Autor:

Francouzský máslový koláč Chinois

60 minut PT0H60M
Střední
Porce: 8
Těsto
Hladká mouka 400 g
Cukr 50 g
Mléko 100 ml
Droždí 15 g
Vejce 2 ks
Sůl 1 špetka
Máslo
+na vymazání formy
90 g
Krém (náplň)
Žloutek 3 ks
Cukr 100 g
Mléko 500 ml
Hladká mouka 50 g
Vanilkový cukr
2-3 balíčky - dle chuti
3 balíček
Vanilková esence
cca 1/4 čajové lžičky
1 ks
Tvaroh 250 g
Francouzský máslový koláč Chinois

Postup přípravy:

Z mouky, cukru a mléka uděláme kvásek a necháme ho asi 15 minut vzejít, poté ho smícháme se zbylými surovinami a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do mísy, poprášíme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme ho do tepla kynout, necháme ho kynout asi 1 hodinu, ale čím déle tím lépe.
Mezitím si připravíme krém. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přimícháme mouku. Mléko, esenci a vanilkový cukr si dáme do většího kastrolu a necháme zahřát. Až mléko začne vřít, pomalu začneme přimíchávat žloutky s cukrem. Až nám směs v kastrolku trošku vychladne, přelijeme do mísy, přidáme tvaroh a mixérem zamícháme tak, aby nám tam nezůstaly hrudky, necháme úplně vychladnout.
Kulatou formu o průměru cca 26 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Naše vykynuté těsto si rozdělíme a z 1/3 z těsta si na dně formy uděláme kruh (dno). Ze zbylého těsta si rozválíme obdélník a ten necháme ještě chvíli kynout (já ho nechávám asi 15-30 minut).
Po asi 20 minutách obdélník nakrájíme asi na 2-3centimetrové proužky (záleží, jak vysoký chcete koláč mít). Proužky namažeme naším krémem a zarolujeme, aby nám vznikli „šneci“, ty položíme do formy.
Nakonec můžeme polít zbylým krémem - dle chuti, mírně pomažeme bílkem. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 C° a pečeme asi 35 minut. Na upečený koláč můžeme udělat polevu - moučkový cukr smícháme s troškou vody nebo citronové šťávy, přidáme kapku javorového sirupu.
Hotový koláč podáváme s pečeným jablkem a javorovým sirupem.

DOBROU CHUŤ!

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Vánočka Jak uplést vánočku Články z

Komentáře k receptu: Francouzský máslový koláč Chinois

Komentáře

  1. bibcus   28.10.2013 | 8:44 | reagovat | závadný

    Včera jsem ho dělala. Musím říct, že je výborný, trošku mi připomíná buchtičky se šódo, ale to zřejmě proto, že jsem tam nedala tvaroh-podle jiného receptu, kde napsaný nebyl. Příště zkusím tento. :-\ Nepříjde mi moc obtíž

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web