Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Hodnocení:

Moje:

-
2
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 800
      g brambory oloupané, cca
    • sůl
    • pepř mletý nebo jiné koření či kořenící směs
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 4
      ks cibule cca
    • 100
      g anglická slanina nebo moravská, váhalova... cca
    • 2
      stroužek česnek
    • tvrdý sýr dle chuti na posypání (nemusí být)
    • olej nebo sádlo na vymazání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cibuli oloupeme, pokrájíme (na kostičky nebo plátky) a osmažíme na trošce oleje dozlatova. Nepřesmažit, aby nezhořkla! Brambory pokrájíme na slabé plátky. Slaninu pokrájíme na drobné nudličky nebo kostičky. Česnek nasekáme nadrobno.
2
Polovinou bramborových plátků vyložíme dno vymazaného pekáče. Na vrstvu brambor nasypeme osmaženou cibulku, nasekaný česnek a pokrájenou slaninu. Dle chuti opepříme nebo okořeníme (lze ochutit i bylinkami) a vše zakryjeme další vrstvou brambor ze zbylých plátků.
3
Vše zalijeme smetanou, okořeníme dle chuti, zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15-20 minut. Pak odkryjeme a dopečeme doměkka, ke konci můžeme přidat sýr, který necháme roztavit.
4
Pokud se nám během pečení smetana vypekla, podlijeme brambory trochou mléka, aby se nám nepřipálily.
5
Po vyndání necháme brambory krátce odstát a pak podáváme například s okurkovým nebo hlávkovým salátem.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.