Autor:

Holštýnská slaninová polévka

45 minut PT0H45M
Snadné
Ingredience
Slanina 50 g
Máslo 40 g
Hladká mouka 40 g
Cibule 1 ks
Pórek 1 ks
Petržel 1 ks
Mrkev 1 ks
Celer
kousek
 
Řapíkatý celer
nebo větší kousek obyčejného celeru
3 ks
Brambory
2-3
3 ks
Masox  
Sůl  
Pepř mletý  
Římský kmín  

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

V hrnci rozpustíme máslo a slaninu a osmahneme na něm veškerou zeleninu (i brambory), očištěnou a nakrájenou na kousky.
Pak zasypeme moukou a když zezlátne, zalijeme horkou vodou a dobře rozšleháme. Přivedeme k varu, přidáme masox, pepř a římský kmín.
Za občasného míchání povaříme 20-30 minut. Ozdobíme čerstvou petrželovou natí.
Tato polévka patří k těm „hustým“ a sytivým, s dobrým pečivem se může podávat jako samostatné jídlo.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Reklama
Anglický masový páj Mleté maso - nekonečno možností Články z

Komentáře k receptu: Holštýnská slaninová polévka

Komentáře

  1. Dan Pešek   29.06.2013 | 14:50 | reagovat |

    Polévka byla výborná, ale dal bych tam možná více té slaniny, protože jsem ji takhle skoro vůbec necítil.

  2. Zdeňka Raindlová   08.02.2007 | 17:50 | reagovat |

    Hedviko a Zdeno, tohle pravidlo mě maminka učila taky, ale v dnešní době různých skvělých šlehacích metel to vůbec není zapotřebí. Když jíšku hned rozšleháte metlou, žádné žmolky nebudou, vařila jsem tuto polévku už nejméně stokrát. Navíc - není to klasická jíška, je tam přece už ta zelenina. Vyzkoušejte a uvidíte.Ale jinak dělejte dle vlastní úvahy, já tam horkou vodu dávám proto, že se jednak urychlí příprava a jednak se polévka začne rychle vařit a tím se šetří vitaminy v zelenině. Je to jen drobný detail, spíš by mě zajímalo, jak vám polévka chutnala.

  3. Hedvika   05.02.2007 | 23:42 | reagovat |

    Ano souhlasím.Horká jíška se musí zalít studenou vodou(nebo naopak),jinak se dělají žmolky.

  4. Zdena z JM   05.02.2007 | 7:33 | reagovat |

    Mě maminka učila,že se buď do horké polévky přidává studená jíška nebo se horká jíška zalévá studenou vodou.Raději bych tedy osmahnutou mouku zalila studenou vodou,aby se nenadělaly žmolky.

    1. Kuchař   03.09.2012 | 17:43 | reagovat |

      Nejlepší volba: Uděláte jíšku, poté drobet zalijete vlažnou vodou a šleháte a zbytek dolijete horkým vývarem. Je to mnohem rychlejší a po jíšce není žádné nádobí ;)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web