Autor:

Jidáše - drobenkové

Snadné
Těsto
Polohrubá mouka 500 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
1 lžička
Sůl
- špetka
 
Droždí 30 g
Rozpuštěné máslo
120 g
Mléko
cca
280 ml
Hnědý rum 2 lžíce
Rozinky
předem namočené v rumu
1 hrst
Mandle
nebo ořechy nasekané - nemusí být, dle chuti
 
Dále
Rozšlehané vejce
na potření jidášů
 
Drobenka
z polohrubé mouky, změklého másla, vanilkového a moučkového cukru
 
Jidáše - drobenkové

Postup přípravy:

Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme polovinu vlahého mléka. Trochu promícháme na řídkou kaši, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a nahrubo vše promíchneme. Pak přidáme vlažné máslo a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat, tím lépe. Těsto bude nadýchanější. V míse těsto necháme pod utěrkou kynout cca 40 minut na teplém místě.
Pak ho opět propracujeme a rozdělíme na dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky, ze kterých pak tvoříme různé tvary: spirály, motánky, preclíky, šneky či uzly..., které potřeme vejcem a obalíme je nebo posypeme drobenkou vytvořenou ze změklého másla, mouky a cukrů. Jidáše pak klademe na vymaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova dle velikosti jidášů cca 15-20 minut.

Drobenku můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy či mandlemi.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Cuketovo-kedlubnové komínky Očista pro zimní dny Články z

Komentáře k receptu: Jidáše - drobenkové

Komentáře

  1. Erika   29.03.2017 | 12:36 | reagovat |

    Děkuji za recept, který budu opakovat časteji než jen za pár dní na velikonoční stůl, protože jidášky mizí rychlostí blesku a jsou úžasné.

  2. Eva Poláková   26.03.2016 | 15:22 | reagovat |

    Vynikající!Krásně voňavé po citronové kůře a vanilce :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web