Autor:

Dort pro mlsouny

Střední
Korpus
Vejce 4 ks
Cukr 120 g
Voda 4 lžíce
Hladká mouka 120 g
Prášek do pečiva 1 balíček
Krém
Broskvový kompot
půlky
8 ks
Vanilkový cukr 2 balíček
Želatina 1/2 balíček
Smetana ke šlehání 1 kelímek
Vodka
nebo bílý rům
1 dl

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Nejprve připavíme piškotové těsto. Ze 4 bílků si ušleháme sníh. Žloutky, cukr utřeme po pěny, přidáme 4 lžíce vody, 4 lžíce oleje, hladkou mouku a 1/2 prášku do pečiva. Poté ručně a jemně vmícháme již připravený sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme do zlatova. Vychladlý piškot podélně rozkrojíme a na spodní díl klademe měsíčky z nakrájených broskví, tak aby byl celý pokrytý. Teď je korpus připravený na natření krémem.

Krém připravujeme nejlépe v mixéru, rozmixujeme 4 půlky broskví, přidáme 2 vanilkové cukry a přímo nasypeme 1/2 sáčku želatiny (nejlépe čirého dortového želé), přidáme vodku a vedle ušlehanou šlehačku. Krémem potřeme připravený korpus a přiklopíme vrchním dílem piškotu (moc netlačíme aby nám krém po stranách nevytekl). Celý dort je nejlepší když jej celý polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme měsíčky z broskví. Poté dáme ztuhnout min. na 2 hod. do ledničky.

Tipy a rady: vodka z krému není moc cítit, takže lze dort podávat i dětem, spíše však tento dort ocení tatínkové .

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Reklama
Květáková polévka s parmazánem Co dát na víkendový stůl? Články z

Komentáře k receptu: Dort pro mlsouny

Komentáře

  1. Miroslava Severová   07.04.2008 | 13:22 | reagovat |

    V sobotu jsem vyzkoušela a je výborný, dávám velkou jedničku.Akorát jsem si trochu upravila v tom směru, že mouky jsem dala jen 10 dkg a ty dvě dkg jsem dala kakaa abych měla tmavý korpus. Vodku jsem neměla, dala jsem normální rum a s trochou šťávy a se želatinou zahřála a po schladnutí vmíchala do šlehačky. No úplně tuhý to nebylo, ale neteklo to. Akorát příště udělám ze 6 vajec a k tomu určitý poměr ost. přísad, aby byl korpus vyšší a mohl se rozříznout dvakrát, protože krému bylo dost, snědli jsme ho mimo.Jinak fakt výborný !!!

  2. Tereza J.   30.03.2008 | 9:29 | reagovat |

    Nezrazí sa, želatína sa leje tenkým prúdom za stáleho miešania a nie je horúca, je to v pohode. Bežne to robievam , mám zopár receptov na torty, kde ide šľahačka a na tuhnutie sa použije želatína. Netreba mať obavy.

  3. Sandra Jeriová   29.03.2008 | 20:23 | reagovat |

    Určitě by bylo možné želatinu rozpustit v zahřáté šťávě, jen nevím, zda by se potom nesrazila ta šlehačka.

    1. sandra   21.07.2011 | 23:34 | reagovat |

      Zcela jistě by se srazila

  4. Tereza J.   29.03.2008 | 7:48 | reagovat |

    Aninka, nie je to pravda, bežne v koláčoch, kde sa používa kompótované ovocie, v šťave namáčam želatínu a je to v pohode. Ak rozpúšťam vo vode, nikdy nerozpúšťam v sladkej vode, ale v troche obyčajnej vody. Nabobtnávala som aj v šťave, aj v džúse a vždy sa chovla krásne želírujúco. Podstatné je len jedno : pri rozpúšťaní nesmiete zohrievať nad 60 st, radšej menej, potom stratí želírovaciu schopnosť.

  5. Di   29.03.2008 | 7:27 | reagovat |

    Aninko, já mám opačnou zkušenost. Pokud dávám nahoru na dort ovoce z kompotu s průsvitnou polevou, vždy ji dělám z kompotové šťávy a světlé želatinové polevy zn. Haas. Vždy se chová stejně - pokud hrudkovatí, tak ji vždy znovu rozehřeju.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web