Guláš speciál

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 3
      kg hovězí maso
    • 2
      ks cibule
    • 12
      stroužek česnek
    • 2
      lžíce hořčice plnotučná
    • 1
      lžíce maggi
    • 1
      lžíce worcestrová omáčka
    • 1
      lžíce sojová omáčka
    • 1
      lžička kari
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 0,5
      lžička sůl
    • 0,5
      lžička oregáno
    • cukr
    • 3
      lžíce sádlo
    • 2
      pivo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Asi 3/4 kg zadního hovězího masa nakrájíme na velikost hranolků na smažení, dáme do větší mísy s drobně nakrájenými cibulemi a utřenými stroužky česneku. Přidáme hořčici, maggi, worchestrovou a sojovou omáčku, kari, sladkou papriku, sůl a oregano. Vše důkladně promícháme a dáme na 24 hodin do lednice.
2
Druhý den rozpálíme v kastrolu 3 lžíce sádla a přidáme směs. Za občasného míchání vysmahneme. Přidáme kosku cukru a necháme zkaramelizovat. Pak zalijeme pivem a znovu vysmahneme. Zalijeme vodou a doděláme jako běžný guláš včetně zahuštění. Maso můžeme použít i vepřové s kuřecím jako na minutkový guláš.
Zařazení: Maso

Komentáře k receptu

  • Jirka
    Jirka |

    28. 10. 2011 08:40

    No jo, gulas se musi obcas zamichat, ale i pro pripalenej je uzdraveni... Prilit mleko a povarit ...:)

  • Milan
    Milan |

    24. 2. 2011 12:52

    Na ho*no :-( Podlel jsem to vodou a dal na 30min varit a pak k tomu dojdu a ono se to pripalilo ...Gulas v p*deli ! =-O :-S

  • Frantisek Krejcir
    Frantisek Krejcir |

    17. 2. 2009 21:12

    jdu do toho,bude to muj prvni gulasch,ale nebojim se a jdu do toho...jsem spis na hodne ridke gulasche,takze to asi nezahustim,teda bude se videt... Ale jak rikam,uz jsem to nalozil a jdu do toho... :)

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    24. 2. 2007 13:03

    Pro Naďu - když se "nepřihlásíš" a napíšeš komentář, vyjede podpis "Anonym". Už se mi to také jednou stalo.... Když hodnotíš známkou, tak tě to tam nepustí, ale do komentářů ano. Měj se hezky.

  • Jiří Penzeš
    Jiří Penzeš |

    22. 2. 2007 16:32

    Dobrý den,# # ideální je svařit 1,5 l vody a zalít horkou vodou a vařit až maso změkne. Pokud# máte papiňák tak po zalití cca 30 minut a máte to nejlepší a nemusíte nic# zkoušet. Já to tak většinou taky dělám. # # Přeju dobrou chuť# # ps: pokud byste ještě něco potřebovala tak rád poradím# # Ještě bych Vám doporučil vyzkoušet zelí s masem na párty což je taky velice# chutné a nenáročné na přípravu# # # Zdraví J. Penzeš PS máte plný mailbox #

  • Petra
    Petra |

    21. 2. 2007 16:19

    nemohl by mi nekdo prosim poradit jak postupovat pote co se vysmahne to pivo? jsem kucharka amaterka, takze gulas budu delat uplne poprve tudiz rada jako dodelat jako bezny gulas mi nic nerika, tak prosim jestli se nekdo slituje a napise mi do mailu presny postup budu moc vdecna. Diky Petra { Caira@seznam.cz}

  • monika novotná
    monika novotná |

    20. 5. 2006 16:28

    Skvělé,manžel si pochvaloval,píšu jedna!

  • Zuzana Wiesnerová
    Zuzana Wiesnerová |

    11. 11. 2005 06:32

    Přidávám se ke chvále. Guláš je fantastický. Už jsem ho dělala 2x a rodina se olizovala. Chystám se ho vařit v sobotu a už se na něho moc těším. Zuzana

  • Jiří Penzeš
    Jiří Penzeš |

    28. 9. 2005 20:01

    zahuštění se provádí buď hotovou jiškou /tmavou/, nebo chlebem ev. standardne moukou rozkvedlanou ve vlažné vodě, jak je libo

  • Dašek Peter
    Dašek Peter |

    19. 7. 2005 17:26

    Drahí bratia.Recept je fantastický ale nemal by sa menovať guláš,aby sme ho -guláš neurazili.Dobrý orig.guláš neobsahuje tie špeciality,ktoré uvádzate ale jestli je to fiaker guláš ala ôsterreich je tam korenie základné pivom podlievané trocha,kmín,č.korenie,cesnak,o´paprika -čili a velmi málo vody.Maďarský guláš-nie ten ,ktorý dostať v každé rešt. obsahuje veľa sladkej a štiplavej papriky,cesnaku,č.korenia a varíme ho na bravčovej masti.Nezahusťujeme múkou lebo ho pokazíme ale zavaríme do neho zemiak-škrob.V každom prípade na kilo hovädzieho mäsa predného alebo krku dáme pol kila cibule,ktoráurobí dobrý základ do guláša.Najbližšie Vám napíšem originálny kotlíkový guláš samozrejme z baraniny-jahňaciny+hov.a bravčové mäso.Prajem Vám dobrú chuť.Ešte pridám,že som jedolveľi dobrý český guláš na v Prahe na Staromestkom námestí bol to Ďábelský guláš na to sa pilo dobré České pivo.

