Jablečný dort s vaječným likérem

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto: forma 22 cm
    • 1
      ks jablka oloupané, nastrouhané
    • 2
      ks vejce
    • 1
      dl vaječný koňak
    • 60
      g máslo
    • 60
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 0,5
      ks prášek do pečiva
    • 130
      g polohrubá mouka cca
    • 1
      špetka sůl
  • Jablečná náplň:
    • 500
      g jablka
    • cukr krupice dle chuti
    • 1
      ks vanilkový pudink
  • Tvarohová náplň:
    • 250
      g měkký tvaroh
    • 300
      ml mléko
    • 1
      ks vanilkový pudink
    • 100
      g moučkový cukr
    • vaječný koňak na pokapání korpusu
    • tuk

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Korpus:** Změklé máslo si utřeme s cukry do pěny, přidáme žloutky, nastrouhané jablko, vaječný likér. Vmícháme mouku s kypřidlem a nakonec i tuhý sníh z bílků se solí. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do předehřáté trouby dorůžova - vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Hotový korpus necháme vychladnout, pak ho prokrojíme.
2
**Jablečná náplň:** Nastrouhaná jablka si osladíme, v kastroulu je na pár lžičkách vody necháme krátce povařit, pak přidáme pudink rozmíchaný v malém množství vody, necháme provařit a vychladnout.
3
**Tvarohová náplň:** Z mléka a pudinku si uvaříme hustý pudink, který necháme vychladit. Pak ho vyšleháme s cukrem a nakonec vmícháme i tvaroh. Na dno dortové formy dáme spodní díl korpusu, který lehce pokapeme likérem, potřeme polovinou jablečné náplně, uhladíme a naneseme polovinu náplně tvarohové. Pak dáme druhý, lehce pokapaný díl korpusu, který opět natřeme nejprve jablečnou a pak tvarohovou náplní, uhladíme a dáme na 24 hodin do chladu proležet.
4
Dozdobit můžeme dle vlastní fantazie jablíčkem, skořicí nebo vůbec :-).
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Martina
    Martina |

    14. 3. 2013 13:42

    Výborný, samou chválu jsem slyšela :-)

  • Jetmarová
    Jetmarová |

    6. 7. 2012 19:48

    Korpusu jsem se docela bála, není to totiž ten klasický piškot co dělám, ale po pokapání likérem je perfektní a s jablkovou a tvarohovou nátěrkou výborně koresponduje. Moc chválím, je výborný.

  • Poštolka
    Poštolka |

    2. 8. 2011 08:40

    VYnikající dort ! Po zavlhnutí ještě lepší :-P ! Mám už děti odrostlejší, tak si zamlsaly taky ;-)

  • Hnátková
    Hnátková |

    29. 5. 2011 11:11

    Už se těším na kafíčko po obědě, protože si k němu domlsáme zbytek téhle dobrůtky. Výborný recept :).

  • KOMTESA
    KOMTESA |

    27. 4. 2011 19:56

    Velký zážitek! Musím moc a moc pochválit od všech jedlíků <3 <:-) . Recept jsem musela i rozdat kamarádkám.