Jednoduchá pomazánka (salát) s okurkou - zdravě a chutně

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Množství dle počtu strávníků:
    • lučina (domácí) nebo mascarpone, lze i použít měkký tvaroh
    • sůl
    • pepř mletý bílý nebo barevný
    • okurka salátová
    • smetana ke šlehání , na vaření, zakysaná či mléko - dle potřeby
  • Dále dle chuti:
    • slunečnicová semínka nebo jiná dle chuti (lze použít i ořechová jádra)
    • jarní cibulka
    • posekané bylinky - čerstvé
    • šunka nebo sýr (Niva...)
    • čerstvá zelenina na dozdobení dle chuti: ředkvička, rajče...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Pak okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně s lučinou (nejlépe domácí smetanovou, množství cca 1 : 1) a česnekem dobře rozmícháme. Přidat také můžeme dle chuti například opražená slunečnicová semínka, nasekané ořechy, bylinky či jarní cibulku nebo jemně pokrájenou šunku (sýr). Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku naředit smetanou a pokud si chceme udělat salát, můžeme dát okurky o něco více a taktéž i naředit smetanou.
2
Pomazánku (salát) necháme krátce v chladnu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s čerstvým pečivem. Dozdobíme dle chuti.

Komentáře k receptu

  • Dana
    Dana |

    10. 4. 2015 18:01

    Výborná a svěží, ohromila mě hned po prvním ochutnání, je to rychlá dobrota.