Autor:

Indický chléb (Naan / Chapati)

75 minut PT0H75M
Snadné
Porce: 4
Ingredience
Mléko
vlažné !!!
100 ml
Cukr krupice 2 lžička
Sušené droždí 2 lžička
Hladká mouka 350 g
Sůl  
Prášek do pečiva 1 lžička
Olej 2 lžíce
Bílý jogurt 100 ml
Vejce  
Máslo 1 lžíce
Indický chléb (Naan / Chapati)

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Přílohy, Pečivo

Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo se s tím můžete setkat jako „placky púri“...

Pro kvásek: Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru, rozmíchejte a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte 15 minut stát.

Do hladké mouky přidejte zbylý cukr, sůl a kypřící prášek a promíchejte. Přidejte olej, vejce, jogurt a kvásek a vypracujte těsto. Můžete potřebovat trochu víc mouky, než je uvedeno, záleží na jejím druhu - nebojte se tedy přisypat. V míse přikryjte fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca hodina).
Ke konci kynutí zapněte troubu na nejvyšší stupeň (gril + horký vzduch) a umístěte do ní i plech asi 10 cm od shora, aby se pořádně rozpálil. Pokud máte kameninovou formu (např. na pizzu), můžete použít tu.
Pak znovu těsto prohněťte, rozdělte na 4 díly a rukama vytvořte placičky asi půl centimetru vysoké. Měly by být ve tvaru kapky, ale myslím, že to není nutné - prostě jak se vám to povede. Každá by měla být tak 20-25 cm dlouhá a 10-15 cm široká (jen abyste věděli, jak mají být přibližně velké).
Placky se pečou nasucho asi 2,5-3 minuty. Až se začnou tvořit „bubliny“, které ztmavnou, placky jsou hotové a můžete hodit další várku. Ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a podávejte např. ke kari.

Omlouvám se za kvalitu fota, strávníci se mi na to vrhli dřív, než jsem stačila udělat pořádnou...

Původní zdroj: http://www.bbcgoodfood.com/

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Vegetariánské kuličky v pita chlebu Červené zelí: Dokonalý životabudič. Připravte si 4 originální recepty. Články z

Komentáře k receptu: Indický chléb (Naan / Chapati)

Komentáře

  1. Exu   15.07.2015 | 13:05 | reagovat | závadný

    Jenom bych podotkla, že naan a chapati je úplně něco jiného. Naan se peče v peci a je z kynutého těsta, takže je poměrně tlustý. Chapati je v překladu čajový list a je to úplně tenoučká placka, která se nakonec ještě nad plamenem (klidně nad sporákem, ale ne nad svíčkou :)) opeče dokola, takže má křupavé okraje. Pak je ještě parata, ta se zase dělá tak, že se rozválené těsto vždycky pomaže trochou oleje a složí, znova rozválí a zase se to opakuje, takže nakonec pěkně lístkuje, trochu jako listové těsto. Dělala jsem to kdysi na vejšce na brigádě v hospodě, kterou měli u nás na koleji dva Indové.

  2. Martina   27.06.2015 | 14:53 | reagovat | závadný

    Prosím info na kolik °C má být trouba vyhřátá?
    Dále . už jsem se o naan pokoušela 2x a pokaždé placky byly tvrdé. Hodně tvrdé.... Ve většině receptů je uvedeno péct cca 5 minut, ale u mně po 5ti minutách to bylo těsto syrové a asi po 15 minutách bylo udělané jen zvrchu.

    1. TheKacabi   04.10.2015 | 11:51 | reagovat | závadný

      Nejvyšší stupeň obvykle bývá 250-275°C. Můžete to zkusit příště udělat na nepřilnavé pánvi na plotně nasucho.

      Jestli jste neměla těsto dopečené, může to být proto, že nebylo dostatečně vyválené - tenké.

      Zatím se mi nestalo, že bych měla placky tvrdé, takže s tím vám moc neporadím... :-(

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web