Houskové knedlíky v pekáči

Střední
Ingredience
Polohrubá mouka 400 g
Rohlík 2 ks
Vejce 2 ks
Mléko
záleží na mouce a jak suché rohlíky zrovna máte
2 dl
Droždí 40 g
Cukr 1 kostka
Sůl 1 lžička

Postup přípravy:

Zařazení: Přílohy, Knedlíky

Ve vlažném mléce klasicky nechat nakynout droždí s kostkou cukru. Do mísy od robota dám mouku, sůl, zamíchám, pak vejce a kvásek. Nedělám ho v celém mléce, trošku nechám zvlášť a raději přilévám podle hustoty těsta. Po vypracování těsta až nakonec nasypu rohlíky nakrájené na kostičky a chvilku pomíchám. Ne dlouho, ať z toho není maglajs. Posypu trošku hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám nakynout.

Pak udělám na vále dva válečky - stejné velikosti jako mám pekáč - velký na husu. Kdo nemá moc odhad, raději zvažte těsto na váze, vyplatí se to a knedlíky nejsou jeden převařený a jeden nedovařený. Vál nemusíte moc posypávat moukou, s těstem se pracuje dobře. A pak se v pekáči nepřilepuje a knedlík není oslizlý. Nechám ještě chvíli nakynout pod utěrkou.

Ve spodním dílu pekáče na husu postavím vodu - asi do poloviny, více ne, voda by vám při vaření stříkala ven, trošku osolím a přivedu k varu. Vložím knedlíky, s pekáčem trošku zatřesu - odlepí se ode dna a přikryju horním víkem. Žádné balení do ubrousku, žádné obracení. Přesně za 20 min vypínám sporák, scedím nebo vyberu na tác a popíchám, ať uteče pára. Krájím nití, chladné nožem.

Maminka pekáč vařila na jednom hořáku. Já zapínám na plynovém sporáku dva hořáky, je to akorát na velký pekáč a vařím na minimum. Prostě, ať se voda stále vaří. Nestalo se mi, že by se někdy nepovedly.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Komentáře k receptu: Houskové knedlíky v pekáči

Komentáře

  1. Marie Pospíšilová   30.06.2009 | 7:09 | reagovat |

    Sorry... chybička se vloudila... ještě přidávám trošku vlažné vody (tak půl skořápky)... jeden to dělá automaticky, že si nevzpomene :-(

  2. Marie Pospíšilová   30.06.2009 | 6:41 | reagovat |

    Přiznám se, že jsem houskové ještě nedělala :-))) Maminka dělala klasiku - polohrubá mouka, celé vajíčko, kvasnice, sůl (od oka všechno...), zadělat, nechat vykynout a vařit podle velikosti (nám stačí malá šiška) - takže tak 12 minut. Problém je v omáčce, pokud je jí víc - knedlíky jsou velmi lehké a nedají se utopit :-)))

  3. Tereza Jarčušková   02.06.2006 | 14:04 | reagovat |

    Ja tiež varím knedlíky len na pare, ale u nás sa robia čisté, bez rohlíkov, len z kysnutého cesta. Musia byť ľahúčke, nadýchané...

  4. Jaroslava Oumarová   02.06.2006 | 14:01 | reagovat |

    Já zase knedlíky už nevařím jinak, než na páře. Nejsou ovařené, když se někdy omylem nedovaří, vrátím ho klidně zpět a pokračuju:-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto! Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima
5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou! 5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web