Dýňová svíčková omáčka

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
60 minut
6
porce
neuvedeno
autor: jiriflekac

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1,5
      kg dýně jen dužina bez jader
    • 2
      ks jablka hodně šťavnaté
    • 4
      ks mrkev
    • 1
      ks cibule větší
    • 1
      l hovězí vývar nebo bujón
    • bylinková směs koření na svíčkovou (bobkový list,nové koření,pepř celý )
    • 200
      g smetana 12%
    • 1
      lžička ocet
    • 2
      ks petržel
    • 1
      hrst petrželová nať
    • tymián

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**1)** Kořenovou zeleninu očistíme, nakrajíme a vložíme do hovězího vývaru nebo do 1,5 l vody s bujonem a vaříme pod pokličkou asi 30 minut.
2
**2)** Do širšího hrnce vložíme sádlo a lehce osmahneme nakrájenou cibulku. Na cibulku vložíme nakrájenou dužinu z dýně a nakrájená jablka. Necháme to lehce trošku opražit v hrnci. Po cca 5 min. zalejeme lehce rozvařenou zeleninou i s celým vývarem! Lehce osolíme.
3
Vzniklá směs, do které se vloží koření na svíčkovou, se bude vařit cca 1 hodinu.
4
**3)** Až se rozvaří zelenina s dýní, odstavíme bokem, kompletně rozšleháme ponorným mixérem. V této době již budete mít dobře vypadající omáčku.
5
**4)** Vložíme zpět na plotnu a zamixujeme smetanu. Mně se daří, že nepoužívám vůbec mouku na zahuštění. Dochutíme octem a ještě trošku dosolíme, vše dle vlastní chuti. Omáčka je hotová.
6
Doporučuji podávat s nakládanými brusinkami nebo s nakládaným rybízem. Posypat zelenou petrželovou natí.
7
Dobrou chuť a dejte mi odezvu, jak Vám moje omáčka chutnala.

Komentáře k receptu

  • Petra
    Petra |

    12. 10. 2013 12:34

    Včera jsem vařila dýňovou polévku z Hokaida a byla hustá tak, že konzistencí připomínala svíčkovou od babičky. Barva taky stejná. Nápad se mi zdá super, určitě zkusím, schválně, jestli manžel pozná ;-)