šoupejte sem pro osvěžění paměti další recepty a klíííííííííííídek.

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    3. 2. 2009 14:20

    Klidně tam zkuste dát ty 4 žloutky - já osobně zacházím s vejci opatrně a dávám je pouze do těst, kde se řádně zbaví "breberek" .) ilis ilis> není za co se omlouvat, od toho ty komentáře jsou... alespoň mi Apina vlastně osvětlila, proč v našich žloutkových řezech žloutky vůbec nejsou - nějak jsem se nad tim ještě nepozastavila .)Paní Rončáková, to je dobrý nápad, ale mě se teda krájely vždycky dobře - možná používáme každá jiný druh listového těsta.

  • ilis ilis
    ilis ilis |

    3. 2. 2009 14:11

    Niobe,omlouvam se,ale to ja jsem spustila diskuzi o vasem "Zloutkovem vytvoru",jsem trochu rypava,ale nadruhou stranu-kucharky maji alespon co resit a vas recept se timto zviditelnil.Recept jsem jiz nekolikrat vyzkousela v minulosti,ale ze sveho vlastnorucne vyrobeneho listoveho testa.Timto jsem nemyslela nic spatneho proti vasemu receptu,kolikrat se vyskytne recept,aniz by mel s nazvem co docineni...

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    3. 2. 2009 14:10

    Paní Císařová, to jsem ráda, že vydává tenhle recept taky za žloutkové řezy. A s tím těstem je to možná stejné - záleží, kolik má jeden balíček toho těsta .) Apino, děkuju za vysvětlení, asi máte pravdu. Já jsem nikdy neřešila, proč v našich žloutkových řezech nejsou žloutky :) Paní Zito, klidně to zkuste se 4mi žloutky, možná se to povede, ale já jsem rozhodně proti používání "syrových" žloutků do krému - ty dáváme jedině do těsta, kde se řádně upečou a zbaví breberek .)Jo a ještě pro paní Rončákovou - mě se to těsto nedrolí a nemusím čekat na zvlhnutí - je to možná proto, že používám jiný druh listového těsta.

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    3. 2. 2009 11:39

    Nechci tady polemizovat o názvu, jenom přidat radu.Druhý plát který peču /vrchní/nakrájím na plechu před pečením na čtverce, nebo obdélníky, podle toho jaké řezy budete chtít a pak se vám to nedrolí u krájení a nemusíte čekat až do odvlhne.

  • Ivana Císařová
    Ivana Císařová |

    3. 2. 2009 08:05

    Přesně takto jsem tento recept zapsala do své kuchařky 11.10.1983. Nebyl v něm žádný žloutek ani tehdy, opisovala jsem z nějakého časopisu. Je to výborný zákusek, já ho léta prezentuju jako Žloutkové řezy a dál bych to neřešila. Akorát já ty dva pláty peču z jednoho půlkilového listového těsta.

  • Apina Hrbek
    Apina Hrbek |

    3. 2. 2009 01:37

    Zito, nevim proc by mela Niobe uvazovat o zmene nazvu receptu anebo, jak navrhujete vy,do receptu dopisovat alespon 4 zloutky? Jak jsem napsala v predchozich prizpevcich, v pudinku uz zloutky jsou a to by melo stacit.

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    2. 2. 2009 23:15

    Apino, to tvrdím já a ne Niobe, ta naopak píše pouze o pudinku! Má to rozhodně jemnější chuť, i když je to podobné s pudinkem. :D

  • Apina Hrbek
    Apina Hrbek |

    2. 2. 2009 23:06

    Pri vlozeni meho prispevku computer zkomolil francouzske slovo Creme a napsal Crème Patissiere. Ma byt Creme Patissiere s obracenou carkou nad prvnim "e" ve slove Creme.

  • Apina Hrbek
    Apina Hrbek |

    2. 2. 2009 23:03

    Co se diskuse o zloutkovych rezech tyka musim dodat toto. Sice jsem je nemela uz desne dlouho, ale to nic nemeni na faktu, ze podle meho nazoru Niobe ma pravdu. Duvod proc to rikam je ten, ze kdybyste si pripravpovali doma pudink a ted nemyslim z prasku, ale od zacatku, pouzili byste mleko, vejce, vanilku, skrobovou moucku, trochu mouky a cukr. Dalsi duvod proc si dovolim tvrdit, ze Niobe ma pravdu je ten, ze je docela mozne, ze v cukrarnach tyto rezy neplni “pudinkovym kremem” ale ze cukrari pouzivaji Crème Patissiere, coz je v podstate mleko, zloutky cukr a vanilka. Je to vlastne totez co pudink akorat to ma vic honosne jmeno.

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    2. 2. 2009 22:30

    To je pravda, nebo dopsat do receptu aspoň 4 žloutky, které se dají vařit také s pudinkem. V mléce se rozšlehají spolu s pudinkovým práškem,trochou cukru a následně se vlijí do teplého mléka a povaří do zhoustnutí, za stálého šlehání.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    2. 2. 2009 21:49

    Zito, ale v tomto receptu opravdu není po žloutcích ani stopa - mohou být dobré, ale tady by to fakt chtélo jiný název :-))

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    2. 2. 2009 21:43

    Tyhle řezy se běžně prodávají v cukrárnách a skutečně se jmenují Žloutkové, a to proto, neboť krém je vařen ze žloutků s moukou a následně vyšlehán s máslem,cukrem a trochou rumu.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    2. 2. 2009 20:44

    Ale nie, myslím , že to vôbec nie je potrebné. Mňa osobne len zarazilo, že žĺtkové rezy a po žĺtkoch ani stopy :))) Ale to neznamená, že zákusok nie je dobrý:))) Práve naopak, môže to byť chutné :)))

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    2. 2. 2009 19:15

    my tady děláme kremeše teda promazaný i potřený nahoře a trochu jinej krém, jak už jsem psala. tak já nevim, můžu požádat třeba o přejmenování receptu, aby nepohoršoval a nebudil klamavý dojem? .) ... i když brojíte proti názvu - je to moc výborný zákusek ;-)

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    2. 2. 2009 18:38

    Do klasického krémeša nejde žiadne maslo, krém je bez masla. Ide o 2 pláty z lístkového cesta, medzi ktorými je krém. Vrch sa len posypuje práškovým cukrom.

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    2. 2. 2009 18:33

    no právě, že kremeše jsou údajně úplně jiný - hlavní rozdíl je v tom, že se nějakej krém (pravděpodobně trochu másla a daleko větší poměr pudingu s moukou) vrství doprostřed i nahoru a pak se posypává asi ořechama... ale jistá si tim nejsemtohle má být recept na ty "žloutkový" řezy, který se prodávaji v cukrárnách .)

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    2. 2. 2009 17:35

    To jsou spíš klasické kremeše

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    2. 2. 2009 17:14

    Prosím, a kde sú tie žĺtky ?

  • ilis ilis
    ilis ilis |

    2. 2. 2009 16:43

    Žloutkové???