Falafel

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na kuličky
    • 1
      ks cibule
    • 1
      stroužek česnek
    • 0,5
      svazek petrželka
    • 1
      lžíce citronová šťáva
    • sůl
    • 250
      g hrách sušený
    • 0,5
      lžička koriandr - mletý
    • paprika a římský kmín
    • 1
      l olej na fritování
  • Na omáčku
    • 300
      g bílý jogurt
    • 1
      lžíce citronová šťáva
    • sůl
    • 1
      lžíce hroznové víno nejlépe modrého
    • 1
      lžíce sezamová pasta
    • harisa podle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy nasypeme hrachor, přelijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den oloupeme cibuli a česnek a nahrubo nasekáme. Omyjeme petrželku, odstraníme silnější stonky. Necháme okapat hrachor a společně s nakrájenými přísadami mixujeme do velmi jemné pasty. Dochutíme kořením, citronovou šťávou a solí a tvoříme malé kuličky. Hmotu spíš mačkáme dohromady, než zakulacujeme. Rozpálíme olej a kuličky fritujeme při střední teplotě 4-5 minut.
2
Po vyjmutí je necháme okapat a odložíme na kuchyňský papír, který odsaje přebytečný tuk a mastnotu. Omáčku připravíme z omytých kuliček vína, které nakrájíme nadrobno, přičemž se snažíme odstranit jádra. Smícháme s jogurtem, citronovou šťávou a sezamem, dochutíme solí a harissou.
3
Falafel namáčíme do omáčky.
Zařazení: Pokrmy

Komentáře k receptu

  • verunka
    verunka |

    2. 6. 2012 11:17

    Vypadá to dobře. Chtěla jsem se do toho pusti, akorát nemám friťák. Tak teď nevím.. :-$

  • pAJa
    pAJa |

    12. 4. 2012 11:03

    Objevila jsem ve zdravé výživě v KM přímo směs na falafel. Je přírodní, smícháte s vodou, necháte 10 min.odpočinout a smažíte! Dělala jsem placky, ale chce to asi více oleje, aby se udělaly.

  • Petule B.
    Petule B. |

    16. 10. 2008 23:45

    Hned vyzkouším, mám na falafel nostalgické vzpomínky z Izraele, kde jsem nějaký čas žila... jen bych poprosila o upřesnění: na tento recept se tedy používá hrách - přesně který (ten co se dá koupit v ČR - zelený nebo žlutý, loupaný, neloupaný)?. Protože jinak vím, že na falafel se používá spíš cizrna. Děkuji.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    16. 10. 2008 23:05

    To jsem ráda že se tu tento recept objevil, tyto kuličky jsem jedla v Izraeli a moc mi chutnaly.

  • Martina Jaworin
    Martina Jaworin |

    22. 11. 2006 10:27

    Já tohle také delam, je to dobrota. Já tam přidávám nasrouhanou mrkev ješte. Jinak můžu doporučit je to moc dobré.

  • Michaela Atherton
    Michaela Atherton |

    21. 4. 2006 13:09

    Velice se omlouvam za chybu, jedna se o hrach:o] kyticky jeste nekonzumuju:o]

  • Marsí
    Marsí |

    20. 4. 2006 11:42

    No taky jsem si říkala, že by se mi ta kytka co se mi vždycky plazí na balkoně nechtěla jíst...:o)))

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    20. 4. 2006 10:23

    Falafel se normálně dělá z cizrny nebo ze směsi cizrny a hrachu - hrachor je popínavá rostlina, tak nevím, jestli existuje ještě jiný hrachor nebo jestli je v ingrediencích chyba.