Autor:

Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Snadné
Porce: 2
Ingredience
Brambory
oloupané, cca
800 g
Sůl  
Pepř mletý
nebo jiné koření či kořenící směs
 
Smetana ke šlehání 250 ml
Cibule
cca
4 ks
Anglická slanina
nebo moravská, váhalova... cca
100 g
Česnek 2 stroužek
Tvrdý sýr
dle chuti na posypání (nemusí být)
 
Olej
nebo sádlo na vymazání
 
Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Postup přípravy:

Cibuli oloupeme, pokrájíme (na kostičky nebo plátky) a osmažíme na trošce oleje dozlatova. Nepřesmažit, aby nezhořkla! Brambory pokrájíme na slabé plátky. Slaninu pokrájíme na drobné nudličky nebo kostičky. Česnek nasekáme nadrobno.

Polovinou bramborových plátků vyložíme dno vymazaného pekáče. Na vrstvu brambor nasypeme osmaženou cibulku, nasekaný česnek a pokrájenou slaninu. Dle chuti opepříme nebo okořeníme (lze ochutit i bylinkami) a vše zakryjeme další vrstvou brambor ze zbylých plátků.

Vše zalijeme smetanou, okořeníme dle chuti, zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15-20 minut. Pak odkryjeme a dopečeme doměkka, ke konci můžeme přidat sýr, který necháme roztavit.

Pokud se nám během pečení smetana vypekla, podlijeme brambory trochou mléka, aby se nám nepřipálily.

Po vyndání necháme brambory krátce odstát a pak podáváme například s okurkovým nebo hlávkovým salátem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Dušené kapustičky Co dát v lednu na stůl? Články z

Komentáře k receptu: Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web