Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku

Hodnocení:

Moje:

60 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg jehněčí kotlety
    • 50
      g sušená rajčata (v oleji)
    • 1
      snítka rozmarýn
    • 1
      lžíce strouhaný parmazán
    • 6
      lžíce olivový olej
    • 160
      ml červené víno
    • 200
      ml vepřový vývar
    • 1
      kg brambory (malé, pevné)
    • 1
      svazek petrželka (hladkolistá)
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      ks citronová kůra (z jednoho citronu)
    • 800
      g karotka
    • 3
      lžíce balzamikový ocet
    • 60
      g máslo
    • sůl
    • pepř mletý
    • cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na mase několikrát nařízněte křížem. Osolte, opepřete a do zářezů vetřete směs z trochy nasekaného rozmarýnu, rajčat a sýra. Zbylým rozmarýnem posypte maso. Do horkého pekáče v troubě vlijte polovinu oleje, vložte maso kůží dolů a pečte 30 minut za občasného podlévání vínem.
2
Mezitím uvařte brambory ve slupce. Oloupejte je, opečte na pánvi na zbylém rozehřátém oleji, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte směs z nasekané petržele, drceného česneku a citronové kůry. Oškrabanou a podélně rozpůlenou karotku povařte asi 15 minut v 250 ml vroucí osolené vody se špetkou cukru. Stáhněte z plamene, ale ponechte ve vývaru na teple.
3
Před podáváním svařte 4 lžíce mrkvového vývaru s balzamikem, sejměte z ohně a zašlehejte studené nakrájené máslo. Vzniklou omáčkou zakapejte karotku. Upečené maso vyjměte, překryjte alobalem a nechte chvíli odpočívat. Výpečky v pekáči odvařte vývarem, bez pokličky asi 5 minut. Dochuťte a maso podávejte s touto šťávou, karotkami a bylinkovými bramborami.
Zařazení: Maso Jehněčí
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • NikiNikol
    NikiNikol |

    30. 3. 2012 16:33

    Určitě vikajici :-) ;-)