Karbanátky / sekaná se zázvorem a slaninou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g mleté maso - míchané nebo z vepřové plece
    • 100
      g moravská slanina nebo Váhalova, anglická
    • 1
      ks cibule
    • 3
      stroužek česnek dle velikosti, 2 -
    • 1
      lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
    • 1
      ks vejce
    • pepř mletý
    • 100
      g strouhanka ze starších rohlíků 80 -
    • 120
      ml vývar
    • sojová omáčka nebo sůl
    • olej na smažení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mleté maso smícháme s nastrouhaným česnekem a zázvorem, vejcem, jemně pokrájenou cibulí a slaninou, vývarem, pepřem a solí (nebo sojovou omáčkou). Masovou směs zahustíme dle potřeby strouhankou (nejlépe čerstvě namletou nebo rozmixovanou za staršího pečiva - housky, toustový chléb...). Směs by neměla být příliš tuhá - zahuštěná strouhankou, karbanátky (sekaná) pak budou šťavnaté.
2
Směs necháme alespoň hodinu proležet. Pak tvarujeme karbanátky nebo válečky, které smažíme v pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova, případně vytvarujeme šišku, kterou vložíme do vymaštěného pekáčku a za občasného podlití a přelití výpekem pečeme v předehřáté troubě na 190° cca 70 minut dozlatova, prvních 35 minut pečeme zakryté, pak odkryjeme.
3
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem. Vychladlé karbanátky můžeme vložit do rozkrojených žemlí společně s listem salátu a kolečky cibule, do žemlí můžeme použít i hořčici nebo zázvorový dip... - podáváme jako rychlé občerstvení, svačinu...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lenka
    Lenka |

    17. 12. 2015 18:04

    Výborné s lehce pikantní špičkou. Použila jsem kvalitní sojovou omáčku, protože si myslím, že se k zázvoru dobře hodí. Děkuji za recept, který ráda zopakuji.