Havlův burgundský guláš

Hodnocení:

Moje:

-
-
Di

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hovězí kližka
    • 250
      g uzený bůček
    • klobása (Třeba ostravská)
    • 1
      kg cibule
    • červené víno
    • 1
      balení šlehačka
    • 1
      ks chlebová kůrka
    • 1
      ks brambory Menší
    • 1
      lžička hladká mouka
    • mrkev Větší
    • celer Trochu
    • petržel Trochu
    • paprika - sladká
    • pálivá paprika
    • pepř drcený
    • jalovec
    • majoránka
    • citronová kůra Nastrouhaná
    • 1
      lžička kečup - jemný
    • 1
      lžíce rybízový kompot
    • slunečnicový olej
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.
2
Mezitím si připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po změknutí přidáme hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a dost nastrouhané citronové kůry. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout do druhého dne. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.
3
Vypadá to jako guláš pejska a kočičky. Výsledek, náležitě rozležený, je ovšem famózní. Jako příloha stačí dobrý chléb a samozřejmě sklenka vína, nejlépe červeného. Tento guláš prý vařil Václav Havel ještě jako prezident svým hostům při oslavě kulatých narozenin.
Zařazení: Maso Hovězí Uzeniny

Komentáře k receptu

  • julka
    julka |

    13. 1. 2017 12:37

    daj 2-3 lyžice strúhanky a nemusíš sa trápiť s chlebovou kôrkou :-)

  • julka
    julka |

    13. 1. 2017 12:35

    Tento recept som robila už 2x, je vynikajúci. Jeho chuť sa na nič nepodobá, je to unikát :-) Prvýkrát som nedala šľahačku, teraz som dala pol kelímku na zjemnenie, keďže chuť bola veľmi intenzívna. Namiesto chlebovej kôrky som dala 2-3 lyžice strúhanky. Zemiak ani múku som nedávala, guláš už bol dosť hustý so strúhankou. Chuť skvelá, fantastická, mám ho medzi svojimi obľúbenými receptami, určite ho zopakujem. Podávala som ho s tarhoňou :-P

  • mirek
    mirek |

    7. 6. 2014 15:15

    :-(

  • Gaius Julius Caesar
    Gaius Julius Caesar |

    20. 5. 2014 15:51

    Běž do háje, tenhle blevajz silně odpovídá kořalovi a vlastizrádci Vendelínovi Veškrnovi. Jdu blejt, velebnosti. :-( :-( :-(

  • Ferdish
    Ferdish |

    29. 11. 2013 13:29

    Môže to byť chutné? Netuším, za ten zoznam surovín by som vysolil také peniaze, že by sa mi ten pokus s neistým výsledkom pravdepodobne neoplatil. A hlavne, že medzi surovinami je aj soľ, ale v postupe sa nepoužije resp. nie je spomenuté, kedy jedlo treba osoliť. Keď to Hejma varil u Babicu, tiež ten guláš vôbec nesolil, ale kam sa potom podelo známe "bez soli to nejde"? :-)

  • Di
    Di |

    22. 9. 2013 08:31

    Nejdřív měř, potom řež! Tím myslím nejdřív zkus uvařit a potom suď, takhle je to o ničem! Kdo je zvyklý vařit jen jednoduchá jídla typu knedlo zelo nebo řízek se salátem, nemůže tenhle rafinovaný pokrm ocenit a už vůbec ne podle receptu!! :-\

  • libereckepodsveti
    libereckepodsveti |

    11. 9. 2013 15:53

    Podle receptu mám pocit, že pan Havel nevařil jídlo, ale zbraň hromadného ničení. Nebo se holt jen nechal inspirovat pejskem a kočičkou když vařili dort..

  • Mike
    Mike |

    13. 6. 2013 17:09

    Napadlo vás někoho, že je to opravdu tak akorát na rychlé vyprázdnění střev??

  • Berýšek
    Berýšek |

    18. 7. 2012 16:03

    Už dlouho jsem se na něj chystala, včera konečně vyzkoušela s drobnými úpravami. Místo hovězího jsem použila libové vepřové plecko, zapomněla na jalovec. Dodržela jsem odležení a šlehačku lehce ušlehanou přidala až druhý den. Bylo to fakt vynikající. Guláš to sice není, je to spíš něco k bourgignonu, ale výborné. Jen velmi opatrně s citronovou kůrou, jak již tady bylo zmíněno. Rozohodně doporučuji a hodnotím 1. Díky za recept.