  • Marketa
    Marketa |

    13. 6. 2005 08:54

    Fantasticky recept!!! Uz jsem ho varila 2 x a pokazde sklidil uspech. Priznam se, ze jsem dala trochu mene cesneku (asi polovinu) a misto sadla jsem pouzila olivovy olej (sadlo nebylo dostupne), ale i tak moooc dobry.Jenom malinkou poznamku, pro kuchare-zacatecniky by bylo mozna uzitecne napsat vice nez jenom"dodelame jako bezny gulas", ale napsat cely postup. Ja uz mam v kuchyni jakes takes zkusenosti, ale vzpominam na svoje perne zacatky, kdy kazda rada byla dobra.

  • Jiří Penzeš
    Jiří Penzeš |

    26. 2. 2005 10:47

    Samozřejmě, pokud se budu dívat na tento guláš z pohledu nějakého zarytého národního puritána, tak ..... může mít i úsměv na rtech. Ale kdo rád experimentuje a rád poznává nové věci ve vaření tak může najít další alternativu nebo alespoň inspiraci.Samozrějmě pravý guláš dokážu udělat pouze z masa a cibule česneku a maoránky.. A je taky vynikající.PS: zkuste guláš spec.II

  • Naďa
    Naďa |

    10. 2. 2005 14:50

    Omlouvám se panu Penzešovi a všem,které jsem snad odradila!Chyba se vloudila a sice veliká,ve formě česneku!Přišla jsem na to,když jsem chystala obyčejné topinky!Koupila jsem sice krásný,leč hnusný česnek.Za syrova vypadá dobře,ale má děsný puch,jako starý sklep.A tím jsem všechno pokazila.Reagovala jsem s horkou hlavou,(taky komentář mého muže:dalo se to sníst,ale víckrát to nevař),proto se omlouvám a guláš ještě jednou zkusím,s lepším česnekem!Dám vědět.A příště počkám,až mi hlava zchladne!

  • Lenka
    Lenka |

    10. 2. 2005 13:41

    Naďo, nevím kde se stala chyba,já jsem tento recept na guláš vyzkoušela a je super.Je oblíben i mezi mými přáteli jako večeře při různých oslavách- dobře se na něj pije.

  • Naďa
    Naďa |

    6. 2. 2005 12:39

    vloudila se nějaká chybička,já se podepsala..jako anonym nevystupuju,za svým názorem si stojím.

  • Anonym
    Anonym |

    6. 2. 2005 11:17

    Myslela jsem si totéž,co cookie a anonym.Vyzkoušela jsem,bohužel,buď jsem postupovala špatně,nebo nepochopila,ale výsledek nic moc.Není nad guláš klasiku.Tento bych nazvala spíš guláš na dlouhé lokte!S ohledem na délku přípravy a množství ingrediencí,jsem očekávala něco super,ale musím říct,že pravověrný Maďar by se za tenhle "guláš" vysmál!

  • Jiří Penzeš
    Jiří Penzeš |

    19. 8. 2004 15:58

    Ta kostka cukru, kterou necháme zkaramelizovat, dává guláši ještě tmavší barvu než by měl normálně.Já ji přidávám do každé tmavé omáčky. A myslým, že i chuťově je jídlo trošku víc pikantnější. Může se použít i 1 lžička krystalu.Zahuštovat takovýto guláš je nejlepší strouhaným chlebem, ale i kupovaná tmavá jižka nebo hladká mouka s vodou je OK.S pivem opatrně, protože pokud je ho víc tak je guláš víc nahořklý.Ale záleží na každém jaké má chutě...

  • Anonym
    Anonym |

    15. 8. 2004 10:03

    Recept vypadá zajímavě, určitě vyzkouším. A pivo na podlití bude zřejmě světlé, že?

  • Fidlík
    Fidlík |

    9. 8. 2004 21:37

    Som gulášový fanda. Recept sa zdá byť zaujímavý. Otázka: Prečo tam ide kocka cukru a prečo a čím sa má zahustiť guláš. Predpokladám, že 10º pivo nie je mimoriadne dôležité, pretože tu (zahraničie) nie je pivo označené stupňami ako v Čechách a na Slovensku, ale obsahom alkoholu (od 4,4 % české, až po 8 % a možno i viac belgické).

  • cookie
    cookie |

    2. 8. 2004 17:59

    Tak tohle zní super, udělám