Dušené slezinky - omáčka

Hodnocení:

Moje:

45 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks vepřové maso slezinky
    • 2
      ks cibule středně velké
    • 1
      hrst hrubá mouka
    • 1
      kostka masox nebo jiný bujon
    • 2
      lžíce sádlo
    • sůl
    • pepř mletý
    • tekuté koření vitana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nakrájenou cibuli osmažíme do sklovata na sádle a přidáme na plátky nebo nudličky očištěné slezinky s pepřem, které krátce orestujeme. Posléze zalijeme teplou vodou (množství je dáno množstvím slezinek a požadovaným množstvím omáčky). Přidáme Masox a vaříme asi 20-25 minut. Pak zatrousíme moukou. Kdo si není jistý, může mouku zředit na kašičku a tou zahušťovat do potřebné hustoty.
2
Nakonec dochutíme solí a pepřem. Můžeme dochutit tekutým kořením Vitana.
3
Podáváme s knedlíkem, rýží, brambory, rohlíkem i chlebem.
4
Někdo dává i drcený kmín. Jiný dává smetanu. Slezinky se také dají dát do prejtu, pajšlu a také se přidávají do speciálních gulášů.
5
Je to velice dobré a zvláště levné jídlo, se kterým se zapraví jídlo pro dost strávníků.
Zařazení: Maso Vnitřnosti

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    30. 6. 2015 10:45

    Tak játra a nebo slezinky?

  • Romy
    Romy |

    8. 2. 2007 21:24

    Slezinky tímto způsobem připravuji také, jsou moc dobré, omáčka je krásně tmavá, nám nejvíce chutnají s rýží. Smetanové omáčky máme rádi, ale tato ze slezinek je chutnější bez smetany.