Dukátové buchtičky

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 30
      g droždí
    • mléko
    • 100
      g máslo
    • 110
      g moučkový cukr
    • 1
      špetka sůl
    • 3
      ks žloutek
    • hnědý rum
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová kůra Strouhaná
    • 2
      lžíce rozinky
    • skořice Mletá
    • olej Nebo máslo na potření
  • Krém
    • mléko 1/2 l
    • 2
      ks žloutek
    • 70
      g cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 2
      lžíce maizena
    • hnědý rum

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zpracujeme těsto z vykynutého kvásku (mléko, droždí a troška cukru) a ostatních přísad. Rumem ochucujeme. Těsto má být pevnější. Necháme 30 minut vykynout. Potom těsto vyválíme silné 5 mm, potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem, posypeme zbylým cukrem, rozinkami a skořicí. Těsto svineme do rolády. (Pokud je příliš dlouhé, rozřežte na polovinu a sviňte zvlášť, lépe se stlačuje). Roládu nakrájíme na plátky asi 2 cm silné a skládáme na vymazaný plech těsně k sobě (tak jako byly v závinu, ne řeznou stranou), přičemž dotykové strany omastíme, aby se daly dobře oddělit. Necháme asi 15 minut kynout a potom vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Teplé dukátové buchtičky oddělíme, uložíme na talíře, přelejeme krémem a podáváme.
2
**//Krém://** v mléce rozmícháme žloutky, maizenu, vanilkový cukr a přivedeme k varu. Uvaříme na hladký krém a necháme trochu vychladnout. Ochutíme rumem. Pro děti rum vynecháme. Namísto takto připraveného krému se výborně hodí krém ze Zlatého klasu ve střední hustotě.
Zařazení: Pokrmy Sladké
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lenka
    Lenka |

    28. 8. 2012 06:20

    vcera jsem zkousela buchticky s kremem z techto stranek (databazereceptu.org) a musim rict ze super. Testo skvele a vanilkovy krem vynikajici <3

  • Miška
    Miška |

    16. 4. 2011 18:54

    Ja by som sa potrebovala skôr poradiť ohľadom prípravy buchtičiek. robila som ich dnes podľa receptu, len som dala sušené droždie - ale nie som si istá tým množstvom oproti čerstvému - na kysnuté cesto som úplný amatér - cesto samo o sebe mi nevykyslo ale nejako som ho s pridaním múky vypracovala a upiekla :-[ , jedlé boli, akurát tvrdšie. aj keď manželovi chutili ohromne, aj krém. vie mi niekto poradiť ako je to s pomermi čerstvého a sušeného droždia, resp. aj v tomto recepte? ďakujem. Inak chválim :-)

  • yvouch
    yvouch |

    7. 1. 2011 11:22

    Nejlepší je udělat si válečky na šířku plechu a namočenou stěrkou v oleji pak krájet na malé buchtičky. Jsou krásně malé a jedna jako druhá. Je to rychlovka jinak bych je nedělala :-) a těsto taky dělám v pekárně

  • tonca
    tonca |

    20. 12. 2010 17:35

    http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    7. 11. 2009 21:08

    Musím dát také za jedna, jen jsem dělala klasický pudink. A místo ručně,zaděláno v pekárně. Já mam s kynutými těsty stále problémy,ale nevím, kde dělám chybu. Kynuté knedlíky, nebo těsto na langoše udělám perfektně v ruce, ale buchty jsem zkoušela několikrát a nepovedli se, prostě takové jakoby nevykynuté,ale možná je chyba v droždí, používám sušené a někdy je již načaté, tak třeba je vyprchané, nevím. Tak jsem poslední dobou začla dělat v pekárně. Ale poněvadž je uvedeno-tužší těsto,tak nevím,jestli to opravdu mělo být tak "tužší".Pak se mi zdálo,že jak se šnečci pekli u sebe,že se hůře "propékali". Ale chuťově=luxus :-)

  • Jana T.
    Jana T. |

    21. 2. 2008 23:24

    Terezko, díky za nápad, zase jsem o něco chytřejší. Myslím, že to bude vypadat daleko lépe, než klasické buchtičky a chutnat jistě také. K rozinkám přidám ještě trochu nasekaných ořechů.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    21. 2. 2008 13:27

    No vidíte, a ja takto robím dukátové buchtičky už dobrých 25 rokov, recept mám z časopisu Život a iné by som už nerobila, nechutia nám tak. Každý má iné chute :)))

  • Andra
    Andra |

    20. 2. 2008 20:43

    Buchticky robim rovnako ako p. Spacilova. Je to najjednoduchsie a hlavne rychle. V takomto tvare ich vidim prvy raz, hoci nevylucujem, ze recept je dobry. Keby som si vsak v restauracii objednala dukatove buchticky a priniesli by mi tieto slimaciky, tak by som si myslela, ze casnik mi priniesol omylom ine jedlo.

