Autor:

Fíky s ochuceným sirupem

10 minut PT0H10M
Snadné
Ingredience
Fíky
čerstvé, zralé
4 ks
Voda 70 ml
Cukr 70 g
Med
světlý
1 lžíce
Citronová šťáva 4 lžička
Vanilka
malá
1 špetka
Pomerančová kůra  
Řecký jogurt - pravý  
Fíky s ochuceným sirupem

Postup přípravy:

Fíky by měly být pěkně zralé. Hledejte takové s tmavě fialovou slupkou, těžší na svou velikost. Dejte pozor, aby nebyly nijak natlučené. Nicméně to, zda jsou opravdu zralé, poznáte, až když je rozkrojíte - vnitřek by měl být tmavě růžový až vínový.

Fíky nakrojte do kříže, řezy ale neveďte až dolů - nechte 1 cm odspodu nenakrojený. Pak oběma palci a ukazováčky stiskněte dole a fík by se měl rozevřít jako květina. Měly by mít pokojovou teplotu, aby vynikla jejich chuť.

Do menšího nepřilnavého hrnce nalijte vodu, nasypte cukr, přidejte med, citronovou šťávu, vanilku a trochu pomerančové kůry a zahřejte. Míchejte, aby se sirup nepřipálil, za pár minutek by měl zhoustnout.

Do řeckého jogurtu můžete/nemusíte vmíchat trošku vanilky. Do mělčí misky nebo na talířek dejte trochu jogurtu (popř. tvarohu), položte na něj fík a zakápněte libovolným množstvím horkého sirupu.

Co se týče vanilky ze seznamu ingrediencí - můžete použít část vanilkového lusku. Nicméně v obchodě se zdravou výživou jsem objevila vanilkový bio prášek. Cenově to vyšlo jako jeden vanilkový lusk ze supermarketu a vypadá to, že je toho víc. Toho je při vaření/pečení potřeba jen malé množství, takže to balení by vám mělo chvíli vydržet.

Med by měl být světlejší, protože světlý bývá ze začátku sezóny (konec jara/začátek léta) a chutě v medu jsou velmi jemné ve srovnání s tmavým medem. Ten by mohl chuť ostatních ingrediencí přebít. Jarní med i rychleji krystalizuje (btw. každý med by měl dřív či později zkrystalizovat - týdny až roky) a obsahuje větší množství pylu. Je tedy zdravější a vhodnější i pro alergiky k vybudování přirozené imunity. Zeptejte se svého včelaře, jaká rostlina převládá - vhodný je akát, pampeliška, růže (i pozdních medů), hloh, lípa, bodlák, kaštan, levandule...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou Škvarky, pastinák, uzené a brambory. Tipy na 4 skvělé recepty Články z

Komentáře k receptu: Fíky s ochuceným sirupem

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě
Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit? Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit?
Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web