  • Jana Votockova,Rokytnice n. J.
    Jana Votockova,Rokytnice n. J. |

    30. 5. 2012 16:52

    Je opravdu uzasny..zase neco jineho.Jen pozor s tou citroovou kurou.Varila jsem ho s laskou pro sveho Mazlika :-)

  • Linda H.
    Linda H. |

    29. 12. 2010 13:41

    Udělali jsme ho přesně podle návodu, nechali den rozležet...Z té směsice chutí jsme v rozpacích, do guláše to má opravdu daleko, spíš k té svíčkové. Pochutnali jsme si, to jo, ale osobně bych do toho nedala příště tolik nastrouhané kůry, ta přebila chuť ostatních surovin. Jinak hodnítím jako zajímavé jídlo ;-)

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    15. 3. 2009 15:53

    Když jsme měli v sobotu k obědu,ptali se mě doma co prý že to je?Řekla jsem že,, HAVLÁK,,protože ke guláši to má daleko a ke svíčkové taky.Ale můžu říct,že jedlé to teda bylo!Měli jsme jen s domácím chlebem,a tu šlehačku jsem nalila neušlehanou.Dělala jsem z poloviční dávky,protože jsem se bála výsledku a nakonec mě to mrzelo,protože bych ráda ochutnala jaký je po rozležení(smůla).

  • Klára Keselyova
    Klára Keselyova |

    13. 3. 2009 11:36

    Tento guláš je vynikajúci. Recept mám asi 5 rokov od švragrinej z Týnca nad Sáz.. Tam som ho jedla prvý krát. Môžem doporučiť.

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    13. 3. 2009 09:10

    Vypadá to vážně jako od pejska a kočičky.Že bych zaexperimentovala?Ingredience nevypadají špatně-jen ta kombinace?!Ale řízek s knedlíkem a zelím jsme už taky vyzkoušeli,a špatné to nebylo!

  • Honza
    Honza |

    22. 8. 2007 23:54

    Vyzkoušel jsem na dávce pro 19 lidí. Mělo to úspěch, je to dobré, ale guláš to rozhodně není. Trochu bych zpochybnil tu šlehačku na závěr -udělala z toho opravdu svíčkovou.

  • Petr
    Petr |

    30. 12. 2006 17:58

    nedalo se to jíst !!!

  • Zdenek Hamšík
    Zdenek Hamšík |

    9. 10. 2006 10:12

    vařil jsem ho.Je to vynikající chutově vyzrálé řekl bych že tu existuje podobnoost se svíčkovou....

  • Dana
    Dana |

    6. 9. 2006 09:58

    Děkuji milé dámy za radu. Až vyzkouším, dám vědět.

  • Di
    Di |

    5. 9. 2006 15:45

    Milá jmenovkyně, je to opravdu jenom z jednoho krajíce.

  • Alena Hanusová
    Alena Hanusová |

    5. 9. 2006 14:53

    To by bylo trochu moc :o)Je myšleno z jednoho krajíce...Recept stojí za vyzkoušení!

  • Dana
    Dana |

    5. 9. 2006 13:56

    Mohla bych poprosit o přiblížení pojmu 1 chlebová kůrka? Já to pochopila jako kůrka z jednoho celého bochníku chleba. Je to správně? Vypadá to dobře a určitě vyzkouším.

  • Alena Hanusová
    Alena Hanusová |

    4. 9. 2006 18:08

    Já mám tento recept už dva roky od tchýně a patří k mým nejoblíbenějším. Je to super !!!! Dělám i pro vzácné návštěvy. Určitě vyzkoušejte!

  • Airan
    Airan |

    4. 9. 2006 16:21

    Gulas vypada rozhodne zajimave, dekuji za recept.

  • Di
    Di |

    4. 9. 2006 13:55

    Myslím, že jsem ho kdysi opsala z jednoho z prvních exemplářů časopisu Novy, už nevím jak se jmenoval. Vyzkoušela jsem ho už několikrát a rozhodně nelituju.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    4. 9. 2006 12:29

    Tenhle recept mám vystřižený z nějakého časopisu a od té doby se chystám, že ho zkusím. Díky za připomenutí.