Dýňové máslo

Hodnocení:

Moje:

45 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg dýně oloupaná, bez semínek, nakrájená na 5x5 cm
    • 1
      hrnek cukr krupice čtvrtlitrový, cukr nejlépe hnědý
    • 0,8
      lžička skořice
    • 0,3
      lžička muškátový oříšek strouhaný
    • 1
      lžička zázvor strouhaný
    • 2
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Předehřát troubu na 175 °C, dát nakrájenou dýni do pekáčku, přikrýt alobalem a péci asi 45 minut do měkka a poté rozmixovat na pyré. Pyré přendat do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání, vařit na hodně hustou kaši, asi 25 minut. Potom vmíchat cukr a všechno koření včetně citronové šťávy, vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přendat do menších sklenic a případně i sterilizovat. Používá se jako marmeláda.
2
Je to velice pikantní, jemné a osvěžující. Pokud nemáte hnědý cukr, dá se lehce vyrobit smícháním pískového cukru a trochu melasy. Čím více dáte melasy, tím tmavší a aromatičtější cukr bude. Melasu přidávejte opatrně a pomalu a hodně promíchávejte.
Zařazení: Chuťovky Pomazánky

Komentáře k receptu

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    2. 9. 2005 09:44

    Tak s hnedym cukrem jsem to jeste nikde nezkousela, necham si poradit:-))

  • Anonym
    Anonym |

    2. 9. 2005 09:37

    Hnedy cukr je vyborne pouzit s kombinaci jablek, skorice a orechu. Ja delam drobenku na kolace vyhradne z hnedeho cukru, ma pak vyraznejsi chut. A co teprve do jablecneho strudlu - no to je basta. Kdo to zkusi, uz se k bilemu cukru nikdy nevrati!!! To vam vsem slibuji. Zdravi Jana Han