Dýňový guláš

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      ks cibule
    • 0,5
      kg brambory
    • 4
      paprika - sladká
    • 0,3
      muškátový oříšek
    • drcený kmín
    • rozmarýn
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      lžička ocet
    • 5
      ks nakládané okurky
    • 2
      lžička cukr
    • sůl
    • pepř mletý
    • majoránka
    • olej
    • horká voda
    • dýně 3/4 ks - hokkaido
    • 1
      ks šlehačka nebo smetana do vaření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji do zlatova, přidáme papriku, kmín, muškátový oříšek, ocet a 1/8 l vody. Přidáme syrové, oloupané brambory, nakrájené na větší kostky a kyselé okurky. Podusíme. Dýni hokkaido zbavíme jader, oloupeme tvrdou slupku a nakrájíme na kostky, ty přidáme k bramborám. Osolíme. Zalijeme horkou vodou, aby byla zelenina potopená. Přidáme bobkový list a rozmarýn a zvolna dusíme cca 35-45 minut, občas promícháme.
2
Nakonec přidáme cukr, pepř, podle chuti sůl a nakonec přilejeme šlehačku (12% smetana taky stačí) a majoránku. Už jen lehce povaříme a pěstujeme pevnou vůli, než zelenina vychladne, abychom si neopařili jazyk (jako já), což vám stejně nezabrání vychutnat toto luxusní papání.
3
Dýně hokkaido se sežene v obchůdcích se zdravou výživou (ale moje maminka ji úspěšně pěstuje na zahrádce). Dýně je oranžová, s tvrdou dužinou, po uvaření má moučnatou strukturu jako brambory.
Zařazení: Pokrmy

Komentáře k receptu

  • rkadlecova
    rkadlecova |

    2. 10. 2012 21:30

    Trochu jsem se bála těch kyselých okurek, tak jsem je tam nejdřív nedala a čekala, co z toho bude a hádejte, nakonec jsem je tam stejně dostrouhala :-) . Přidala jsem ještě trochu cukety a byla to mňamka - pro manžela příliš zdravé, ale syn si dvakrát přidal. Jo a dýně se loupat nemusí, stačí ji začít vařit najednou s bramborami a je měkká i se slupkou.

  • Ivy
    Ivy |

    30. 10. 2011 20:43

    měla jsem muškátovou dýni, tak jsem zkusila guláš, hodně cibule, místo okurek (neměla jsem doma) jsem dala kyselé zelí (a bez brambor), pečlivě jsem vařila....... :-) ......... a mám z toho pálivou pomazánku na tousty ;-) (přehnala jsem to s pálivou paprikou), ale taky dobré 8-) ...............

  • Anonym
    Anonym |

    2. 10. 2007 11:56

    Guláš je super.Celé rodině moc chutnal.Doporučuji.