  • Zdena Spáčilová
    Zdena Spáčilová |

    20. 2. 2008 12:09

    Buchtičky jsem dělala podle svého, ale v podstatě ten můj recept je skoro stejný ,jako váš.Buchtičky jsem vykrajovala lžičkou a jak píše paní Jarka házela jsem je jen tak na plech ,lžičku jsem si vždy namočila v rozpuštěném másle.Jen příště,aby byly ještě vzhlednější je trochu zakulatím .Krém dělám tak ,aby nebyl hustý dám více mléka asi na jeden sáček pudinku tři čtvrtě litru mléka ,přidám rum a je to mnamka.

  • Heda
    Heda |

    14. 2. 2008 10:33

    Tak buchtičky jsou nadýchané (bez hrozinek) připadalo mi že jich mám moc tak jsem pár naplnika povidlama a bohužel neochutnala(nezůstalo).Krém jsem dělala klasický příště udělám podle receptu.Dávám 1*

  • Pavla Opravilová
    Pavla Opravilová |

    19. 2. 2007 16:06

    Opravdu výtečné. Nelze jinak, než doporučit!!!

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    16. 2. 2007 13:38

    Šarka, ďakujem, som rada, že chutili. Prajem dcérke skoré uzdravenie.

  • Sarka Honzakova
    Sarka Honzakova |

    15. 2. 2007 22:01

    Dcera je nemocna a dnes jsem ji donesla ze skolni jidelny buchticky s kremem. Kremu bylo hodne a tak me prosila, zda bych ji ke zbytku neudelala buchticky, ze si je da i k veceri. Zkusila jsem tyto a mooooc ji chutnaly, pry mnohem lepsi, nez od jejich kucharek. Delala jsem jen z pulky davky a zbytek jsme snedly jen tak k caji a byly skutecne vynikajici, davam velkou 1.

  • Jana
    Jana |

    26. 7. 2006 08:48

    Maizena je kukuřičný škrob,Solamyl bramborový.Můžete bez problémů použít kterýkoliv z nich.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    24. 7. 2006 10:36

    Ten anonym som bola ja : )))

  • Anonym
    Anonym |

    22. 7. 2006 09:15

    Lenka, použite hocijaký škrob.

  • Lenka
    Lenka |

    20. 7. 2006 18:58

    Maizena je jemný bramborový nebo kukuřičný škrob, teď nevím který, něco podobného solamylu, a myslím, že je jedno, který se použije. Já používám solamyl.

  • pavla
    pavla |

    18. 7. 2006 20:38

    rada bych zkusila vas recept ale bohuzel netusim co je meizena... moh by mi to prosim nekdo prozradit?

  • Janinka
    Janinka |

    8. 6. 2006 15:51

    Skvělé, S K V Ě L É - jinak už asi dělat nebudeme!

  • Janinka
    Janinka |

    7. 6. 2006 17:48

    Zrovna mi těsto na buchtičky kyne - a teď takovýto zlepšovák :-)) Přiznám se, že normálně (když spěchám), tak celé těsto přenesu na hlubší vymazaný plech, tam rozválím a rozkrájím rádýlkem na čtverečky - to je asi úplně to nejrychlejší, jak udělat buchtičky. Ale dnes tedy tolik spěchat nebudu a udělám šnečky - buchtičky podle Terezky. Děkuji za inspiraci!

  • ivanka
    ivanka |

    6. 6. 2006 17:47

    zapomnela jsem uplne napsat,ze ma foto byla spatna,tak ji sem nedali,to mne mrzi,ale stejne dekuju

  • ivanka
    ivanka |

    23. 5. 2006 14:33

    tak jsem konecne nasla jaksem poslat foto.snad dorazi.uz je poslane.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    15. 5. 2006 07:03

    Ďakujem : )))

  • ivanka
    ivanka |

    12. 5. 2006 13:15

    tak...pani TEREZKO...vyborne testo,nadherne se snim pracuje.krasne drzi,netrha se a nadherne voni...delala jsem je plnene jako ceske buchty a moje prvni ceske buchty v zivote a krasny...vysly nadherne,az prijde manzel vlozi fotku...dekuju...nenasla jsem recept od vas na ceske buchty,tak jsem to riskla z tohoto vaseho testa...to byla aspon trochu jistota,ze to bude dobre...od vas totiz mi vzdy vse vyslo,od jineho autora bych to napoprve neriskovala...dekuju a zaslouzite milion jednicek....

