Autor:

Kakaový ovocný chlebíček

90 minut PT0H90M
Střední
Ingredience
Sušené hrušky 200 g
Sušené fíky 200 g
Rozinky 150 g
Máslo
(+ trochu na vymazání)
125 g
Vlašské ořechy 150 g
Cukr krupice 150 g
Vejce
(středně velká)
3 ks
Hnědý rum 100 ml
Hladká mouka 125 g
Prášek do pečiva 2 lžička
Skořice - mletá 1 lžička
Kakao 1 lžíce
Hřebíček mletý 1 špetka
Sůl 1/4 lžička
Kakaový ovocný chlebíček

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky

Sušené ovoce nakrájejte na kostičky. V hrnci uveďte do varu 200 ml vody. Nakrájené ovoce, rozinky a máslo dejte do misky (obr. 1), zalijte vroucí vodou a směs promíchávejte tak dlouho, až se máslo rozpustí. Nechte vychladnout. Ořechy nahrubo nasekejte. Troubu předehřejte na 180 °C.

Chlebíčkovou formu (délka 30 cm) vymažte máslem. Cukr, vejce a rum dejte do misky (obr. 2) a pomocí elektrických metel nebo ručně asi 4 minuty prošlehávejte, až bude směs napěněná. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, skořicí, kakakem, hřebíčkem a solí. Moučnou směs pak pomalu zašlehejte k vaječné, nakonec vmíchejte ořechy a sušené ovoce s máslem.

Pomocí lžíce nebo hlubší vařečky přesuňte těsto do formy (obr. 3) a povrch uhlaďte. Formou několikrát bouchněte o pracovní plochu, abyste vypudili vzduchové bubliny – těsto při pečení nepopraská. Vložte do trouby na střední příčku a pečte asi 60 minut.

Do upečeného chlebíčku vpíchněte párátko nebo špejli – pokud na ní neulpí vlhké drobty, je chlebíček dobře propečený. Vyjměte ho z trouby a nechte na mřížce ve formě chvíli chladnout. Pak chlebíček opatrně uvolněte ode stěn, vyklopte ho a nechte zcela vychladnout. Nakonec ho zabalte do alobalu, v chladu vám takto zabalený chlebíček vydrží tři týdny až měsíc.


Na tento chlebíček můžete samozřejmě využít jakékoli sušené ovoce – jablka, švestky, jahody… i různé druhy ořechů. Chlebíčku vysloveně prospěje i dvoudenní odležení v alobalu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
2+
4.2 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 5x)
Kantonská rýže s kachními prsíčky Ochutnejte Čínu doma Články z

Komentáře k receptu: Kakaový ovocný chlebíček

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web