Autor:

Hospodská svíčková na smetaně

120 minut PT0H120M
Střední
Porce: 6
Ingredience
Hovězí maso
cca
1 kg
Slanina
bez kůže
 
Sůl  
Olej  
Kořenová zelenina
cca, čerstvá nebo zmražená
250 g
Cibule
cca
100 g
Pepř celý  
Nové koření
celé
 
Bobkový list  
Tymián  
Citron  
Ocet  
Cukr  
Voda 3 l
Máslo
cca
50 g
Hladká mouka
cca
150 g
Smetana 12%
cca
500 g

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí

Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky - malý nebo jen půl. Lehce zastříkneme octem - maso zůstane potom měkké, ale nerozpadá se. Přikryjeme poklicí a dusíme nebo pečeme v troubě pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme plátkem citrónu s brusinkovým kompotem a střikem šlehačky.
TIP: Maso nakládám 2 dny předem. Zeleninu rychle nechám projít varem a ihned vyndám a nasypu na prošpikované maso přidám plátky cibule a koření, pekáček přikryju alobalem nebo potr. fólií a dám do lednice - POZOR nezapomeňte maso otočit, aby se proleželo rovnoměrně.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 6x)
Králičí vývar s quinoou Porcování králíka krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Hospodská svíčková na smetaně

Komentáře

  1. Jarda   13.12.2014 | 20:06 | reagovat | závadný

    Recept je skvely, jen pokud date pod maso ( delal jsem v uzavrenem pekaci v troube) vice korenove zeleniny, cca 700-1000g, neni pak do omacky potreba pridavat vubec jisku...staci jen kysana smetana...po rozmixovani ma idelani konzistenci a dokonce nebylo potreba pridavat ani ocet s cukrem. I kdyz dochuceni je uz samozrejme na kazdem dle chut.

  2. Barbara   14.05.2013 | 11:22 | reagovat | závadný

    Ja jednu vetsi mrkev(syrovou) nastrouham na jemno a osmazim na masle do mekka (podle potreby podlevat vyvarem z masa nebo vodou) a pridam do hotove omacky.Pak to ma tu spravnou chut !!!

  3. rwilson   04.07.2012 | 17:39 | reagovat | závadný

    ještě jsem neměl

  4. Pavel   08.05.2012 | 10:17 | reagovat | závadný

    Je to ňamka vyzkoušeno, doporučuji! ;-)

  5. petr   14.01.2012 | 9:07 | reagovat | závadný

    moc dobre a chutne doporucuji <3

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web