Honzíkovy ranečky

Hodnocení:

Moje:

45 minut
6
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      ks vejce
    • 5
      lžíce voda
    • 2
      lžíce ocet
    • sůl
    • 250
      g hera
    • hladká mouka 280 ale někdy až 300 g
  • Náplň
    • olivy
    • 2
      ks vejce
    • voda
    • 150
      g moravské uzené možno i jinou uzeninu
    • zelenina nakládané okurky, žampiony či papriky
    • 200
      g eidam sýr 30 %

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto vytvoříme pouhým smícháním všech ingrediencí a propracováním (nejlépe to jde rukama) a to 1 - 2 dny předem (vydrží i týden). Mělo by mít konzistenci jako pevnější modelína, proto to nepřesné množství mouky. Nejprve dáme těch 280 g, ale někdy (podle velikosti vajíčka či kvality mouky) musíme trochu přidat. Dáme ho do mikrotenového sáčku a uložíme v lednici. Během těch 2 dní (když na to vzpomeneme) ho tak 2x rozmačkáme do placky a přeložíme 1/3 zleva a 1/3 zprava, ale mně se stane, že na si na to nevzpomenu.
2
Moravské uzené nasekáme na nudličky, 2 vajíčka prošleháme lehce v hrnku vidličkou se lžící vody. Do misky nastrouháme sýr (na jemném struhadle) a přilijeme většinu vajíčka (tak 3/4 množství). Zbylá čtvrtina poslouží na potření ranečků před pečením.
3
Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky (krájela jsem asi 4 x 4 cm, vyšlo jich asi 40. Pokud budete dělat ranečky větší, bude jich pochopitelně méně). Do středu každého čtverečku dáme trochu moravského masa, na to buď olivu, kousek žampionu, nebo kousek kapie, okurky a tak. Na tu olivu či žampion malou lžičku směsi strouhaného sýra s vajíčkem. Pak je třeba dobře "zavázat" uzlíky, potřít zbylým vajíčkem a péct na pečícím papíře 10 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Nejlepší jsou hned čerstvě upečené.
4
V případě návštěvy je možné si připravit ranečky předem a nechat na plechu v chladu a až hosté usednou, tak rozpálit troubu, na 10 min. to tam šoupnout a je to. Samozřejmě i studené jsou chutným pohoštěním, nejlépe k vínu.
Zařazení: Chuťovky Ze sýra Slané

Komentáře k receptu

  • Simča S.
    Simča S. |

    1. 11. 2010 14:27

    Díky tomu, že tu může být i více fotografií k jednomu receptu, přidávám postup "zavírání" ranečků.... Nejprve se zkříží dva protilehlé cípy, pak se "uzavře" ten trojúhelník těsta, ktarý se tím vytvořil - důležité, aby obsah nevytékal - a pak se překříží tyto zbylé dva cípy. Více viz foto....

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    7. 6. 2009 12:05

    Psala jsem, že záleží na vás, jak velké "ranečky" budete chtít mít. Já dělala úmyslně malinké, potřebovala jsem je na jednu velkou akci a chtěla jsem, aby jich bylo hodně a aby byly "jednohubkového" rozměru.

  • Helena Janíková
    Helena Janíková |

    6. 6. 2009 11:33

    Prosím, není tam chyba v rozměru, 4 x 4 cm. Děkuji

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    5. 6. 2009 18:28

    Aničko, posílám to fotky e-mailem. Pro ostatní je zkusím vožit na fotogalerii, snad se mi to povede...S.

  • Anna Vobroučková
    Anna Vobroučková |

    5. 6. 2009 11:26

    Zajímalo by mi,jak zavázat nebo jen přeložit přes sebe rohy?Mám suroviny doma a zítra bude návštěva,tak bych to hned zkulila.Díky