Autor:

Jidáše - drobenkové

Snadné
Těsto
Polohrubá mouka 500 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
1 lžička
Sůl
- špetka
 
Droždí 30 g
Rozpuštěné máslo
120 g
Mléko
cca
280 ml
Hnědý rum 2 lžíce
Rozinky
předem namočené v rumu
1 hrst
Mandle
nebo ořechy nasekané - nemusí být, dle chuti
 
Dále
Rozšlehané vejce
na potření jidášů
 
Drobenka
z polohrubé mouky, změklého másla, vanilkového a moučkového cukru
 
Jidáše - drobenkové

Postup přípravy:

Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme polovinu vlahého mléka. Trochu promícháme na řídkou kaši, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a nahrubo vše promíchneme. Pak přidáme vlažné máslo a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat, tím lépe. Těsto bude nadýchanější. V míse těsto necháme pod utěrkou kynout cca 40 minut na teplém místě.
Pak ho opět propracujeme a rozdělíme na dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky, ze kterých pak tvoříme různé tvary: spirály, motánky, preclíky, šneky či uzly..., které potřeme vejcem a obalíme je nebo posypeme drobenkou vytvořenou ze změklého másla, mouky a cukrů. Jidáše pak klademe na vymaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova dle velikosti jidášů cca 15-20 minut.

Drobenku můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy či mandlemi.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Bramborový salát s kuřetem Lehké saláty na pozvednutí nálady Články z

Komentáře k receptu: Jidáše - drobenkové

Komentáře

  1. Eva Poláková   26.03.2016 | 15:22 | reagovat | závadný

    Vynikající!Krásně voňavé po citronové kůře a vanilce :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web