Autor:

Dvoubarevný závin

Střední
Bílé těsto
Polohrubá mouka 300 g
Droždí 1/2 ks
Mléko 1,75 dl
Rostlinný olej 1/2 dl
Sůl 1/2 ks
Cukr krystal 1,5 lžíce
Tmavé těsto
Polohrubá mouka 300 g
Droždí 1/2 kostka
Mléko 1,75 dl
Rostlinný olej 1/2 dl
Sůl 1/2 lžička
Cukr krystal 1,5 lžíce
Kakao 1 lžíce
Dvoubarevný závin

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Zpracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto (necháme nejprve vykynout kvásek, potom zpracujeme těsto). Každé těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na stejné pláty silné asi 5 mm. Na plát světlého těsta položíme plát tmavého těsta, srolujeme a vložíme na vymazaný plech. Druhý závin uděláme opačně: na plát tmavého těsta položíme plát světlého těsta a srolujeme. Vložíme na plech.

Oba záviny necháme 1 hod. kynout, přičemž každých 15 minut záviny potřeme olejem. Propícháme několikrát párátkem a upečeme ve vyhřáté troubě.

Záviny používáme místo vánočky nebo chleba, můžeme je potřít máslem. Pokud teplé záviny posypeme práškovým cukrem, budou sladké ke kávě, kakau apod.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
2+
4.5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 4x)
Vanilkové semifredo Domácí zmrzliny a sorbety - to nejlepší letní mlsání Články z

Komentáře k receptu: Dvoubarevný závin

Komentáře

  1. jmuell1   04.11.2012 | 10:36 | reagovat | závadný

    Dobrůtka! Jednoduché, rychlé. Oleje stačí skutečně trošku na potření. Přiznávám ale, že jsem jedno těsto namazala slabou vrstvou jahodové marmelády a druhé jablíčkovými povidly. Dnes se chystám zkusit dvojbarevné šátečky s náplní místo závinu. Tak jsem zvědavá. Když se povedou, zkusím rychle vyfotit! :)

  2. Pavlínka   02.05.2007 | 14:04 | reagovat | závadný

    Terezko,děkuji za radu.

  3. Tereza -   30.04.2007 | 12:56 | reagovat | závadný

    Pavlínka, tak som recept dostala, taže preto som to tak zadala :))) Možno ste si všimli, že sa na závinoch nevytvorila taká tá pevnejšia vrstvička ako zvykne byť na kysnutom ceste. Ak by ste závin nezjedli hneď, aj po 4 dňoch bol vláčny ako čerstvo upečený. Určite vďaka tomu oleju. Potierajte len trošička, tenučké vrstvy, netreba veľa oleja.

  4. Pavlínka   30.04.2007 | 5:54 | reagovat | závadný

    Ještě jsem se chtěla zeptat,proč se těsto musí potírat tak často olejem,přišlo mi moc mastné,ale jinak jak jsem psala moc výborné.

  5. Pavlínka   30.04.2007 | 5:48 | reagovat | závadný

    Včera upečeno,a moc dobré.Mouku jsem přidávat nemusela,s těstem se mi moc pěkně pracovalo.Pěkně to nakynulo,a v troubě se to upeklo za 20min,nevím,možná jsem měla troubu moc vyhřátou,ale po krátkém zapečení jsem troubu stáhla,a pri 160 stupn.dopekla.Dětem moc chutnaly.

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web