Fazolková polévka na kyselo

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 10
30 minut
4
porce
neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g zelené fazolky - sterilované
    • 5
      ks brambory 4-5
    • 1
      ks bobkový list
    • 5
      ks pepř mletý kuliček
    • sůl
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      dl mléko
    • cukr
    • ocet

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Fazolky nakrájíme na 3 cm kousky a společně s pepřem, bobkovým listem a solí uvaříme do poloměkka. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory a dovaříme do měkka. Polévku zahustíme zátřepkou z mléka a mouky a pomalu 10 min. povaříme. Odstavíme z ohně a ochutíme cukrem a octem na příjemně sladkokyselou chuť.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hanka
    Hanka |

    18. 2. 2015 13:09

    Výborná! Dávám méně brambor, místo mléka smetanu a nakonec pokrájené vejce natvrdo. Dobrota! ;-)

  • Slávek
    Slávek |

    13. 3. 2012 17:12

    Mám velice rád kopr, v letě ho často kupuji, celé kytice ,a říkal jsem si - co sním ? Zkusil jsem ho dát do soli a povedlo se- není sice zelený, ale chut má přirozenou, po propláchnutí není ani moc slaný. Ted nevím co s ním, brzy začne čerstvá koprová sezona.Byl jsem překvapen-- v Globusu prodávají mražené fazolky za 16,-

  • recepty73
    recepty73 |

    10. 5. 2011 10:55

    ...výborná, přidávám ještě nové koření :-P ;-)

  • Frantiska :)
    Frantiska :) |

    20. 6. 2008 15:12

    Tak dnes jsem si ji uvarila, v mrazaku jsem mela trochu hoveziho vyvaru i s masem, misto mleka jsem dala smetanu, pridala si do misky vajicko na tvrdo a skvele :)

  • Lenka Vozobulová
    Lenka Vozobulová |

    9. 2. 2008 21:25

    Dnes jsem vařila a myslela, že bude na dva dny - nebyla, snědli jsme jí plný hrnec! Bezva recept.

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    7. 2. 2008 12:06

    Tuhle polévku vařím hodně dlouho z domácích zavařených fazolek ve sladkokyselém nálevu a přidávám do ní trošku sterilovaného kopru.

  • maruska buchanan
    maruska buchanan |

    7. 2. 2008 08:32

    Hmmm .. urcite vyzkousim, diky za napad .. dam vedet jak to dopadlo :)

  • Di
    Di |

    7. 2. 2008 07:57

    Domácí fazolky jsou určitě skvělé. U konzervy jeden neví, co se mu vyloupne - někdy jsou rozvařené, jindy samá nitka. Skvělé bývaly čínské - takové tenké, dlouhé, ještě trochu pevné na zkus. Kromě toho teď jakoby fazolkové konzervy zmizely z českých obchodů.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    6. 2. 2008 14:17

    Di, ja mám v mrazáku svoje fazuľky zo záhrady, tie musím povariť. Ak sa použijú konzervované, tak to stačí prejsť varom, ako píšeš. U nás sú takéto polievky "na kyslo" veľmi obľúbené, robí sa tak aj šošovicová, fazuľová, zemiaková. To, čo popisuješ - fazolky na smetane- to sa u nás volá fazuľkový prívarok, len ten je podstatne hustejší, nesmie tiecť, recept som vložila už dávnejšie, aj keď bez kôpru :))) Kôpor dávame do tekvicového prívarku. Ten môžem bez všetkého :)))

  • Di
    Di |

    6. 2. 2008 09:21

    Tuhle polévku mám moc ráda, jen ji děláme ještě jednodušeji: jíšku z tuku a mouky rozředím vodou a nálevem z konzervovaných fazolek, povařím s bobkovým listem, případně osolím a okyselím. přidám fazoky a nechám jen projít varem (aby se nerozvařily). Tvoje verze mi Terezko připomíná fazolky na smetaně manželovy maminky - dělá je jako řidší sladkokyselou omáčku a přidává kopr - k tomu se samozřejmě jedí brambory. Určïtě vyzkouším.