Drážďanská štóla

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 250
      g máslo + na potření
    • 50
      g droždí
    • 200
      ml mléko
    • 100
      g cukr
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová kůra z celého citronu
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 150
      g mandle celé
    • 150
      g kandovaná pomerančová kůra ve směsi s citronovou
    • 100
      g rozinky
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi vlažného mléka. Uložíme na teplé místo a necháme asi 15 minut vzejít.
2
Kolem kvásku rozložíme zbývající cukr, sůl a vločky měkkého másla. Přidáme zbývající mléko, citronovou kůru a rum. Těsto hněteme tak dlouho, až je dokonale vláčné. Poté zapracujeme kandovanou kůru, rozinky, mandle a necháme asi 30 minut kynout.
3
Z těsta vyválíme šišku. Doprostřed šišky zatlačíme váleček na nudle, jako bychom ji chtěli rozpůlit. Jednu půlku těsta vyválíme od středu do strany. Vyválenou část přehneme na nevyválenou a přitlačíme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60 minut.
4
Ještě teplou štólu potřeme rozpuštěným máslem a vychladlou posypeme mučkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Ivana H.
    Ivana H. |

    1. 12. 2012 18:10

    Tak jsem ji dneska poprvý upekla a musím říct, že je vážně výborná. Jen tam příště dám míň citrovné kůry :)

  • Dana K.
    Dana K. |

    21. 12. 2009 21:20

    Pekla jsem tuto štolu před 14 dny, nechala jsem ji týden odležet a byla výborná. Zařadím do oblíbených receptů a budu ji péct místo té kupované.

  • Martina
    Martina |

    1. 12. 2007 13:55

    Pekla jsem minulý týden a je opravdu moc dobrá, jen mi docela málo nakynula. Vydrží dlouho vláčná - asi kvůli dostatku másla.