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    8. 3. 2006 14:54

    Neskúšala som to s plnkami, ale v takom stave ako som ich upiekla, keď ich bol nadbytok, tak som časť urobila s krémom a časť som ešte teplé pocukrovala ako buchty. Chutia nám aj bez náplne.Sú tam hrozienka a škorica, ale stálo za to by to skúsiť ako závin s plnkami.

  • K.V.
    K.V. |

    8. 3. 2006 13:13

    PRIPRAVA BYLA VELMI RYCHLA A JEDNODUCHA.PANI TEREZO, NEZKOUSELA JSTE TO NEKDY JAKOBUCHTY? TU ROLADU NAPLNIT NADIVKOU, ROZKRAJET A DAT PECT JAK JSTE UVEDLA V NAVODU NA BUCHTICKACH? S MAKOVOU NADIVKOU CI TVAROHOVOU BY TO SLO.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    28. 2. 2006 12:48

    Áno, cesto zviniete do rolády. Stáčajte na pevno, nie voľne. Ak urobíte viac cesta, rozdeľte ho. Stočená roláda by nemala byť hrubšia ako 2 cm, pretože cesto ešte nakysne. Prepiecť sa vám prepečie aj hrubšie, len na tanieri vyzerajú krajšie malé buchtičky, pretože ich ešte prelievate krémom. Ono aj tak si musíte tú buchtičku na tanieri rozseknúť, pretože celú do pusy nedáte.

  • Verča
    Verča |

    28. 2. 2006 11:31

    Těsto se svine do rolády něco jako makový závin, představuju si to správně ? Jaký to má mít asi průměr, aby se to propeklo ? Ráda bych to o víkendu vyzkoušela.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    28. 2. 2006 08:26

    Dávam do predohriatej rúry a potom pečiem asi pri 190 - 200 st. Čas vám presný nepoviem, záleží od rúry. Sledujte povrch, aby bol stredne hnedý, nie príliš tmavý. Buchtičky sú malé, dlho to nebude.

  • Barbora Polakova
    Barbora Polakova |

    27. 2. 2006 21:59

    na kolko stupnov a pribl ako dlho sa to pecie?? s kysnutym cestom nemam ziadne skusenosti tak preto sa pytam.dakujem

  • Anonym
    Anonym |

    24. 2. 2006 16:53

    Je to oblúbené jedlo našej rodiny.Dávame jasne 1.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    24. 2. 2006 06:52

    Prosím, opakujem, neberte slová v slovenčine a češtine za totožné. Ak u nás kúpite dukátové buchtičky v obchode, vôbec nemusia mať tvar buchtičky. Jednoducho majú tvar taký, ktorý vznikne po oddelení, často je to mnohosten : )))

  • Anonym
    Anonym |

    23. 2. 2006 15:54

    Buchtičky doma peču, rozkrájím hady, ale není mi jasné, jak se ze šneka stane buchtička - kostka. Když nakrájím plněnou roládu, tak je z toho šnek a pak už zase nevím .... Jedině, že tomu šneku říkáte buchtička :-) Určitě to bude dobré, i když jsem to nepochopila.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    23. 2. 2006 15:15

    Roládu narežete a každý kúsok ukladáte zvlášť na plech ( aj keď tesne k sebe). Po upečení kúsky oddelíte a uložíte ešte teplé na tanier a prelejete krémom. Pojem buchtička u nás znamená možno niečo iné ako u vás , neberte to doslovne, toto jedlo sa takto volá. U nás dostať kúpiť v obchodoch aj hotové upečené dukátové buchtičky , krém si samozrejme doma urobíte, a majú rôzny tvar, podľa toho, ako sa po upečení oddelia. Tie doma upečené sú ale rozhodne chuťou niekde inde ako tie z obchodu.

  • Anonym
    Anonym |

    23. 2. 2006 15:04

    Já nepochopila, ve které fázi se z rolády stane buchtička. Prosím poraďte.

  • dasa
    dasa |

    23. 2. 2006 11:27

    vypadá to skvěle, určitě vyzkouším, díky za další skvělý recept

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    23. 2. 2006 08:32

    Hm,takové vylepšené dukátové buchtičky.A určitě budou rychlejší.Díky Terezko !

  • Eva Furianová
    Eva Furianová |

    22. 2. 2006 17:46

    Terezko, diky, moc dobré!!-))Dávam 1.