Jelení steak se zelím a uzenou křenovou omáčkou

Hodnocení:

Moje:

60 minut
2
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Vývar
    • 1
      ks malý celer bulva
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks cibule
    • 5
      ks kuřecí křídla
    • 1
      ks kuře skelet
    • 2
      ks bobkový list
    • 2
      ks jalovec
    • 3
      ks nové koření
    • 5
      ks pepř celý
    • 2
      lžíce olej
  • Omáčka
    • 100
      ml smetana 12%
    • 1
      ks křen
    • 2
      lžíce máslo
  • Zelí
    • 200
      g slanina
    • máslo
    • 2
      snítka rozmarýn
    • 1
      hrst sušené švestky
    • 1
      ks červené zelí
    • 1
      ks jablka
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      ks pomeranč
    • 50
      ml balzamikový ocet
  • Steak
    • 500
      g jelení maso svíčková
    • sůl
    • pepř mletý
    • 50
      g máslo
    • olivový olej
    • řeřicha
    • 2
      snítka tymián
    • 2
      stroužek česnek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zeleninu na vývar očistěte a nakrájejte na větší kousky.
2
Opečte ji na oleji ve větším hrnci, přidejte kuřecí křídla a skelety, bobkový list, jalovec, nové koření, pepř, zalijte vodou a vařte při nižší teplotě několik hodin. Z hotového vývaru odstraňte křídla, kosti a koření. Zeleninu s vývarem rozmixujte, vraťte do hrnce, přilijte smetanu a nastrouhejte křen dle chuti.
3
Vařte 2 minuty, případně ještě dochuťte křenem, zjemněte máslem a znovu rozmixujte. Hotovou omáčku přeceďte přes jemný cedník a vyuďte. Stačí vám k tomu hrnec, pařák na knedlíky, bukové piliny a kovová miska. Do rozpáleného hrnce dejte pod pařák malou hrst vlhkých pilin, na něj vložte misku s omáčkou, přiklopte a nechte v kouři udit asi 30 minut.
4
V hrnci orestujte slaninu nakrájenou na silnější nudličky spolu s pokrájenými jehličkami rozmarýnu. Dejte stranou, přidejte trochu másla, sušené švestky a nakrájené zelí. Nakrájejte jablko na kostičky a přidejte k zelí, osolte, opepřete, zastříkněte balzamikovým octem a vařte 25 minut pod pokličkou.
5
Nakonec vmíchejte trochu másla a šťávu z jednoho pomeranče. Svíčkovou z jelena odblaňte, osolte a opepřete. Maso orestujte na olivovém oleji ze všech stran na hodně rozpálené pánvi, stáhněte plamen, přidejte máslo, bylinky a česnek a pečte do požadovaného stupně propečení. Ideální je medium rare, 50–52 °C uprostřed masa. Steak sundejte z pánve a nechte odpočinout na ubrousku. Poté ho nakrájejte podélně na plátky a podávejte s omáčkou a zelím. Jídlo osolte, opepřete a ozdobte strouhaným křenem a řeřichou.
Zařazení: Zvěřina

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.