Autor:

Grilovaná polenta

60 minut PT0H60M
Obtížné
Ingredience
Polenta 375 g
Vývar 1,8 l
Jarní cibulka 6 ks
Červené víno 125 ml
Červená cibule 2 ks
Česnek 2 stroužek
Sušená rajčata 4 ks
Chilli papričky 1 ks
Petrželka
2-3
3 lžíce
Černé olivy
nemusí být, bez pecek
4 ks
Sůl  
Pepř mletý  
Olej  

Postup přípravy:

Do hlubokého litinového nebo nerezového hrnce se silným dnem dáme 300 ml vývaru a víno, přidáme krájenou červenou cibuli, drcený česnek, krájená rajčata, papričku na kousky, kdo chce, tak krájené olivy. Přivedeme k varu a vaříme prudce 5 - 7 minut, pak odkryjeme pokličku a pokračujeme, dokud cibule nezměkne a neodpaří se většina tekutiny.

Vmícháme nakrájené jarní cibulky a zprudka dusíme, aby se odpařil zbytek tekutiny. Pak přilijeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme a zvolna dusíme. Na ruku, kterou mícháme, si navlečeme chňapku a rovnoměrným proudem vsypeme za stálého míchání polentu. POZOR směs se chová jako sopka! Mícháme a jakmile směs zhoustne, vaříme ještě asi 5 minut, dokud není polenta hladká a měkká. Odstavíme, vmícháme petrželku a dochutíme. Chuť by měla být výrazná.

Rozetřeme na plech a po ztuhnutí nakrájíme na čtverce, potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s grilovanou nebo pečenou zeleninou, houbami a různými omáčkami.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Jitrnice Domácí zabijačka. Recepty na skvělé pochoutky Články z

Komentáře k receptu: Grilovaná polenta

Komentáře

  1. Jaroslava Oumarová   26.06.2006 | 10:00 | reagovat | závadný

    Jarko, polenta má právě tu výhodu, že ji můžete dochutit poměrně čímkoli a dost výrazně. Samotná je nevýrazná a dobře doplní pikantnější pokrmy.

  2. Jarka Turková   24.06.2006 | 14:41 | reagovat | závadný

    Škoda, že jsem si tohle nepřečetla dřív, než jsem polentu vařila - skutečně sopka, ještě že nosím brýle! :-), právě mi tuhne v misce. Byl to první pokus, naprosto bez ingrediencí , ale vidím to buď tak, jak píšete, nebo proloženou zeleninkou či houbičkami, navrch sýr - a co takhle do té H2O přidat třeba póreček či cokoli ? Tak dobrou zdravou chuť!!! j.

  3. Ivana Přikrylová   20.06.2006 | 20:50 | reagovat | závadný

    Díky za vysvětlení, budu muset občas navštívit nějakou prodejnu zdravé výživy a vyzkoušet něco nového.

  4. Jaroslava Oumarová   20.06.2006 | 17:10 | reagovat | závadný

    Polenta je kukuřičná krupice, která je zdravější než pšeničná. Koupíte ji v biopotravinách. Po uvaření ztuhne a může se dále upravovat. V obchodě s biopotravinami mají i "knedlíky" = šišky z uvařené polenty. Stačí je jenom nakrájet na plátky nebo kostky a opékat, zapékat,...Tento recept je jiný tím, že polenta je po smíchání s ostatními ingrediencemi voňavá. Hodí se právě dobře na gril. Když si ve vyhledávání zadáte slovo polenta, "vyplivne" vám to i jiné recepty:-))

  5. Ivana Přikrylová   20.06.2006 | 16:15 | reagovat | závadný

    Prosila bych autorku o vysvětlení co je to polenta a jak se připravuje? Díky

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web