Autor:

Falafel

Střední
Na kuličky
Cibule 1 ks
Česnek 1 stroužek
Petrželka 1/2 svazek
Citronová šťáva 1 lžíce
Sůl  
Hrách
sušený
250 g
Koriandr - mletý 1/2 lžička
Paprika
a římský kmín
 
Olej
na fritování
1 l
Na omáčku
Bílý jogurt 300 g
Citronová šťáva 1 lžíce
Sůl  
Hroznové víno
nejlépe modrého
1 lžíce
Sezamová pasta 1 lžíce
Harisa
podle chuti
 

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy

Do mísy nasypeme hrachor, přelijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den oloupeme cibuli a česnek a nahrubo nasekáme. Omyjeme petrželku, odstraníme silnější stonky. Necháme okapat hrachor a společně s nakrájenými přísadami mixujeme do velmi jemné pasty. Dochutíme kořením, citronovou šťávou a solí a tvoříme malé kuličky. Hmotu spíš mačkáme dohromady, než zakulacujeme. Rozpálíme olej a kuličky fritujeme při střední teplotě 4-5 minut.

Po vyjmutí je necháme okapat a odložíme na kuchyňský papír, který odsaje přebytečný tuk a mastnotu. Omáčku připravíme z omytých kuliček vína, které nakrájíme nadrobno, přičemž se snažíme odstranit jádra. Smícháme s jogurtem, citronovou šťávou a sezamem, dochutíme solí a harissou.

Falafel namáčíme do omáčky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
2
4 2 5 1
Sendvič se slaninou a volským okem Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Falafel

Komentáře

  1. verunka   02.06.2012 | 11:17 | reagovat |

    Vypadá to dobře. Chtěla jsem se do toho pusti, akorát nemám friťák. Tak teď nevím.. :-$

  2. pAJa   12.04.2012 | 11:03 | reagovat |

    Objevila jsem ve zdravé výživě v KM přímo směs na falafel. Je přírodní, smícháte s vodou, necháte 10 min.odpočinout a smažíte! Dělala jsem placky, ale chce to asi více oleje, aby se udělaly.

  3. Petule B.   16.10.2008 | 23:45 | reagovat |

    Hned vyzkouším, mám na falafel nostalgické vzpomínky z Izraele, kde jsem nějaký čas žila... jen bych poprosila o upřesnění: na tento recept se tedy používá hrách - přesně který (ten co se dá koupit v ČR - zelený nebo žlutý, loupaný, neloupaný)?. Protože jinak vím, že na falafel se používá spíš cizrna. Děkuji.

  4. Ivana Přikrylová   16.10.2008 | 23:05 | reagovat |

    To jsem ráda že se tu tento recept objevil, tyto kuličky jsem jedla v Izraeli a moc mi chutnaly.

  5. Martina Jaworin   22.11.2006 | 10:27 | reagovat |

    Já tohle také delam, je to dobrota. Já tam přidávám nasrouhanou mrkev ješte. Jinak můžu doporučit je to moc dobré.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web