Autor:

Jablečný ocet - domácí výroba

Snadné
Ingredience
Jablka
+ slupky i s částí dužiny
 
Cukr krupice
cca
1/2 kg
Voda  
Jablečný ocet - domácí výroba

Postup přípravy:

Výrobu jablečného octu podle letitého receptu našich babiček se budu snažit popsat co nejsrozumitelněji. :-)

Do desetilitrového kbelíku naloupeme slupky z jablek i s malou částí dužiny. Pokud chceme mít ocet světlý, použijeme světle žlutá zralá jablka, pokud budeme chtít ocet růžový, použijeme jablka červená. Nepoužíváme jablka nahnilá! Ani výkroje!

Když budeme mít kbelík téměř plný slupek (a nebojíme se je umačkat), přilijeme slazenou vodu: cukru cca 500 gramů a vody tolik, aby byla jablečné slupky ponořené. Do jablečných slupek zapícháme pár čistých, kůry zbavených bukových třísek. Pokud jsme z paneláku nebo topíme plynem, skočíme na nejbližší pilu a poprosíme o cca 6 slabých delších dubových třísek na zátop :-)).
Jejich snaha plavat vzhůru je normální, ale my se nedáme a během následujících tří týdnů vrchní vrstvu budeme průběžně promícháváním bezvadně čistou vařečkou tlačit opět dolů. Slupky uchováváme pod plátnem na teplém místě.

Za uplynulé tři týdny v teple by mělo být kvašení u konce. Tekutinu slijeme, několikrát (s odstupem času na usazení) postupně přes plátno přecedíme a zbavíme tak ocet od případného kalu - škrobu.

Ocet rozlijeme do menších lahví a lahviček a používáme dle potřeby.

Jablečný ocet je prý zdrojem minerálů a vitamínů, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení a obranyschopnost organismu, pomáhá při hubnutí, snižuje cholesterol, ale...! Všeho s mírou! :-))

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 23 x
1-
4.73 23 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 23x)

Komentáře k receptu: Jablečný ocet - domácí výroba

Komentáře

  1. Šárka   22.10.2016 | 16:37 | reagovat | závadný

    Děkuji za recept. Octa je dost a je opravdu výborný.

  2. Hájková   11.10.2016 | 5:55 | reagovat | závadný

    Také si ho sama vyrábím :-)

  3. Venuše   17.08.2016 | 22:44 | reagovat | závadný

    Tohle je výborná věc. Ocet se dá lehce udělat v domácích podmínkách, je ho dost, tak že se dělím s kamarádkama a používám ho v kuchyni i při občasné dietě.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web