Autor:

Holštýnská slaninová polévka

45 minut PT0H45M
Snadné
Ingredience
Slanina 50 g
Máslo 40 g
Hladká mouka 40 g
Cibule 1 ks
Pórek 1 ks
Petržel 1 ks
Mrkev 1 ks
Celer
kousek
 
Řapíkatý celer
nebo větší kousek obyčejného celeru
3 ks
Brambory
2-3
3 ks
Masox  
Sůl  
Pepř mletý  
Římský kmín  

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

V hrnci rozpustíme máslo a slaninu a osmahneme na něm veškerou zeleninu (i brambory), očištěnou a nakrájenou na kousky.
Pak zasypeme moukou a když zezlátne, zalijeme horkou vodou a dobře rozšleháme. Přivedeme k varu, přidáme masox, pepř a římský kmín.
Za občasného míchání povaříme 20-30 minut. Ozdobíme čerstvou petrželovou natí.
Tato polévka patří k těm „hustým“ a sytivým, s dobrým pečivem se může podávat jako samostatné jídlo.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Reklama
Anglický masový páj Mleté maso - nekonečno možností Články z

Komentáře k receptu: Holštýnská slaninová polévka

Komentáře

  1. Dan Pešek   29.06.2013 | 14:50 | reagovat | závadný

    Polévka byla výborná, ale dal bych tam možná více té slaniny, protože jsem ji takhle skoro vůbec necítil.

  2. Zdeňka Raindlová   08.02.2007 | 17:50 | reagovat | závadný

    Hedviko a Zdeno, tohle pravidlo mě maminka učila taky, ale v dnešní době různých skvělých šlehacích metel to vůbec není zapotřebí. Když jíšku hned rozšleháte metlou, žádné žmolky nebudou, vařila jsem tuto polévku už nejméně stokrát. Navíc - není to klasická jíška, je tam přece už ta zelenina. Vyzkoušejte a uvidíte.Ale jinak dělejte dle vlastní úvahy, já tam horkou vodu dávám proto, že se jednak urychlí příprava a jednak se polévka začne rychle vařit a tím se šetří vitaminy v zelenině. Je to jen drobný detail, spíš by mě zajímalo, jak vám polévka chutnala.

  3. Hedvika   05.02.2007 | 23:42 | reagovat | závadný

    Ano souhlasím.Horká jíška se musí zalít studenou vodou(nebo naopak),jinak se dělají žmolky.

  4. Zdena z JM   05.02.2007 | 7:33 | reagovat | závadný

    Mě maminka učila,že se buď do horké polévky přidává studená jíška nebo se horká jíška zalévá studenou vodou.Raději bych tedy osmahnutou mouku zalila studenou vodou,aby se nenadělaly žmolky.

    1. Kuchař   03.09.2012 | 17:43 | reagovat | závadný

      Nejlepší volba: Uděláte jíšku, poté drobet zalijete vlažnou vodou a šleháte a zbytek dolijete horkým vývarem. Je to mnohem rychlejší a po jíšce není žádné nádobí ;)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty! Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty!
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web