Autor:

Havlův burgundský guláš

Střední
Ingredience
Hovězí kližka 1 kg
Uzený bůček 250 g
Klobása
(Třeba ostravská)
Cibule 1 kg
Červené víno  
Šlehačka 1 balení
Chlebová kůrka 1 ks
Brambory
Menší
1 ks
Hladká mouka 1 lžička
Mrkev
Větší
 
Celer
Trochu
 
Petržel
Trochu
 
Paprika - sladká  
Pálivá paprika  
Pepř drcený  
Jalovec  
Majoránka  
Citronová kůra
Nastrouhaná
 
Kečup - jemný 1 lžička
Rybízový kompot 1 lžíce
Slunečnicový olej  
Sůl  

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí, Uzeniny

Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.

Mezitím si připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po změknutí přidáme hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a dost nastrouhané citronové kůry. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout do druhého dne. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.

Vypadá to jako guláš pejska a kočičky. Výsledek, náležitě rozležený, je ovšem famózní. Jako příloha stačí dobrý chléb a samozřejmě sklenka vína, nejlépe červeného. Tento guláš prý vařil Václav Havel ještě jako prezident svým hostům při oslavě kulatých narozenin.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
4+
2.33 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 4+ (hodnoceno 3x)
Dušené kapustičky Co dát v lednu na stůl? Články z

Komentáře k receptu: Havlův burgundský guláš

Komentáře

  1. Ferdish   29.11.2013 | 13:29 | reagovat | závadný

    Môže to byť chutné? Netuším, za ten zoznam surovín by som vysolil také peniaze, že by sa mi ten pokus s neistým výsledkom pravdepodobne neoplatil. A hlavne, že medzi surovinami je aj soľ, ale v postupe sa nepoužije resp. nie je spomenuté, kedy jedlo treba osoliť. Keď to Hejma varil u Babicu, tiež ten guláš vôbec nesolil, ale kam sa potom podelo známe "bez soli to nejde"? :-)

  2. libereckepodsveti   11.09.2013 | 15:53 | reagovat | závadný

    Podle receptu mám pocit, že pan Havel nevařil jídlo, ale zbraň hromadného ničení.
    Nebo se holt jen nechal inspirovat pejskem a kočičkou když vařili dort..

    1. Di   22.09.2013 | 8:31 | reagovat | závadný

      Nejdřív měř, potom řež! Tím myslím nejdřív zkus uvařit a potom suď, takhle je to o ničem! Kdo je zvyklý vařit jen jednoduchá jídla typu knedlo zelo nebo řízek se salátem, nemůže tenhle rafinovaný pokrm ocenit a už vůbec ne podle receptu!! :-\

  3. Berýšek   18.07.2012 | 16:03 | reagovat | závadný

    Už dlouho jsem se na něj chystala, včera konečně vyzkoušela s drobnými úpravami. Místo hovězího jsem použila libové vepřové plecko, zapomněla na jalovec. Dodržela jsem odležení a šlehačku lehce ušlehanou přidala až druhý den. Bylo to fakt vynikající. Guláš to sice není, je to spíš něco k bourgignonu, ale výborné. Jen velmi opatrně s citronovou kůrou, jak již tady bylo zmíněno. Rozohodně doporučuji a hodnotím 1. Díky za recept.

  4. Jana Votockova,Rokytnice n. J.   30.05.2012 | 16:52 | reagovat | závadný

    Je opravdu uzasny..zase neco jineho.Jen pozor s tou citroovou kurou.Varila jsem ho s laskou pro sveho Mazlika :-)

  5. Linda H.   29.12.2010 | 13:41 | reagovat | závadný

    Udělali jsme ho přesně podle návodu, nechali den rozležet...Z té směsice chutí jsme v rozpacích, do guláše to má opravdu daleko, spíš k té svíčkové. Pochutnali jsme si, to jo, ale osobně bych do toho nedala příště tolik nastrouhané kůry, ta přebila chuť ostatních surovin. Jinak hodnítím jako zajímavé jídlo ;-)

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web