Autor:

Honzíkovy ranečky

45 minut PT0H45M
Střední
Porce: 6
Těsto
Vejce 1 ks
Voda 5 lžíce
Ocet 2 lžíce
Sůl  
Hera 250 g
Hladká mouka
280 ale někdy až 300 g
 
Náplň
Olivy  
Vejce 2 ks
Voda  lžíce
Moravské uzené
možno i jinou uzeninu
150 g
Zelenina
nakládané okurky, žampiony či papriky
 
Eidam sýr
30 %
200 g
Honzíkovy ranečky

Postup přípravy:

Zařazení: Chuťovky, Ze sýra, Slané

Těsto vytvoříme pouhým smícháním všech ingrediencí a propracováním (nejlépe to jde rukama) a to 1 - 2 dny předem (vydrží i týden). Mělo by mít konzistenci jako pevnější modelína, proto to nepřesné množství mouky. Nejprve dáme těch 280 g, ale někdy (podle velikosti vajíčka či kvality mouky) musíme trochu přidat. Dáme ho do mikrotenového sáčku a uložíme v lednici. Během těch 2 dní (když na to vzpomeneme) ho tak 2x rozmačkáme do placky a přeložíme 1/3 zleva a 1/3 zprava, ale mně se stane, že na si na to nevzpomenu.

Moravské uzené nasekáme na nudličky, 2 vajíčka prošleháme lehce v hrnku vidličkou se lžící vody. Do misky nastrouháme sýr (na jemném struhadle) a přilijeme většinu vajíčka (tak 3/4 množství). Zbylá čtvrtina poslouží na potření ranečků před pečením.

Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky (krájela jsem asi 4 x 4 cm, vyšlo jich asi 40. Pokud budete dělat ranečky větší, bude jich pochopitelně méně). Do středu každého čtverečku dáme trochu moravského masa, na to buď olivu, kousek žampionu, nebo kousek kapie, okurky a tak. Na tu olivu či žampion malou lžičku směsi strouhaného sýra s vajíčkem. Pak je třeba dobře „zavázat“ uzlíky, potřít zbylým vajíčkem a péct na pečícím papíře 10 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Nejlepší jsou hned čerstvě upečené.

V případě návštěvy je možné si připravit ranečky předem a nechat na plechu v chladu a až hosté usednou, tak rozpálit troubu, na 10 min. to tam šoupnout a je to. Samozřejmě i studené jsou chutným pohoštěním, nejlépe k vínu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)

Komentáře k receptu: Honzíkovy ranečky

Komentáře

  1. Simča S.   01.11.2010 | 14:27 | reagovat | závadný

    Díky tomu, že tu může být i více fotografií k jednomu receptu, přidávám postup "zavírání" ranečků.... Nejprve se zkříží dva protilehlé cípy, pak se "uzavře" ten trojúhelník těsta, ktarý se tím vytvořil - důležité, aby obsah nevytékal - a pak se překříží tyto zbylé dva cípy. Více viz foto....

  2. Simča Sládková   07.06.2009 | 12:05 | reagovat | závadný

    Psala jsem, že záleží na vás, jak velké "ranečky" budete chtít mít. Já dělala úmyslně malinké, potřebovala jsem je na jednu velkou akci a chtěla jsem, aby jich bylo hodně a aby byly "jednohubkového" rozměru.

  3. Helena Janíková   06.06.2009 | 11:33 | reagovat | závadný

    Prosím, není tam chyba v rozměru, 4 x 4 cm. Děkuji

  4. Simča Sládková   05.06.2009 | 18:28 | reagovat | závadný

    Aničko, posílám to fotky e-mailem. Pro ostatní je zkusím vožit na fotogalerii, snad se mi to povede...S.

  5. Anna Vobroučková   05.06.2009 | 11:26 | reagovat | závadný

    Zajímalo by mi,jak zavázat nebo jen přeložit přes sebe rohy?Mám suroviny doma a zítra bude návštěva,tak bych to hned zkulila.Díky

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web