Houbovo-smetanové špecle

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
3
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g špecle nesušené
    • 200
      g čerstvé houby : žampiony, hlíva, hřiby...
    • 1
      ks cibule
    • 100
      g šunka nebo libová slanina
    • 1
      stroužek česnek nebo špetka muškátového květu
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 100
      g sýr niva nebo tavený sýr, cca
    • sůl je-li třeba
    • pepř mletý dle chuti
    • olej nebo máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené houby, které za občasného promíchání smažíme na středním plameni. Během smažení přidáme česnek (muškátový květ) a na nudličky pokrájenou šunku (slaninu). Když se nám voda z hub téměř vysmaží, vše zalijeme smetanou, přivedeme k varu, přidáme sýr dle chuti (Niva, Čedar, tavený sýr...), který necháme v omáčce roztavit. Dle chuti osolíme a opepříme a varem nebo přidáním trochy mléka zredukujeme omáčku na potřebnou hustotu.
2
Špecle uvaříme dle návodu, scedíme a necháme okapat. Omáčkou je buď přelijeme rovnou na talíři nebo je okapané dáme do kastrolu, omáčkou zalijeme a promícháme. Podáváme dozdobené nasekanými bylinkami nebo nudličkami šunky, sýra...
3
Pokud chceme mít pokrm bezmasý, použijeme místo šunky například uzené tofu nebo šmakouna.

Komentáře k receptu

  • Lucie Plačková
    Lucie Plačková |

    30. 3. 2016 14:06

    Rychlé a výborné jídlo, chutnalo mně i mamce a taťkovi :-)

  • Míďa
    Míďa |

    15. 9. 2015 22:21

    Vynikající rychlovka Díky