Grahamový chléb

Hodnocení:

Moje:

40 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g celozrnná mouka (pšenice, žito, špalda)
    • 30
      g droždí
    • 500
      ml mléko nebo voda (mléko je lepší)
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku nasypeme do mísy a uděláme důlek. Do důlku přidáme mléko (vodu) a lžičku cukru. Řádně promícháme a necháme 30 minut kynout. Přidáme sůl, vypracujeme těsto a opět necháme 30 minut kynout. Poté těsto přendáme na pracovní desku stolu a vytvoříme z něj bochánky, které můžeme posypat kminem, ovesnými vločkami, mákem či sezamovými semínky. Bochánky přendáme na plech a necháme 20 minut kynout.
2
Pečeme při středně teplé troubě (jako zábrana zbytečnemu vysušení chleba je dobré při pečení vložit do trouby nádobku z vodou). Před dopečení chléb potřeme vodou (kůrka bude měkčí).

Komentáře k receptu

  • Helena
    Helena |

    14. 6. 2012 09:14

    tak nevím...také jsem asi udělala někde chybu, chleba se nepropekl - přes to, že jsem pekla 1,5 hod.

  • Janča
    Janča |

    2. 12. 2007 12:59

    Těsto vypadalo velmi dobře. ale bochánky byly tvrdé jako beton vůbec nebyly nadýchané. Nevíte v čem mohla být chyba? děkuji

  • Lenka S
    Lenka S |

    20. 7. 2006 19:05

    Myslím, že z receptu něco vypadlo.Podle mně do důlku rozdrobíme kvasnice, pak přilijeme mléko a cukr a dál už je to dobře.

  • Radka Zezulová
    Radka Zezulová |

    18. 7. 2006 22:37

    Kam se vyparil kvasek? Muzete to prosim lepe popsat.Jsem zacatecnik a chtela bych to napoprve zvladnout.:))))