Jablečný chlebíček s kandovaným zázvorem

Hodnocení:

Moje:

30 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 8
      ks jablka oloupaná, na hrubo nastrouhaná
    • voda
    • cukr
    • citron
    • skořice
    • 1
      hrnek ovesné vločky
    • 1
      balíček vanilkový pudink
    • 100
      g kandovaný zázvor
    • 1
      ks měkký tvaroh
    • sušené meruňky (nejsou nutné)
    • 100
      g máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlejeme trochou vody stačí málo, jakmile se jablka prohřejí, pustí šťávu.
2
Poté, co pustí šťávu, dle chuti dosladíme a okyselíme citronem - záleží především na tom, jak výrazná máme jablka. Směs by měla být výrazně sladkokyselá, protože přidáním dalších ingrediencí se chuť mírně naředí. Přidáme mletou skořici a vaříme doměkka.
3
Přidáme 100 g másla a necháme ho ve směsi rozpustit za stálého míchání. Přidáme na drobné kousky nakrájený kandovaný zázvor. Případně můžeme přidat i nakrájené sušené meruňky nebo jiné oblíbené sušené ovoce.
4
Pokud nemáte kandovaný zázvor, je teoreticky možné případně nahradit sušeným nebo najemno nastrouhaným čerstvým - budete ho ale muset dát výrazně méně, protože kandovaný není tak štiplavý jako čerstvý. Kandovaný zázvor již jde sehnat ve větších supermarketech celkem bez problémů a je to s ním chutnější.
5
Přidáme hrnek vloček a za stálého míchání povaříme vzniklou kaši cca 3 minuty.
6
V hrnečku si v malém množství vody rozmícháme puding a také přidáme do kaše a řádně promícháme - směs začne výrazně houstnout - necháme provařit také alespoň 2-3 minuty, abychom měli jistotu, že nám ve směsi nezůstanou kousky neprovařeného pudingového prášku.
7
Nyní směs odstavíme z ohně a zamícháme do ní jedno balení měkkého tvarohu.
8
Nyní je už směs hotová a můžeme ji dát do formy. Pokud nemáte formu s nepřilnavým povrchem, raději ji jemně vymažte máslem, ale obvykle to není nutné. Můžete použít formu na chleba, na biskupský chlebíček, jelení hřbet nebo klasickou dortovou formu či mísu.
9
Pokud chcete, můžete směs prokládat vrstvami piškotů, aby pak byl chlebíček na řezu dekorativnější. Při použití piškotů může být směs řidší než bez piškotů, protože ty do sebe část vlhkosti nasáknou.
10
Formu zakryjeme například potravinářskou folií a necháme v ledniččce ztuhnout.
11
Pozor, pokud prokládáte piškoty, je třeba nechat v lednici 24 hodin, aby stihly dostatečně nasáknout a nebyly tvrdé.
Zařazení: Pokrmy Sladké Z ovoce

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.