Autor:

Francouzský máslový koláč Chinois

60 minut PT0H60M
Střední
Porce: 8
Těsto
Hladká mouka 400 g
Cukr 50 g
Mléko 100 ml
Droždí 15 g
Vejce 2 ks
Sůl 1 špetka
Máslo
+na vymazání formy
90 g
Krém (náplň)
Žloutek 3 ks
Cukr 100 g
Mléko 500 ml
Hladká mouka 50 g
Vanilkový cukr
2-3 balíčky - dle chuti
3 balíček
Vanilková esence
cca 1/4 čajové lžičky
1 ks
Tvaroh 250 g
Francouzský máslový koláč Chinois

Postup přípravy:

Z mouky, cukru a mléka uděláme kvásek a necháme ho asi 15 minut vzejít, poté ho smícháme se zbylými surovinami a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do mísy, poprášíme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme ho do tepla kynout, necháme ho kynout asi 1 hodinu, ale čím déle tím lépe.
Mezitím si připravíme krém. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přimícháme mouku. Mléko, esenci a vanilkový cukr si dáme do většího kastrolu a necháme zahřát. Až mléko začne vřít, pomalu začneme přimíchávat žloutky s cukrem. Až nám směs v kastrolku trošku vychladne, přelijeme do mísy, přidáme tvaroh a mixérem zamícháme tak, aby nám tam nezůstaly hrudky, necháme úplně vychladnout.
Kulatou formu o průměru cca 26 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Naše vykynuté těsto si rozdělíme a z 1/3 z těsta si na dně formy uděláme kruh (dno). Ze zbylého těsta si rozválíme obdélník a ten necháme ještě chvíli kynout (já ho nechávám asi 15-30 minut).
Po asi 20 minutách obdélník nakrájíme asi na 2-3centimetrové proužky (záleží, jak vysoký chcete koláč mít). Proužky namažeme naším krémem a zarolujeme, aby nám vznikli „šneci“, ty položíme do formy.
Nakonec můžeme polít zbylým krémem - dle chuti, mírně pomažeme bílkem. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 C° a pečeme asi 35 minut. Na upečený koláč můžeme udělat polevu - moučkový cukr smícháme s troškou vody nebo citronové šťávy, přidáme kapku javorového sirupu.
Hotový koláč podáváme s pečeným jablkem a javorovým sirupem.

DOBROU CHUŤ!

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Paella Jak chutná Španělsko Články z

Komentáře k receptu: Francouzský máslový koláč Chinois

Komentáře

  1. bibcus   28.10.2013 | 8:44 | reagovat |

    Včera jsem ho dělala. Musím říct, že je výborný, trošku mi připomíná buchtičky se šódo, ale to zřejmě proto, že jsem tam nedala tvaroh-podle jiného receptu, kde napsaný nebyl. Příště zkusím tento. :-\ Nepříjde mi moc obtíž

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web