Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní

45 minut PT0H45M
Ingredience
Máslo 100 g
Olivový olej
vhodný na vaření, např. MInerva Classic
100 g
Vejce 1 ks
Mléko 280 g
Hladká mouka 170 g
Celozrnná pšeničná mouka 160 g
Hnědý cukr
lze nahradit 120 g medu
180 g
Prášek do pečiva 2 lžička
Jedlá soda 1/2 lžička
Sůl 1/2 lžička
Citronová kůra
z jednoho bio citrónu
1 ks
Vlašské ořechy
restovaných
120 g
Jahody 500 g
Tvaroh
vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh
110 g
Bílý jogurt
na servírování - nejlépe hutný řecký
1 ks
Vanilkový cukr
na pocukrování
1 ks

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

1. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8–10 větších remekinek).

2. Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby.

3. Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.

4. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.

Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Linecké sušenky Pusťte se do pečení! Klasické české cukroví Články z

Komentáře k receptu: Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto! Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima
Sejroška rekapituluje vztahy Lucky Bílé a radí jí, jak na muže Sejroška rekapituluje vztahy Lucky Bílé a radí jí, jak na muže
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web