Jablkový koláč se zakysanou smetanou

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 10
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: monciatko

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 6
      ks jablka
    • 2
      lžíce med
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 150
      g máslo
    • 100
      g cukr
    • 3
      ks vejce
    • 1
      lžíce citronová šťáva
    • citronová kůra
    • 1
      špetka sůl
    • 3
      lžíce lískové oříšky
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 225
      g polohrubá mouka
    • 100
      g zakysaná smetana
    • 1
      žloutek
    • 1
      lžíce škrobová moučka
    • 3
      lžíce džem
    • 250
      g měkký tvaroh

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a citronovou šťávou a směsí pokropíme jablka.
2
Ze 125 g másla a 80 g cukru utřeme krém. Do krému postupně vmícháme vejce, citronovou kůru, sůl a mleté ořechy. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zapracujeme do krému. Opatrně vmícháme jablkové kostičky a 2 lžíce medové směsi.
3
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme formu a naplníme ji těstem.
4
Tvaroh smícháme se smetanou, žloutkem a škrobovou moučkou. Směs rozetřeme na těsto a poklademe jablky. Zbylé máslo nakrájíme a dáme na jablka.
5
Posypeme cukrem a asi 60 minut pečeme. Meruňkový džem zředíme lžící vody, ohřejeme a ještě horký koláč jím potřeme. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Anonymous
    Anonymous |

    10. 1. 2015 10:53

    vdcecd

  • Anonymous
    Anonymous |

    10. 1. 2015 10:53

    je to sen mňam natalie

  • Anonymous
    Anonymous |

    10. 1. 2015 10:52

    je výtečný natalie ž

  • paja81
    paja81 |

    28. 11. 2010 16:26

    Vyborny!

  • sisi
    sisi |

    9. 10. 2010 12:59

    copak tam dela v surovinach ten mekký salám?

  • Agáta Sikorová
    Agáta Sikorová |

    24. 11. 2009 19:12

    Moc dobrý koláč, ten taroh ze smetanou jsem osladila jedním vanilkovým cukrem, celkově chutnal spíš už jako zakusek s krémem. Děkuji za inspiraci.

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    26. 10. 2009 18:58

    Zadělala jsem z předepsané dávky,jelikož by jsme koláč jedli s manželem týden.Je velice dobrý,lehce mi těsto připomíná biskupský chlebíček,jen příště tvaroh trošku osladím.Na velký plech udělám určitě taky,to až se nás sejde víc,dětem bude určitě moc chutnat.Vyzkouším i s těma hruškama.Díky za rady.1*

  • Jaroslava Lišková
    Jaroslava Lišková |

    24. 10. 2009 11:04

    Marie, koláč je výborný. Jak píše Ladislava, je šťavnatý a také vypadá zase trochu jinak. Ráno jsem upekla a při dopolední kávě téměř zmizel. Takže Marie, dobrá rada: zadělejte hned z větší dávky :)) Moniko, díky za bezvadný přepis!

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    23. 10. 2009 13:23

    Tenhle koláč peču dost často, dělám i s hruškama, je šťavnatý a velice dobrý. Dávám na pekáč

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    23. 10. 2009 11:37

    Jaroslavo,až recept vyzkoušíte,dejte prosím vědět,jaké to bylo.Ráda bych vyzkoušela,vypadá to moc dobře.Teď nebudu mít ale čas,tak mě určitě předeběhnete.Díky.

  • Monika T
    Monika T |

    23. 10. 2009 08:26

    Väčšinou to dávam do klasickej tortovej formy, určite vyskúšajte :)

  • Jaroslava Lišková
    Jaroslava Lišková |

    23. 10. 2009 07:29

    Do jak velké formy to, Moniko, dáváte? Vypadá to moc hezky, ráda bych zkusila. Děkuji za odpověď.