Autor:

Kentucky Fried Chicken podle mistra Rebensteigera

45 minut PT0H45M
Střední
Ingredience
Kuřecí maso
celé kuře
1 ks
Mouka 1 šálek
Sůl 1 lžíce
Paprika 1 lžička
Šalvěj
drcená
1 lžička
Pepř celý 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Cayenský pepř 1 špetka
Zázvor 1 špetka
Česnek sušený 1 špetka
Celerová sůl 1 špetka
Tymián 1 špetka
Hřebíček mletý 1 špetka
Koriandr 1 špetka
Skořice 1 špetka
Oregáno 1 špetka
Majoránka 1 špetka
Bazalka  
Olej  
Vejce 1 ks
Kyselé mléko 1 šálek

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Drůbeží

Jedním z nejslavnějších jídel vzniklých v Americe je beze sporu kuře smažené po jižansku proslavené jako Kentucky Fried Chicken plukovníkem kentucké Národní gardy ve výslužbě Harlanem Sandersem. Jeho předpis obsahující tajnou směs dvanácti koření je založen na tradiční přípravě kuřat černošskými kuchařkami na jižanských plantážích. Na rozdíl od evropských smažených kuřat, obalovaných ve strouhance, je jižanské kuře namáčeno do vajec rozkvedlaných s kyselým mlékem a pak obalených v okořeněné mouce.

Můj předpis, který jsem vyzkoušel a prvně použil v restauraci PittyPats Porch v Atlantě ve státu Georgie začátkem sedmdesátých let používá na rozdíl od milého plukovníka patnáct druhů koření mimo soli. Hlavními přísadami jsou, tak jako v plukovníkově receptu, šalvěj a sladká paprika španělského typu, tedy více barvivá a méně voňavá než maďarská. Rozpočet uvádím podle amerického zvyku s přísadami odměřovanýmí, nikoliv váženými. Pokud dodržujete základní proporce, přesné dávky koření nejsou příliš důležité, můžete si je upravit podle své chuti.

Kuře nasekáme na kousky. Klasický způsob je na devět kusů, první je zadek s biskupem a kusem páteře vykrojený ze slepice ve tvaru V, zbytek kuřete , rozpůlený podle hrudní kosti je nasekán na přibližně stejné kousky: křidélko s kouskem prsíček, zbytek prsíček, a noha překrojená v kloubu.. Kusy naházíme do kyselého mléka s vejci a promícháme, tak aby slepičí kousky byly dobře pokryty. Rukou, nebo sítkem vylovíme a vložíme do mísy s moukou s kořením. Druhou, tou suchou rukou, pak maso přikryjeme okořeněnou moukou a opatrně promícháme , aby se na mase vytvořila poměrně silná kůrka z okořeněné mouky. Přebytečnou mouku oklepáme a maso vkládáme do oleje ve smažiči, předehrátým na 180 stupňů Celsia (350 F). Kousky musí být v oleji volně, nesmí se dotýkat, jinak se spečou dohromady a neprovaří. Smažíme asi deset minut, až je kuře propečené až ke kosti.. Olej necháme odkapat zpátky do smažiče a koušky ješte oklepeme papírovým ubrouskem. Nejlépe smažené kuře chutná rovnou z oleje, ale I! kuře na teple držené či studené je lahůdkou.

Pokud nemáte smažič s termostatem těžký, nejlépe litinový kastrol na mírném ohni postačí. Správnou teplotu zjistíte vhozením drobku moučného obalu do oleje, Když plave na hladině a je obklopen závojem šumících bublinek páry, je olej správné teploty. Jestliže smažíte větší množství slepic, je nutno sbírat drobky sítkem jinak se v oleji přepálí a trplá chuť spáleniny se přenese na kuřecí kousky

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Recepty na dipy, které korunují vaše dílo Články z

Komentáře k receptu: Kentucky Fried Chicken podle mistra Rebensteigera

Komentáře

  1. M   08.02.2014 | 20:11 | reagovat | závadný

    Vůbec to nebylo špatné, ale bohužel jsem to měl bez šalvěje a oregana. Příště taky udělám trochu hustší nálev z kyselého mléka, aby výsledný obal byl o něco tlustší. Takhle mi vytékala ven šťáva z masa a místy byla kůrka opravdu tenká. Ale jinak naprosto výborný recept .Díky

  2. reny22   18.02.2011 | 18:15 | reagovat | závadný

    Dobrý den, jaká mouka prosím ??? Hladká nebo polohrubá ? Nebo snad hrubá ? :-\

    1. I. Rebensteiger   01.12.2011 | 22:35 | reagovat | závadný

      mouka je "all purpose", tedy polohrubá v Česku

      1. Mirka   06.10.2013 | 5:13 | reagovat | závadný

        "all purpose flour" je mouka hladka, ne polohruba! :'(

        1. Mirka   06.10.2013 | 5:16 | reagovat | závadný

          Toto je pravy recept z KFC :-) :-) :-)

          Americké kuře á la KFC marinované v jogurtu
          Suroviny pro 4 porce:
          4 plátky kuřecích prsíček
          350-500 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
          150g hladké mouky
          ½ lžičky soli
          ½ lžičky sladké papriky
          1 lžička steakového koření
          ½ lžičky pepře
          1 lžička sušeného česneku
          ½ lžičky koření Gyros
          ½ lžičky grilovacího koření

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web