Hruškový koláč s jogurtem a žmolenkou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 18
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto :
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 100
      g máslo nebo Hera - rozpuštěné
    • 2
      ks vejce
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 250
      g bílý jogurt
    • 160
      g cukr krupice
    • 1
      lžička vanilkové aroma nebo vanilkový cukr
  • Náplň z jogurtu :
    • 250
      g bílý jogurt
    • 2,5
      lžíce vanilkový pudink
    • 2
      lžíce cukr krupice
  • Žmolenka :
    • 100
      g polohrubá mouka
    • 100
      g moučkový cukr
    • 70
      g máslo změklé
    • 1
      ks vanilkový cukr nebo skořicový
    • 500
      g hrušky cca
    • skořice - mletá dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, jogurt, aroma, polohrubou mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku 21x36 cm, okraje trochu "povytáhneme" stěrkou do výšky.
2
Jogurt smícháme s cukrem a pudinkem a nalijeme na koláč. Do jogurtu naskládáme kousky oloupaných hrušek bez jádřinců, které posypeme skořicí - dle chuti. Koláč nakonec posypeme drobenkou užmoulanou z mouky, cukrů a změklého másla a dáme péct do předehřáté trouby do zezlátnutí žmolenky a okrajů na střední teplotu (170-180 stupňů) - vyzkoušíme špejlí.
3
* Místo jogurtu do náplně můžeme použít měkký tvaroh.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dorka
    Dorka |

    6. 3. 2017 13:57

    Dala jsem hrušky z kompotu, PARÁDA :-P :-*

  • Marta Žáková
    Marta Žáková |

    21. 8. 2016 20:47

    Výborný. Vřele doporučuji.

  • Marta Žáková
    Marta Žáková |

    21. 8. 2016 20:47

    Výborný. Vřele doporučuji.

  • Romana
    Romana |

    20. 10. 2013 13:55

    Jednoduchý recept i příprava,koláč je opravdu moc dobrý,je dobré dělat tlustější plátky hrušek,super! :-)

  • Market
    Market |

    17. 10. 2013 09:59

    Jak dlouho se to peče, při jaké teplotě přibližně?

  • TERCIE
    TERCIE |

    1. 1. 2013 19:16

    Výýýýýýýýýýýýýýýborbý. :-)

  • rkadlecova
    rkadlecova |

    21. 9. 2012 22:59

    Výborný, manžel si zakrojil ještě teplý ;-) . Také jsem pekla na větším plechu a těsta bylo akorát, aspoň víc vyniknou hrušky. Dělala jsem na robotu a příště zkusím změklou heru vyšlehat s cukrem, pak přidat žloutky, jak to obvykle dělám; rozpouštět ji mi připadá zbytečné, jen další špinavý kastrůlek :-( .

  • Verča
    Verča |

    9. 9. 2012 12:46

    Výborný koláč, dnes jsem pekla a měl velký úspěch!!!:-)

  • MartikK
    MartikK |

    29. 2. 2012 09:22

    Výborný koláč. Mám pekáč podobných rozměrů, jak je uvedeno v receptu. Je pravda, že těsto je pak trošku vyšší, ale pokud nakrájíte hrušky na hrubší plátky, tak to vůbec nevadí. Drobenku stačí udělat tak z poloviční dávky. Určitě vyzkouším i s jiným ovocem.

  • Mila
    Mila |

    15. 10. 2011 19:21

    opravdu dobry kolac!! dekuji za recept Pekla jsem ale take na velkem plechu, testo je pak nizsi a my to tak mame radi. Bohate na nej toto mnozstvi vystaci.

  • JanaDe
    JanaDe |

    3. 10. 2011 14:47

    Něco takhle dobrýho už jsem dlouho nejedla. Musela jsem ho upéct na velkém plechu, protože mám jen menší a do kulaté formy 25 cm se mi to zdálo moc. Než stihnul vychladnout zmizela skoro půlka. :-D A nádherně voní. Dávám 1