Autor:

Jelení steak se zelím a uzenou křenovou omáčkou

60 minut PT0H60M
Obtížné
Porce: 2
Vývar
Malý celer
bulva
1 ks
Mrkev 1 ks
Cibule 1 ks
Kuřecí křídla 5 ks
Kuře
skelet
1 ks
Bobkový list 2 ks
Jalovec 2 ks
Nové koření 3 ks
Pepř celý 5 ks
Olej 2 lžíce
Omáčka
Smetana 12% 100 ml
Křen 1 ks
Máslo 2 lžíce
Zelí
Slanina 200 g
Máslo  
Rozmarýn 2 snítka
Sušené švestky 1 hrst
Červené zelí 1 ks
Jablka 1 ks
Sůl  
Pepř mletý  
Pomeranč 1 ks
Balzamikový ocet 50 ml
Steak
Jelení maso
svíčková
500 g
Sůl  
Pepř mletý  
Máslo 50 g
Olivový olej  
Řeřicha  
Tymián 2 snítka
Česnek 2 stroužek
Jelení steak se zelím a uzenou křenovou omáčkou

Postup přípravy:

Zařazení: Zvěřina

Zeleninu na vývar očistěte a nakrájejte na větší kousky.
Opečte ji na oleji ve větším hrnci, přidejte kuřecí křídla a skelety, bobkový list, jalovec, nové koření, pepř, zalijte vodou a vařte při nižší teplotě několik hodin. Z hotového vývaru odstraňte křídla, kosti a koření. Zeleninu s vývarem rozmixujte, vraťte do hrnce, přilijte smetanu a nastrouhejte křen dle chuti.
Vařte 2 minuty, případně ještě dochuťte křenem, zjemněte máslem a znovu rozmixujte. Hotovou omáčku přeceďte přes jemný cedník a vyuďte. Stačí vám k tomu hrnec, pařák na knedlíky, bukové piliny a kovová miska. Do rozpáleného hrnce dejte pod pařák malou hrst vlhkých pilin, na něj vložte misku s omáčkou, přiklopte a nechte v kouři udit asi 30 minut.
V hrnci orestujte slaninu nakrájenou na silnější nudličky spolu s pokrájenými jehličkami rozmarýnu. Dejte stranou, přidejte trochu másla, sušené švestky a nakrájené zelí. Nakrájejte jablko na kostičky a přidejte k zelí, osolte, opepřete, zastříkněte balzamikovým octem a vařte 25 minut pod pokličkou.
Nakonec vmíchejte trochu másla a šťávu z jednoho pomeranče. Svíčkovou z jelena odblaňte, osolte a opepřete. Maso orestujte na olivovém oleji ze všech stran na hodně rozpálené pánvi, stáhněte plamen, přidejte máslo, bylinky a česnek a pečte do požadovaného stupně propečení. Ideální je medium rare, 50–52 °C uprostřed masa. Steak sundejte z pánve a nechte odpočinout na ubrousku. Poté ho nakrájejte podélně na plátky a podávejte s omáčkou a zelím. Jídlo osolte, opepřete a ozdobte strouhaným křenem a řeřichou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Pikantní pečený guláš Lahůdky a speciality maďarské kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Jelení steak se zelím a uzenou křenovou omáčkou

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto! Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima
Sejroška rekapituluje vztahy Lucky Bílé a radí jí, jak na muže Sejroška rekapituluje vztahy Lucky Bílé a radí jí, jak na muže
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web