Jemný, dietní kuřecí perkelt

moje hodnocení:

4,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg kuřecí maso celé kuře
    • 1
      ks mrkev středně velká
    • 1
      ks cibule velká
    • 1
      plechovka rajský protlak cca 115 g
    • 3
      stroužek česnek
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks bobkový list
    • 2
      ks nové koření kuličky
    • 2
      lžíce bílý jogurt
    • 3
      lžíce rostlinný olej 2-3
    • 1
      lžička oregáno
    • 1
      lžička bazalka
    • 1
      lžíce mletá paprika lahůdková

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuře nakrájené na porce vložíme do hrnce, přidáme na kostky nakrájenou cibuli, na malé kostičky nakrájenou mrkev (popřípadě ji nastrouháme na hrubo), česnek nakrájený na plátky, mletú papriku, nové koření a 1 bobkový list, olej, sůl. Zalijeme asi 600 ml vody, zamíchame a uvedeme do varu. Vaříme asi 30 min., občas promícháme. Kuřecí maso můžeme vyndat a obrat ho od kostí, kdo je jak zvyklý, maso vrátíme do hrnce. Do hrnce přidáme potřebné množství vody, rajčatový protlak, špetku bazalky a oregána. Než perkelt začne opět vřít, uděláme z vody a mouky jíšku. Perkelt zahustíme a nakonec přidáme 2 lžíce bílého jogurtu pro zjemnění. Dochutíme. Krátce povaříme. Podávame s uvařenými těstovinami. (Je vhodný pro šetřící dietu.)
2
Perkelt má mírně nasládlou, ale lahodnou chuť. Další variantu uděláme, když přidáme i petržel, kousek celeru, a část vody nahradíme 200 ml suchého kyselého bílého vína. Tahle varianta je vhodná ke knedlíkům.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    24. 4. 2008 20:37

    Mate pravdu, ono si to musí každý odskúšať, čo môže a čo nie. A je rozdiel, či tá šetriaca diéta je na žalúdok, pankreas alebo niečo iné.

  • Don Giovanni
    Don Giovanni |

    24. 4. 2008 19:26

    Viem o tom, tú dietu občas držím, ide hlavne o to aby to nebolo pálivé, alebo inak dráždivé. Z teplých koláčov, alebo lístkového cesta sa často urobí zle aj zdravému. Tu je napríklad aj cibuľa. Nejde vlastne o to čo je to, ale aby to na žalúdok a zažívanie nepůsobilo dráždivo. Ja som si naložil poriadnu porciu tohoto jedla a asi za 10 min. po dojedení som mal pocit, že som nič nezjedol. Žalúdok to vôbec ani necítil. :)) Určite ak má niekto veľké potiaže zo žalúdkom či zažívaním je lepšie keď si urobí ešte jemnejšie jedlo. To je najlepšie i bez mäsa, tuku a oleja. Napr.: sucháre s neslad. čajom.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    24. 4. 2008 17:31

    Tak neviem, ale mám doma kuchársku knihu diét, overila som si na internete a tu je výsledok, citujem : Nevhodné potraviny : Zo zeleniny: kel, kapusta, kyslá kapusta, cibuľa, cesnak, zelená paprika, uhorky, čalamáda, všetky strukoviny(fazuľa, hrach, šošovica, sója). Z ovocia: egreš, ribezle, černice, rebarbora, datle, figy, orechy a mak. Nevhodné sú ostré jedlá, príliš sladké jedlá, tukové pečivo, lístkové cesto, čerstvé kysnuté pečivo a koláče, vyprážané múčniky.

  • Don Giovanni
    Don Giovanni |

    24. 4. 2008 17:08

    Cesnak je dráždivý v surovom stave, alebo nedostatočne uvarený. Tento sa varí 30 - 40 min. takže zostane iba liečivá substancia, ktorá nastolí v zažívaní poriadok. :)

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    23. 4. 2008 21:01

    Cesnak by som do šetriacej diéty nedávala, je dosť dráždivý.

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    23. 4. 2008 19:59

    Zase to názvosloví. Perkelt se nikdy nezahušťuje moukou, ale šťáva je hustá díky většímu množství rozvařené na jemno nakrájené cibule. Dále tam nepatří ani oregáno, ani bazalka, ani jogurt. Tento pokrm je směsicí tokáně, perkeltu a paprikáše. Tím neříkám, že by recept nebyl dobrý.