Jablkový dort s kakaovou mřížkou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 750
      g jablka
    • 200
      g hladká mouka
    • 100
      g máslo
    • 265
      g moučkový cukr
    • 1
      ks žloutek
    • 30
      g mandlové lupínky - loupané
    • 125
      g mleté mandle mohou být i ořechy
    • 1
      lžička skořice
    • 3
      ks bílek
    • 3
      lžíce marmeláda meruňková
    • 250
      ml mléko
    • 0,5
      balíček vanilkový pudink
    • 2
      lžíce kakao
    • 250
      ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jablka pečeme v troubě při 190 °C 40 minut.
2
Z mouky, másla, žloutku a 80 g cukru vypracujeme těsto a dáme na půl hodiny do chladničky. Vychladlá jablka rozmixujeme, přimícháme strouhané mandle, 125 g cukru a skořici. Přidáme sníh z bílků. Těstem vyložíme dortovou formu, přičemž uděláme asi 4 cm vysoký okraj. Jablkovou hmotou vyplníme koláč a pečeme asi 45 min. při 175 °C.
3
Koláč necháme vychladnout a dáme ho na 12 hodin do chladničky. Okraje koláče potřeme marmeládou a přitlačíme do něj lupínky. Pudink uvaříme v mléce, přidáme zbylý cukr a necháme ho vychladnout. Potom vmícháme do tuha vyšlehanou šlehačku a natřeme na koláč. Vrch ozdobíme tak, že na koláč položíme do mřížky nastříhané pásky papíru asi 1 cm široké a koláč přes sítko posypeme kakaem. Potom papírky opatrně odstraníme.
Zařazení: Moučníky Dorty

Komentáře k receptu

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    9. 10. 2009 20:18

    Aha, tak to je, to som ťa Blanka zle pochopila. Ono je to ozaj lepšie nechať dlhšie v chladničke, pretože tá náplň ptrebuje stuhnúť. Ale treba urobiť komplez zortu a potom ju nechať chladiť. Aj keď ani tvoj postup nie je na škodu :)))

  • Blanka Vr.
    Blanka Vr. |

    8. 10. 2009 07:39

    Terezko, asi jsem se špatně vyjádřila. Šlehačku jsem měla tuhou, v tom nebyl problém, ale po nakrojení ze zbývajícího dortu krém trochu stékal.Když jsem další porce krájela večer nebo druhý den, už to drželo.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    7. 10. 2009 19:41

    Pani Blanka, netreba meniť poradie, len treba správne ušľahač šľahašku. Ak tečie nebola dobre ušľahaná. Šľahačku vyšľahajte dotuha, pridajte lyžičku práškového cukru a dôkladne prešľahajte, Šľahačka bude držať aj na druhý deň :)))

  • Blanka Vr.
    Blanka Vr. |

    7. 10. 2009 12:13

    vykoušela tento zajímavý recept. Je sice trošku pracnější, ale zato je to opravdu lahůdka! Měla jsem jediný problém, a to, že si myslím, že by se měl dát uležet až po naplnění šlehačkou. Plnila jsem ráno a podávala po obědě a to teklo. Večer už byl perfektní. Kdo nemá -stejně jako- já rád krémové dorty, bude nad touto baštou vrnět blahem.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    19. 11. 2007 19:44

    Janka, fotka je už zverejnená :))) Zase sme mlsali :)))

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    18. 10. 2007 09:07

    U nás taky jablek není moc, musíme je kupovat od těch šťastnějších, pořád je to levnější, než v obchodě. Ale určitě taky vyzkouším až bude lepší příležitost :o)

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    17. 10. 2007 19:48

    Fotka bude troška neskôr:))) Tohto roku u nás jablká nie sú, musia sa kupovať, ale na jeseň tortičku pečiem vždy ako bodku po zrýľovaní záhrady. Od radosti, že mám do jari pokoj:)))

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    17. 10. 2007 14:16

    Určitě by nebylo na škodu vidět fotku. Musí to být moc pěkné a určitě i dobré !