Autor:

Italská trikolora

45 minut PT0H45M
Obtížné
Porce: 4
Ingredience
Šťáva
(ze spařené rukoly)
150 ml
Voda 175 ml
Sůl 1 špetka
Rukola 100 g
Želatina plátková 1 plátek
Smetana ke šlehání 20 g
Agar-agar 2,2 g
Kuličky z mozzarelly a oliv
Černé olivy
(bez pecek)
250 g
Glukonolaktát 3 g
Gelespessa
(nebo 0.7 g xantanové gumy)
1,5 g
Voda 750 ml
Alginát 3 g
Mozzarella 250 g
Syrovátka
(z mozzarelly)
150 ml
Sůl  
Italská trikolora

Postup přípravy:

Želatina a agar-agar jsou v molekulární gastronomii základními pomůckami. Potřebný tvar jim dodají „lékařské“ nástroje – injekční stříkačka a gumové hadičky…

Přestože působí dojmem klasických těstovin, jsou tyto špagety vlastně jen zeleninové želé. Nejprve svařte 150 g šťávy ze spařené rukoly se 175 ml vody a špetkou soli. Přidejte 100 g rukoly, převařte, rozmixujte a přefiltrujte přes tzv. superbag. Nechte podle návodu na obalu nabobtnat 1 plátek želatiny. Špagety podávejte s kuličkami z černých oliv a mozzarelly podle níže uvedeného receptu.

Obr. 1

Přefiltrovanou rukolovou šťávu vlijte do kastrůlku s 20 g 30% smetany, osolte, přidejte 2,2 g agar-agaru a za stálého míchání přiveďte k varu.

Obr. 2

Když je směs rozmíchaná, vypněte plamen a vmíchejte nabobtnalou želatinu.

Obr. 3

Do injekční stříkačky natáhněte rukolové želé.

Obr. 4

Pomocí stříkačky plňte ještě horkou hmotu do gumových hadiček.

Obr. 5

Hadičky zchlaďte a pak opět za pomoci injekční stříkačky vytlačujte přímo na talíř „špagety“. Podávejte je s kuličkami z mozzarelly a černých oliv, doplňte rajčaty a lístky rukoly.

Kuličky z mozzarelly a černých oliv

Rozmixujte asi 250 g černých oliv bez pecek a nálevu a profiltrujte. Do 150 g této profiltrované šťávy vmíchejte 3 g glukonolaktátu, rozmixujte a přimixujte 1,5 g Gelespessy nebo 0,7g xantanové gumy. Nechte alespoň 12 hodin stát. Připravte si alginátovou lázeň (viz níže), odměrkou do ní klaďte zahuštěnou olivovou šťávu a nechte asi 3 minuty tvořit gelový obal. Do 750 ml vody s co nejnižším obsahem vápníku vsypte 3 g alginátu a rozmixujte. Lázeň nechte přes noc stát.

Do robota dejte 150 ml syrovátky z mozzarelly, 250 g natrhané mozzarelly a rozmixujte. Osolte a nechte odstát. Polokulatou lžící pak nabírejte mozzarellovou směs a opatrně ji pouštějte do alginátové lázně. Nechte 10 minut stát a pak kuličky vyjměte sítem do vody. Vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat. Olivové i mozzarellové kuličky můžete uchovat v olivovém oleji. Připravte je vzhledem k době stání raději den předem.


(Foto: Zdeněk Lhoták)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Hot dog s domácím lilkovým dipem Levné a rychlé večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Italská trikolora

Komentáře

  1. Jarka O.   23.04.2012 | 7:36 | reagovat | závadný

    To je jako návod z Malého chemika :-D :-D

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web