Autor:

Hruškový / Jablečný rýžový nákyp

Snadné
Porce: 5
Ingredience
Natural rýže
nebo kulatozrnná = odměřených
450 ml
Mléko
cca
1400 ml
Sůl
na špičku lžičky
 
Máslo 150 g
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice
dle chuti, cca
150 g
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná, dle chuti, cca
1 lžička
Vejce 4 ks
Vanilkový pudink 2 lžíce
Dále
Jablka  
Hrušky  
Skořice - mletá  
Cukr krupice  
Máslo
na vymazání
 
Rozinky  
Nasekané ořechy  
Strouhaný kokos  
Citronová šťáva  
Hruškový / Jablečný rýžový nákyp

Postup přípravy:

Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dle návodu vaříme doměkka dle návodu na obalu 15-20 minut za stálého míchání. V polovině vaření přimícháme i cukr krupici a dle potřeby přidáváme mléko, tolik, aby nám po uvaření vznikla středně hustá kaše. Ta během chladnutí bude ještě houstnout!

Během chladnutí rýže si oloupeme jablka nebo hrušky (nebo obojí), odstraníme jádřince a pokrájíme. Pokud chceme, aby nám nezhnědla nebo pokud jsou příliš sladká, pokapeme je šťávou z citronu.

Do vychladlé rýže (pokojová teplota) zašleháme žloutky a pudink v prášku. Nakonec vmícháme sníh z bílků a mléčnou rýží vyložíme dno dobře vymazaného hlubokého pekáče (já používám dvě menší skleněné zapékací mísy). Na rýži poskládáme na kostky nebo silnější plátky pokrájená jablka/hrušky, dle chuti posypeme skořicí, cukrem, případně přidáme i kokos nebo ořechy a rozinky. Vše opět zakryjeme vrstvou mléčné rýže, uhladíme a opět poklademe jablky/hruškami... Poslední vrstvu děláme rýžovou, tu posypeme trochou cukru se skořicí. Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme cca 40-45 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Po upečení vyndáme z trouby a necháme pět minut na kamnech odstát. Nákyp nám zpevní a bude se lépe krájet.

Podáváme s kompotem. Dobrý je i po vychladnutí jako dezert s kopečkem zakysané smetany...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 15 x
1
4.93 15 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 15x)
Broskvová pochoutka Články z

Komentáře k receptu: Hruškový / Jablečný rýžový nákyp

Komentáře

  1. Katka   01.03.2016 | 6:04 | reagovat | závadný

    Byl výborný , před chvilkou jsem snědla poslední kousek

  2. Pavla   21.01.2016 | 11:32 | reagovat | závadný

    Brzy si ho dáme znova. Je totiž luxusní <3

  3. Katerina   20.12.2015 | 15:19 | reagovat | závadný

    Senzacni vec! Vonel uz pri peceni naprosto bozsky, temer vanocne <:-)

  4. Veronika   10.10.2015 | 18:04 | reagovat | závadný

    Velmi příjemné jídlo co nejenom mě odneslo o několik let nazpátek. Moc za něj děkuji.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web