Indický chléb (Naan / Chapati)

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
75 minut
4
porce
neuvedeno
autor: TheKacabi

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 100
      ml mléko vlažné !!!
    • 2
      lžička cukr krupice
    • 2
      lžička sušené droždí
    • 350
      g hladká mouka
    • sůl
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 2
      lžíce olej
    • 100
      ml bílý jogurt
    • vejce
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo se s tím můžete setkat jako "placky púri"...
2
Pro kvásek: Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru, rozmíchejte a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte 15 minut stát.
3
Do hladké mouky přidejte zbylý cukr, sůl a kypřící prášek a promíchejte. Přidejte olej, vejce, jogurt a kvásek a vypracujte těsto. Můžete potřebovat trochu víc mouky, než je uvedeno, záleží na jejím druhu - nebojte se tedy přisypat. V míse přikryjte fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca hodina).
4
Ke konci kynutí zapněte troubu na nejvyšší stupeň (gril + horký vzduch) a umístěte do ní i plech asi 10 cm od shora, aby se pořádně rozpálil. Pokud máte kameninovou formu (např. na pizzu), můžete použít tu.
5
Pak znovu těsto prohněťte, rozdělte na 4 díly a rukama vytvořte placičky asi půl centimetru vysoké. Měly by být ve tvaru kapky, ale myslím, že to není nutné - prostě jak se vám to povede. Každá by měla být tak 20-25 cm dlouhá a 10-15 cm široká (jen abyste věděli, jak mají být přibližně velké).
6
Placky se pečou nasucho asi 2,5-3 minuty. Až se začnou tvořit "bubliny", které ztmavnou, placky jsou hotové a můžete hodit další várku. Ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a podávejte např. ke kari.
7
Omlouvám se za kvalitu fota, strávníci se mi na to vrhli dřív, než jsem stačila udělat pořádnou...
8
Původní zdroj: http://www.bbcgoodfood.com/
Zařazení: Pokrmy Přílohy Pečivo

Komentáře k receptu

  • Martin
    Martin |

    17. 3. 2017 14:14

    Je mi lto, ze tohle pisu, ale Vas recept nema s naanem moc spolecneho. Docela pravidelne navstevuji Indicke reastaurace a schvalne jsem udelal Naan dle Vaseho receptu. Vysledkem je spise Pita chleb, nikoli Naan. Dle meho usudku v teste kvasnnice nemaji co delat. Naan chleb ma byt v podstate chlebova placka a bubliny, o kterych pisete, ze maji ztmavnout se netvori nybrz testo v troube nabyde stejne jako Pita chleba. Cheers from Ostrava. Martin

  • TheKacabi
    TheKacabi |

    4. 10. 2015 11:51

    Nejvyšší stupeň obvykle bývá 250-275°C. Můžete to zkusit příště udělat na nepřilnavé pánvi na plotně nasucho. Jestli jste neměla těsto dopečené, může to být proto, že nebylo dostatečně vyválené - tenké. Zatím se mi nestalo, že bych měla placky tvrdé, takže s tím vám moc neporadím... :-(

  • Exu
    Exu |

    15. 7. 2015 13:05

    Jenom bych podotkla, že naan a chapati je úplně něco jiného. Naan se peče v peci a je z kynutého těsta, takže je poměrně tlustý. Chapati je v překladu čajový list a je to úplně tenoučká placka, která se nakonec ještě nad plamenem (klidně nad sporákem, ale ne nad svíčkou :)) opeče dokola, takže má křupavé okraje. Pak je ještě parata, ta se zase dělá tak, že se rozválené těsto vždycky pomaže trochou oleje a složí, znova rozválí a zase se to opakuje, takže nakonec pěkně lístkuje, trochu jako listové těsto. Dělala jsem to kdysi na vejšce na brigádě v hospodě, kterou měli u nás na koleji dva Indové.

  • Martina
    Martina |

    27. 6. 2015 14:53

    Prosím info na kolik °C má být trouba vyhřátá? Dále . už jsem se o naan pokoušela 2x a pokaždé placky byly tvrdé. Hodně tvrdé.... Ve většině receptů je uvedeno péct cca 5 minut, ale u mně po 5ti minutách to bylo těsto syrové a asi po 15 minutách bylo udělané jen zvrchu.