Autor:

Jablkový koláč se zakysanou smetanou

Obtížné
Ingredience
Jablka 6 ks
Med 2 lžíce
Hnědý rum 2 lžíce
Máslo 150 g
Cukr 100 g
Vejce 3 ks
Citronová šťáva 1 lžíce
Citronová kůra  
Sůl 1 špetka
Lískové oříšky 3 lžíce
Prášek do pečiva 1 lžička
Polohrubá mouka 225 g
Zakysaná smetana 100 g
Žloutek
Škrobová moučka 1 lžíce
Džem 3 lžíce
Měkký tvaroh 250 g
Jablkový koláč se zakysanou smetanou

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a citronovou šťávou a směsí pokropíme jablka.

Ze 125 g másla a 80 g cukru utřeme krém. Do krému postupně vmícháme vejce, citronovou kůru, sůl a mleté ořechy. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zapracujeme do krému. Opatrně vmícháme jablkové kostičky a 2 lžíce medové směsi.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme formu a naplníme ji těstem.

Tvaroh smícháme se smetanou, žloutkem a škrobovou moučkou. Směs rozetřeme na těsto a poklademe jablky. Zbylé máslo nakrájíme a dáme na jablka.

Posypeme cukrem a asi 60 minut pečeme. Meruňkový džem zředíme lžící vody, ohřejeme a ještě horký koláč jím potřeme. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 10 x
2
4.1 10 5 1
Reklama
Paella Jak chutná Španělsko Články z

Komentáře k receptu: Jablkový koláč se zakysanou smetanou

Komentáře

  1. paja81   28.11.2010 | 16:26 | reagovat |

    Vyborny!

  2. Agáta Sikorová   24.11.2009 | 19:12 | reagovat |

    Moc dobrý koláč, ten taroh ze smetanou jsem osladila jedním vanilkovým cukrem, celkově chutnal spíš už jako zakusek s krémem. Děkuji za inspiraci.

  3. marie nezlakova   26.10.2009 | 18:58 | reagovat |

    Zadělala jsem z předepsané dávky,jelikož by jsme koláč jedli s manželem týden.Je velice dobrý,lehce mi těsto připomíná biskupský chlebíček,jen příště tvaroh trošku osladím.Na velký plech udělám určitě taky,to až se nás sejde víc,dětem bude určitě moc chutnat.Vyzkouším i s těma hruškama.Díky za rady.1*

  4. Jaroslava Lišková   24.10.2009 | 11:04 | reagovat |

    Marie, koláč je výborný. Jak píše Ladislava, je šťavnatý a také vypadá zase trochu jinak. Ráno jsem upekla a při dopolední kávě téměř zmizel. Takže Marie, dobrá rada: zadělejte hned z větší dávky :)) Moniko, díky za bezvadný přepis!

  5. ladislava staffenová   23.10.2009 | 13:23 | reagovat |

    Tenhle koláč peču dost často, dělám i s hruškama, je šťavnatý a velice dobrý. Dávám na pekáč

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web