Jablkový koláč II.

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Forma o průměru 26 cm:
    • 750
      g jablka
    • citronová šťáva
    • 160
      g máslo měkké
    • 125
      g cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      špetka sůl
    • 3
      ks vejce
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • 2
      lžíce mléko 1-2
    • tuk
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citronovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce do zlatova opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout.
2
V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.
3
Troubu mezitím předehřejeme na 200 °C.
4
Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a špachtlí je shora narovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak, aby se částečně překrývaly. V troubě pečeme 40-50 minut (plyn 3-4/s cirkulací vzduchu 180 °C).
5
Koláč vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkrájíme ho na 12 kousků.
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • Renata
    Renata |

    7. 10. 2011 15:39

    výborný koláč, už ho dělám běhěm týdne po druhé a všem moc chutná...