Fantastický bramborový chléb

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 3
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 680
      g brambory
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 4
      lžička sůl
    • 665
      g hladká mouka
    • 1
      balíček sušené droždí
    • 150
      ml vývar z brambor

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory i se slupkou pořádně umyjeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka společně se dvěma lžičkami soli. Uvařené brambory slijeme, ale ponecháme si 150 ml vývaru. Brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme (loupat se ale nemusí), já je mám radši oloupané. Rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme, přidáme olej a kvasnice rozpuštěné v bramborovém vývaru. Až nám vznikne pěkná hmota, přidáme mouku a sůl. Těsto se nejdřív hrozně drobí, ale po chvilce zpracovávání se vytvoří krásné těsto. Těsto necháme zakryté 30 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vypracujeme dva bochníky, které rozplácneme a srolujeme na váleček. Srolované bochníky položíme na plech vyložený pečícím papírem, který je lehce posypaný moukou. POZOR - chleba položit tím srolovaným spojem dolů. A zase nechat zakryté 30 minut kynout. Troubu předehřát na 190 °C, chléb otočit tím srolovaným spojem nahoru a péct cca 30-40 minut.
2
Pečeme společně s ohnivzdornou miskou s horkou vodou, aby se tvořila pára.
Zařazení: Pokrmy Pečivo
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lucie Kadera
    Lucie Kadera |

    23. 7. 2013 12:10

    neudelala jste nic spatne, tim ze je v tom chlebu tolik brambor zustane pekne vlhky ale to zabranuje tomu aby zustal krupavy, da se ale v troube zase rozpect nebo se daji platky otoustovat (mne chutna i gumovy 8-) )

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    17. 5. 2012 13:48

    Tady nevím, co jsem udělala špatně, chleba měl po vytažení křupavou kůrku, ale jakmile zchládnul, zgumovatěl. Pokud pominu tohle, brambory jsou v těstě super, dělají chleba mnohem vláčnější, takže je velmi dobrý i ve chvíli, kdy by klasický chleba už byl suchý a tvrdý. Pekla jsem z polohrubé mouky, jak paní Lucie, předpokládám, že autorka, píše v komentářích.

  • ajgis
    ajgis |

    12. 9. 2011 21:02

    Chválím

  • Lucie Kadera
    Lucie Kadera |

    2. 10. 2008 20:06

    Prominte, jde skutecne o hladkou mouku ale muze se pouzit i polohruba.

  • lenka galvasová
    lenka galvasová |

    2. 10. 2008 20:02

    Předpokládám,že autorka myslí hladkou mouku.?